BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Oγκομετρήσεις των δεξαμενών οίνου έως τέλος 2019

Για τη χρήση των δεξαμενών απαιτείται έγκριση από το οικείο Τελωνείο Ελέγχου.

Oγκομετρήσεις των δεξαμενών οίνου έως τέλος 2019

2
0

Προθεσμία έως το τέλος του 2019, προκειμένου να προχωρήσουν οι οινοπαραγωγοί σε ογκομέτρηση των δεξαμενών και των δοχείων στα οποία τοποθετείται το κρασί δίνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οινοπαραγωγών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να κοινοποιήσει στα μέλη του σχετικές διευκρινιστικές κατευθύνσεις και οδηγίες, ενώ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τυχόν βελτιώσεις και διευκολύνσεις.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση με τις Διαδικασίες για την έγκριση χρήσης δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης.pdf

Στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 3

Έγκριση χρήσης Δεξαμενών

1.α. Για τη χρησιμοποίηση των κατά τα ανωτέρω δεξαμενών, απαιτείται η προηγούμενη έγκριση χρήσης τους, η οποία διενεργείται από το οικείο Τελωνείο Ελέγχου σύμφωνα με τους όρους και διατάξεις της παρούσας.

β. Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση δεξαμενών, για την αποθήκευση και γενικά την τοποθέτηση των κατά την παράγραφο 2 του προηγουμένου άρθρου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και γενικά σε κάθε είδους δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, εφόσον αυτές δεν έχουν εγκριθεί από το οικείο Τελωνείο Ελέγχου.

Η κατά τα ανωτέρω έγκριση χρήσης των δεξαμενών διενεργείται πριν από τη θεώρηση των οικείων σχεδιαγραμμάτων ή την έκδοση των προβλεπομένων αδειών σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές, κατά περίπτωση προϊόντος, διατάξεις, τηρουμένων κατά τα λοιπά των όρων και διατάξεων της παρούσας.

2. Η κατά την προηγουμένη παράγραφο έγκριση χρήσης χορηγείται αποκλειστικά και μόνον εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Οι δεξαμενές αποτελούν σταθερές, μόνιμες κατασκευές, κατακόρυφες, κανονικού γεωμετρικού σχήματος, είναι δε κατασκευασμένες σύμφωνα με αποδεκτές πρακτικές, ενώ η τοποθέτηση και χωροδιάταξή τους, το υλικό κατασκευής και τα χαρακτηριστικά τους, ως και οι συνθήκες χρήσης τους πληρούν τις απαιτήσεις της ισχύουσας σχετικής κατά περίπτωση νομοθεσίας.

Εξαιρετικά, αναλόγως με τη φύση των προϊόντων, μπορεί να γίνεται χρήση οριζόντιων δεξαμενών, τηρουμένων κατά τα λοιπά των διατάξεων του προηγουμένου εδαφίου.

β. Όσον αφορά τα τεχνικά και μετρολογικά χαρακτηριστικά τους, ως και τους διενεργούμενους μετρολογικούς ελέγχους, οι δεξαμενές πληρούν τις απαιτήσεις της Σύστασης αριθ. R 71:2008 του Διεθνούς Οργανισμού Νομικής Μετρολογίας (OIML).

γ. Πληρούνται οι λοιπές διατάξεις της παρούσας.

3.α. Η έγκριση χρήσης χορηγείται με σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του οικείου Τελωνείου Ελέγχου, κατά τα ειδικότερον οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του μέρους Β’ του άρθρου 4 της παρούσας ως και στο Παράρτημα Ε’ της παρούσας, ισχύει δε για χρονικό διάστημα δέκα ετών από της ημερομηνίας καταρτίσεως του οικείου ογκομετρικού πίνακα.

Η χορηγηθείσα έγκριση χρήσης δύναται να παραταθεί για πέντε επί πλέον έτη εφόσον διενεργούνται περιοδικοί, ανά πενταετία από της καταρτίσεως του οικείου ογκομετρικού πίνακα, έλεγχοι της δεξαμενής σύμφωνα με τους όρους της παρούσας και αναλόγως των αποτελεσμάτων αυτών.

β. Η έγκριση χρήσης, μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της οικείας απόφασης ή της χορηγηθείσας παράτασης, μπορεί να ανανεώνεται υπό την αποκλειστική προϋπόθεση ότι προηγουμένως διενεργείται ο έλεγχος και η επανογκομέτρηση της δεξαμενής κατά τα ειδικότερον οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις της παραγράφου A.5 του άρθρου 4 της παρούσας και τηρουμένων των διατυπώσεων και διαδικασιών που καθορίζονται στο οικείο Παράρτημα Ε’ της παρούσας.

γ. Δεξαμενή που εγκρίνεται φέρει, για την ταυτοποίησή της, κατά τα ειδικότερον οριζόμενα στο παράρτημα Β’ της παρούσας, ειδική μεταλλική πινακίδα με την κατάλληλη επισήμανση η οποία προσαρμόζεται καταλλήλως επ’ αυτής, ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, μη δυναμένη να απομακρύνεται χωρίς την προηγούμενη παραβίαση των επιτεθειμένων από το οικείο Τελωνείο Ελέγχου σφραγίδων.

Η επισήμανση της εν λόγω μεταλλικής πινακίδας περιλαμβάνει τα στοιχεία που προβλέπονται στο Παράρτημα Β’ της παρούσας, ως και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κατά την κρίση των αρμοδίων Υπηρεσιών Ελέγχου.

4.α. Η έγκριση χρήσης αίρεται από τον Προϊστάμενο του οικείου Τελωνείου Ελέγχου εφόσον εκλείψουν, μερικά ή ολικά, οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες αυτή χορηγήθηκε.

Η έγκριση χρήσης αίρεται επίσης στις περιπτώσεις της παραγράφου Α.5β του άρθρου 4, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος και επανογκομέτρηση της δεξαμενής.

Η έγκριση χρήσης αίρεται σε περίπτωση οποιασδήποτε, εκ μέρους του ενδιαφερομένου επιτηδευματία, τροποποίησης ή μεταβολής της δεξαμενής χωρίς την προηγούμενη σχετική προς τούτο άδεια του Τελωνείου Ελέγχου.

β. Σε περίπτωση άρσεως της έγκρισης χρήσης δεξαμενής, ο ενδιαφερόμενος επιτηδευματίας υποχρεούται για την άμεση μεταφορά, με ίδια μέσα και δαπάνη, των τυχόν περιεχόμενων σ’ αυτήν προϊόντων σε άλλη εγκεκριμένη κατά τα ανωτέρω δεξαμενή, τηρουμένων των σχετικών προς τούτο όρων και διατυπώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες σχετικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία