BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Εκτός δασικών χαρτών γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια

Με το νοµικό τρικ των «αγροτικών πυκνώσεων», της προσωρινής εξαίρεσης δηλαδή από τους δασικούς χάρτες γεωργικών και βοσκήσιµων γαιών που άλλαξαν χρήση, φαίνεται πως έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, να µην αναστείλει την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που ο ίδιος έτρεξε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εκτός δασικών χαρτών γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια

1
0
Η προωθούµενη από τον αναπληρωτή ρύθµιση, για την οποία σηµειωτέον εγκαλείται ήδη από την Πανελλήνια Ένωση ∆ασολόγων, κινείται στα πρότυπα των «οικιστικών πυκνώσεων». Μιας αµφιλεγόµενης λύσης, που ο ίδιος ο Γιάννης Τσιρώνης «πέρασε» στο νόµο 4389/2016 για τους δασικούς χάρτες ως αναπληρωτής, υπουργός Περιβάλλοντος.

Η διάταξη εξαιρούσε τα αυθαίρετα κτίσµατα από την ανάρτηση των χαρτών, κάτι που αναµένεται και τώρα να ισχύσει για τις περιπτώσεις γεωργικών εκτάσεων και βοσκήσιµων γαιών, ώστε να µην χαθούν οι επιδοτήσεις

Η επιλογή αυτή του Γιάννη Τσιρώνη µπορεί να εγείρει αµφιβολίες ως προς την µονιµότητα του χαρακτήρα της, καθώς η νοµιµότητά της θα κριθεί σύντοµα στο Συµβούλιο της Επικρατείας, όπως λένε οι δασολόγοι,ωστόσο κλείνει ένα µέτωπο για την κυβέρνηση



∆υσαρεστηµένοι Αποστόλου, ΚόκκαληςΣτο µεταξύ, συνεχίζει να προκαλεί τριγµούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η πολύκροτη αυτή υπόθεση, που κατά πολλούς θέτει εν αµφιβόλω τον χαρακτήρα γεωργικών εκτάσεων και βοσκήσιµων γαιών
Τα περιθώρια, µάλιστα, σύµφωνα µε την πλευρά Κόκκαλη δείχνουν να στενεύουν από άποψη χρόνου, «αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος αν εν τω µεταξύ δεν βρεθεί λύση από τα συναρµόδια υπουργεία, να «µπλοκάρουν» οι επικείµενες δηλώσεις ΟΣ∆Ε».
Όπερ σηµαίνει ότι η καταβολή επιδοτήσεων που αντιστοιχούν σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια, τα οποία θα εµφανίζονται δασικά, όσο οι αναρτήσεις προχωρούν, δεν πρέπει να θεωρείται δεδοµένη, τον ερχόµενο Φθινόπωρο. Στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήµατος πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου παρουσία του µισού… υπουργικού συµβουλίου.
Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, να επέµεινε σε αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης, όπως ακριβώς ζητά σήµερα ο υφιστάµενος του στο υπουργείο, Βασίλης Κόκκαλης, οι περιφέρειες (ΕΝΠΕ),  οι δήµοι (ΚΕ∆Ε), αγροτικοί σύλλογοι, φορείς κ.λπ
Σηµειωτέον πως υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, όπως και τελικά έγινε, τάχθηκε στην σύσκεψη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο Γιάννης Τσιρώνης δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει µε δηλώσεις του, εξερχόµενος του Μεγάρου Μαξίµου, το απόγευµα της Παρασκευής, ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν οι αγρότες»
Πρόταση για γαίες-βοσκοτόπια  της «Οικολογική Θεσσαλία»Υπέρ µιας συµβιβαστικής πρότασης για το µείζον θέµα των δασικών χαρτών που απασχολεί αγρότες και κτηνοτρόφους, προκαλώντας τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, τάχθηκε την Τετάρτη η «Οικολογική Θεσσαλία». Όπως υποστήριξε σε σχετική της ανακοίνωση: «Στηρίζει την επικύρωση των δασικών χαρτών, µε παράλληλη όµως και άµεση διευθέτηση όλων των ζητηµάτων που έχουν προκύψει»

Αναφορικά µε τις γεωργικές γαίες, προτείνει:
  • οι εκτάσεις να συνεχίσουν να ανήκουν στο δηµόσιο, να µην αλλάξει ο χαρακτήρας τους και να παραχωρούνται µόνο για γεωργική ή εναλλακτικά κτηνοτροφική χρήση, πράγµα το οποίο προβλέπεται και από το σύνταγµα.
Σε σχέση µε τα βοσκοτόπια, προτείνει:
  • οι εκτάσεις να συνεχίσουν, επίσης, να ανήκουν στο δηµόσιο, να µην αλλάξει ο χαρακτήρας τους και να παραχωρούνται µόνο για κτηνοτροφική χρήση.
  • Επίσης, η χρήση να µπορεί να µεταβιβασθεί µόνο σε κτηνοτρόφο.

Η ατζέντα της συνάντησης µε τον ΤσίπραΣύµφωνα µε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη, τα ζητήµατα που απασχόλησαν τη διϋπουργική ήταν:
  • η καθυστερηµένη ενσωµάτωση στους αναρτηµένους δασικούς χάρτες στοιχείων οικισµών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ, καθώς και άλλων πράξεων της διοίκησης που προβλέπονταν από τις διατάξεις του Ν. 3889/2010 όπως ισχύει,
  • η εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές, περιοχών που νοµίµως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα ∆ασαρχεία (για παράδειγµα νόµιµη αγροτική χρήση που εµφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση), και
  • η συνέχιση της γεωργικής εκµετάλλευσης εκτάσεων που είναι ενταγµένες στο (ΟΣ∆Ε) και αλληλεπιδρούν µε τους χάρτες.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία