BACK TO
TOP
Φορολογικά

Στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Mειώσεις για τις εκτός αντικειμενικών περιοχές, προσοχή στα αγροτεμάχια συστήνουν οι φοροτεχνικοί.

Mέχρι 31 Ιανουαρίου η ηλεκτρονική υποβολή του E9

0
0

Διαθέσιμα προς εκτύπωση για τους φορολογούμενους είναι από το πρωί της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για τα τελικά εκκαθαριστικά για όλους τους υπόχρεους, εκτός από όσους δικαιούνται εκπτώσεις ως πολύτεκνοι, χαμηλόμισθοι βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί ή ανάπηροι.

Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην εκτύπωσή τους δεν διαπίστωσαν διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα ή, σε όσες περιπτώσεις υπήρξε διαφοροποίηση, ήταν αμελητέες.  Στα ποσά του κύριου φόρου για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων και κυρίως των μικροιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

Διαφορές βλέπουν οι ιδιοκτήτες σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών όπου ο υπολογισμός γίνεται πλέον με τις τιμές του ΦΑΠ 2013, οπότε το τελικό ποσό του φόρου μειώνεται και, έτσι, απαλλάσσονται και από το συμπληρωματικό φόρο ο οποίος "απογείωνε" τον τελικό λογαριασμό.

Οι φοροτεχνικοί ] συστήνουν στους φορολογούμενους να ελέγξουν τα αγροτεμάχια, με κτίσμα ή χωρίς, σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της πρόσφατης τροπολογίας στο νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγών στο E9 μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Taxis,τα νέα εκκαθαριστικά αφορούν :

(α) περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α.

(β) εξαίρεση από το φόρο ακινήτων που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία,

(γ) την απαλλαγή από τον κύριο φόρο του υπολοίπου οικοπέδου ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και

(δ) τη μείωση του συντελεστή συμπληρωματικού φόρου μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

 

Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 6 δόσεις, με την τελευταία ως 27 Φεβρουαρίου.

Τον Οκτώβριο θα υπάρξει νέα εκκαθάριση για όσους έχουν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα που είχαν κομμένο το ρεύμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Τον ίδιο μήνα θα ανοίξει και η εφαρμογή για να δοθούν οι απαλλαγές σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία