BACK TO
TOP
Φορολογικά

Μετά τα βιβλία κάθε τρίμηνο η επιστροφή ΦΠΑ

Με κατώτατο εισοδηματικό όριο για την τήρηση λογιστικών βιβλίων και διευκολύνσεις, όπως η τριμηνιαία επιστροφή ΦΠΑ, προωθούνται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου φορολογικού κώδικα για τις γεωργικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το δισέλιδο αναλυτικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί η νέα ανανεωμένη εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.

Μετά τα βιβλία κάθε τρίμηνο η επιστροφή ΦΠΑ

3
0

Ακόμα, μόνο στη νέα ανανεωμένη σαββατιάτικη Agrenda, μειωμένο κατά 33% θα είναι το ποσό που θα μοιραστούν το 2014 οι αγρότες στο πλαίσιο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, καθώς το σχετικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί στο νέο προϋπολογισμό, δεν ξεπερνά τα 108 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογο ύψος κυμαίνονται και οι περικοπές στα προβλεπόμενα εθνικά κονδύλια για έκτακτες ανάγκες, για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και συντάξεις ΟΓΑ.

Επίσης, διαβάστε για τις εξελίξεις με τους βοσκότοπους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, που δημοσιεύει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Agrenda, με βάση τα ζώα που διαθέτει κάθε κτηνοτρόφος και τις κατ΄ ελάχιστον εκτάσεις που απαιτούνται για κατοχύρωση δικαιωμάτων, θα μοιραστούν από τη νέα χρονιά οι βοσκότοποι.

 




Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:  

Επικαιρότητα

Κατακτά τα σούπερ μάρκετ όλου του κόσμου το ελληνικό μανταρίνι σελ.12

Τι αλλάζει στις συναλλαγές των παραγωγών με το ελαιοτριβείο σελ.7

Οικονομία  

Κλέβει την παράσταση στα αλκοολούχα ποτά το εμφιαλωμένο τσίπουρο σελ.38  

Τα ασημικά της πρώην ΕΑΣ Λάρισας επιχειρεί να σώσει ο Νικήτας Πρίντζος σελ.39

Επενδύσεις

Με 100 εκατ. ευρώ το νέο πρόγραμμα για Εμπορία και Μεταποίηση σελ. 16

Κάνουμε ΠΟΠ τα ελληνικά τυριά, αλλά δεν παίρνουμε καμία υπεραξία σελ. 42-43

Φάκελος

Έτοιμοι για μετάβαση στη νέα εποχή της γεωργίας δηλώνουν οι αγρότες σελ. 27

Μεγάλοι κατασκευαστές τρακτέρ και νέοι αγρότες για το μέλλον της Ευρώπης σελ. 30

 

Editorial

Η παράμετρος ενοίκιο αγροτικής γης, είναι καταλυτική στη διαμόρφωση του καλλιεργητικού κόστους και ίσως από τις πιο σημαντικότερες για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ειδικά όσων επικεντρώνονται σε μονοετείς - αροτραίες καλλιέργειες.

Θα ανέμενε κανείς ότι παράγοντες όπως η επιβολή φορολογίας στην αγροτική γη και η σταδιακή μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων στη γεωργία θα οδηγούσαν σε πίεση τις αξίες των αγροτεμαχίων και σε υποχώρηση των τιμών των ενοικίων.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει και οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν:

 α) Στο γεγονός ότι οι τιμές της αγροτικής γης την τελευταία τριακονταετία δεν ακολούθησαν την άνοδο που παρατηρήθηκε στα αστικά ακίνητα.

 β) Στην έλευση μιας ειδικής κατηγορίας κεφαλαιούχων οι οποίοι βλέπουν με ενδιαφέρον τις επενδύσεις σε αγροκτήματα, αφενός γιατί τις θεωρούν ασφαλές καταφύγιο, αφετέρου γιατί εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα οι εν λόγο αξίες θα κινηθούν ανοδικά, σαν αποτέλεσμα των αυξημένων διατροφικών αναγκών του πλανήτη.

Όλα αυτά βέβαια, ελάχιστα δείχνουν να έχουν απασχολήσει τους συντάκτες του νομοσχεδίου για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, οι επιλογές των οποίων δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τους εν γένει κατόχους αγροτικής γης από τους δραστηριοποιούμενους στο αγροτικό επάγγελμα, επιβαρύνοντας έτσι τα κόστη παραγωγής και προσθέτοντας αντικίνητρα στην ανάπτυξη της αγροτικής δραστηριότητας.  

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία