BACK TO
TOP
Φορολογικά

Ο πόλεμος των ΚΑΔ στην εποχή του κορωνοϊού

∆εν υπάρχει περίπτωση στη χώρα µας να ασχοληθούµε µια φορά φυσιολογικά µε ένα θέµα, πρέπει να το ξεχειλώσουµε από κάθε άποψη.

24_31

Γιώργος Παπαδημητρίου

53
1


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.
(Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιώ
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγω
Νομού Καρδίτσας


Γλωσσικό πρόβληµα ανέκυψε πίσω από την επιδηµία που έχει ξεσπάσει µε επίκεντρο την Κίνα καθώς στην Ελλάδα δεν ξέρουµε αν θα το γράφουµε «κορονοϊός» ή «ναϊός» ή «κορωνοϊός». Ακόµη πιο αστείος είναι ο τρόπος που ορισµένοι προσπαθούν να τον προφέρουν, στα ρεπορτάζ της τηλεόρασης. Μου θυµίζουν τον κατά τα άλλα συµπαθή Αλέξη Σπυρόπουλο, ο οποίος σε κάθε ποδοσφαιρική περιγραφή, το όνοµα ενός ποδοσφαιριστή ή προπονητή τον οποίο συνηθίσαµε για αρκετά χρόνια σε διαφορετικό άκουσµα αποφασίζει να προφέρει το όνοµα του µε την προφορά του τόπου καταγωγής του. Και ψαχνόµαστε όλοι να βρούµε ποια είναι η καινούργια µεταγραφή.

Ευελπιστώντας ότι πολύ σύντοµα θα µπορούµε να ασχολούµαστε µόνο µε τέτοια αστεία θέµατα, ας επιστρέψουµε στο πολύ σοβαρό θέµα των ηµερών στην παγκόσµια κοινότητα, για να δούµε κάποιες από τις παρενέργειες.

Τι έχουµε µέχρι στιγµής:

Έρηµες πόλεις, χωριά, κοινότητες, γειτονιές.

Ο κόσµος είναι κλεισµένος στο σπίτι του επειδή κάποιοι ηλίθιοι νόµιζαν ότι ήρθαν νωρίτερα οι διακοπές του Πάσχα, συνέχιζαν να σουλατσάρουν σα να µην τρέχει τίποτε, αναγκάζοντας το Κράτος να εφαρµόσει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στο -110%, όλων των επιχειρήσεων όµως.

Όλες οι εργασίες που αφορούν Υπηρεσίες (∆.Ο.Υ., ΙΚΑ, ΟΑΕ∆, ΕΦΚΑ, τράπεζες κλπ) γίνονται ηλεκτρονικά (απορία: άραγε, πώς έγινε και εντός 15 ηµερών ενεργοποιήθηκαν όλες οι ηλεκτρονικές πλατφόρµες; Μάλλον κάποιοι µας δούλευαν, τις είχαν έτοιµες και τώρα που αναγκάστηκαν τις ενεργοποίησαν. Το θέµα είναι γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα;).

Τα συναρµόδια Υπουργεία ανακοίνωσαν µία λίστα µε τους κωδικούς αριθµούς δραστηριότητας (Κ.Α.∆.), οι οποίοι πλήττονται από την εξάπλωση του νοϊού. ∆εν έχει φυσικά καµία λογική αυτή η λίστα διότι από την κατάσταση αυτή έχουν πληγεί όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις.

Ας δούµε ένα παράδειγµα: ∆εν συµπεριλαµβάνεται στους πληγέντες ΚΑ∆ ο 01611 (Καλλιέργεια βαµβακιού), αλλά συµπεριλαµβάνεται ο ΚΑ∆ 01631012 & 01631013 (τα εκκοκκιστήρια).

Ο βαµβακοπαραγωγός θα ξεκινήσει να καλλιεργήσει βαµβάκι, χωρίς να κάνει δήλωση ΟΣ∆Ε (απαγορεύεται σύµφωνα µε τους ΚΑ∆), θα αγοράσει τα εφόδια, τα λιπάσµατα και όλα τα συναφή, θα σπείρει, θα ποτίσει (άλλωστε στην πόλη απαγορεύεται η κυκλοφορία γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσεις κάποιος νοϊό, στα χωράφια όµως µπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα – αν συνεχιστεί η κλεισούρα µε βλέπω να πάω στο χωριό µου και να ανεβαίνω το τρακτέρ του θείου για να ξεσκάσω) και όταν µε καλό έρθει η ώρα της συλλογής, θα συλλέξει το βαµβάκι να το δώσει πού;

Θα πει κάποιος: Αν έχουµε το πρόβληµα µέχρι το φθινόπωρο, θα έχουν διαλυθεί τα πάντα… Εντάξει, τότε να ρωτήσω κάτι άλλο: αυτή την εποχή τα εκκοκκιστήρια είναι κλειστά, για ποιο λόγο εντάχθηκαν στις πληγείσες επιχειρήσεις;

Η αναφορά µου δεν έχει την έννοια της µοµφής προς τα εκκοκκιστήρια αλλά προσπαθώ να παρουσιάσω ένα µέτρο σύγκρισης για την αναντιστοιχία των ΚΑ∆.

Πρέπει να γίνε κατανοητό ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν πάθει ζηµιά. Η προσπάθεια που κάνουν τα Υπουργεία να οµαδοποιήσουν σε κατηγορίες τις επιχειρήσεις, δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να διαγράψει το πραγµατικό γεγονός της µεγάλης πτώσης του τζίρου.

Ολοι οι αγροτεσ ειναι πληγεντεσ

Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι το Κράτος θα πρέπει να αντιµετωπίσει όλες τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, ως πληγείσες, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη και να προβεί σε επιπρόσθετες διορθώσεις στα κάτωθι:

1. Να δοθεί παράταση στις επιταγές που λήγουν.

2. Να οµαδοποιήσουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τις τελευταίες µέρες σε ένα σαφές αναλυτικό περιεκτικό κείµενο, προκειµένου να είναι κατανοητό σε όλους.

3. Για όσες αιτήσεις υποβάλλονται για τις πληγείσες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζοµένους, να δοθεί άµεσα η δυνατότητα διόρθωσης τους [µέχρι και τη στιγµή που γράφεται το άρθρο, δεν γίνεται ανάκληση λανθασµένης αίτησης].

  1. Να δροµολογηθεί ενιαίος τρόπος αντιµετώπισης στις λαϊκές αγορές. Π.χ., οι παραγωγοί που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές σε ποιον θα πουλήσουν την παραγωγή τους, όταν σε κάποιες περιοχές της χώρα οι λαϊκές έχουν κλείσει µε απόφαση των τοπικών αρχών, ενώ από το νόµο επιτρέπεται η λειτουργία τους υπό προϋποθέσεις;

Τα λογιστικά γραφεία δεν παραλαµβάνουν τιµολόγια

Μέχρι νεοτέρας, δεν παραλαµβάνουµε τιµολόγια προς καταχώρηση στα γραφεία µας. ∆ηλαδή τι θα κάνουµε: δεν περπατά κανείς έξω για να προφυλαχθεί από τον κορωνοϊό, αλλά θα µου φέρετε τα τιµολόγια στο γραφείο; να τα κάνω τι; Κρατείστε τα όσοι έχετε στις επιχειρήσεις σας, στα σπίτια σας, όπου θέλετε, σε µένα µόνο µην τα φέρετε. Ο ΦΠΑ του Μαρτίου, του Απριλίου και του 1ου 3µήνου 2020 θα υποβληθεί µηδενική. Και σε όποιον αρέσει.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-04-2020 12:52Αγγελαινας δημητριος

Στην Αργολίδα τα πορτοκάλια των παραγωγών που πηγαίναμε λαϊκή είναι στα δέντρα πάνω και πέφτουν σαπίζουν γιατί μας σταμάτησαν από τη λαϊκή.Εμεις τι θα κάνουμε ;Θα ψοφησουμε από τη πείνα.ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ....

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία