BACK TO
TOP
Αγροτουρισμός

Χίος, εκεί που το δάκρυ ενός καρπού συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία ενός νησιού

Το ευλογημένο αυτό δάκρυ δέθηκε άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, Από τα κάστρα και του πύργους που υψώθηκαν για να το προστατεύσουν, μέχρι τα προνόμοια που τους εξασφάλισε επί Τουρκοκρατίας , καθώς οι γυναίκες στα χαρέμια των πασάδων λάτρευαν τη μαστίχα.

Χίος, εκεί που το δάκρυ ενός καρπού συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία ενός νησιού

5
0

Το μεθυστικό άρωμά της είχε συνδεθεί με τον γυναικείο ερωτισμό, όπως αποκαλύπτει στα κείμενά του ο περιηγητής του 18ου αιώνα JULIEN GALLAND. «Αφού τη ζυμώσουν στο στόμα με τη γλώσσα, τη φουσκώνουν μεταβάλλοντάς τη σε μπαλίτσες με ένα φύσημα. Θεωρούν μάλιστα ερωτοτροπία να πλησιάσουν το στόμα τους στο πρόσωπο κάποιου, να τον ξαφνιάσουν με τον κρότο και την ευωδιαστή ανάσα.

Όσοι γνωρίζουν λοιπόν, έρχονται στο νησί προς το τέλος Αυγούστου για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παραγωγής του διάσημου αυτού προϊόντος, να δουν τους Χιώτες να «κεντούν» τον μαστιχοφόρο σκίνο για να «δακρύσει» και να προσφέρει την πολύτιμη ρυτίνη του.

«Η Χίος είναι σαν µία νέα κοπέλα, λεπτοφυής και ευαίσθητη, ήρεµη κι ανήσυχη, απορροφηµένη από ακαταστάλαχτα όνειρα και θολές αναµνήσεις» έγραψε ο Χιώτης λογοτέχνης, Γιώργος Θεοτοκάς. Θα µπορούσε να συµπληρώσει κανείς ότι η Χίος είναι µια κοπέλα µε µεθυστικό άρωµα που από τη στιγµή που θα το µυρίσεις δεν θα το ξεχάσεις ποτέ. Οι επιστήµονες λένε ότι η όσφρηση είναι η αίσθηση µε τη µεγαλύτερη µνήµη. Μαστίχι, µανταρίνι, θάλασσα. Με τόσα αρώµατα, η Χίος, το πιο µυρωδάτο απ’ όλα τα νησιά, υπόσχεται στον ταξιδιώτη µία µοναδική εµπειρία. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «ανεξερεύνητη».

Αλήθεια ή υπερβολή; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν τόπο αληθινό και αυθεντικό. Οι κάτοικοί της θα σου µιλήσουν µε καµάρι γι’ αυτά που παράγουν µε τα χέρια τους, θα σε φιλέψουν τα περίφηµα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνουν και θα σου προσφέρουν µαστιχόνερο για να ξεδιψάσεις. Θα αφηγηθούν ιστορίες για πειρατές και Χιώτες καπεταναίους, για τη ∆ασκαλόπετρα όπου καθόταν και δίδασκε ο Όµηρος, αλλά για τις µέρες που πέρασε στο νησί ο Χριστόφορος Κολόµβος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία