BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Νέα μέρα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»

Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σημειώθηκαν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις συγκεντρώσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού και αποκλεισμοί δρόμων εμπόδιζαν την κυκλοφορία στη χώρα στο πλαίσιο της νέας ημέρας κινητοποίησης.

aepanahmero

10
0

Η ένταση αυξήθηκε λίγο το Σάββατο στα μέσα του πρωινού κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν με κροτίδες.



Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στη γαλλική πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών. Αυτό το Σάββατο (8/12), η πρωτεύουσα ήταν οχυρωμένη, με περίπου 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης να έχουν αναπτυχθεί σε όλη την επικράτεια, οι 8.000 στο Παρίσι, με τη συνδρομή και θωρακισμένων οχημάτων. Οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους σε σταθμούς και πραγματοποιούσαν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης.



Περίπου 31.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου στη Γαλλία. «Σε εθνικό επίπεδο, μαζί με τους Παριζιάνους, έχουμε ξεπεράσει τις 700 προσαγωγές», δήλωσε στο France 2, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ. Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα (8/12) στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. «Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες που κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμειχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», είπε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ' εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα, κατ' εξαίρεση αναφορικά με τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».



Ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους. Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι, προστάτευσαν με πλαίσια τις βιτρίνες τους. Η γαλλική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις για ηρεμία και πολλές φυσιογνωμίες των «κίτρινων γιλέκων» κάλεσαν σε μια ειρηνική διαδήλωση.


στο πανό: "Δε σιχαίνεσαι τις Δευτέρες, σιχαίνεσαι τον καπιταλισμό" 

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με δακρυγόνα. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.



Το πρακτορείο ειδήσεων Belga μετέδωσε ότι «κίτρινα γιλέκα» έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Ε17 προς το Ρέκεμ, στα σύνορα με τη Γαλλία. Οδοφράγματα τοποθέτησαν, επίσης, στον αυτοκινητόδρομο Ε40, στα γαλλοβελγικά σύνορα. Χίλια «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), των οποίων προπορεύθηκαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στη διαδήλωση με τα οχήματά τους. «Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (...) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (...) είναι η αγοραστική δύναμή μας και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ, υπεύθυνη μιας σελίδας στο Facebook. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λυόν.


Τα «κίτρινα γιλέκα», που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη λαϊκή και μεσαία τάξη, δηλώνουν κουρασμένα από τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και καταγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλώνοντας και πραγματοποιώντας αποκλεισμούς και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.



Η υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση του φόρου άνθρακα, την πρώτη διεκδίκηση των κίτρινων γιλέκων, δεν οδήγησε στη χαλάρωση ενός κινήματος που είναι ιδιαίτερα δύσπιστο προς τις πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα.

«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, που αφέθηκε ελεύθερος μετά την προσαγωγή του. Ο ίδιος μετέφερε πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του». «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο (...) Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», πρόσθεσε λέγοντας πως ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.



Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει η εστία και άλλων διεκδικήσεων, όπως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.
 
Από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τη βία των γαλλικών αρχών.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε για μία ακόμη φορά σήμερα τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, διατυπώνοντας την άποψη ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία αποτελεί απόδειξη ότι αυτή η συμφωνία «δεν προχωράει». Υποστήριξε, επίσης, ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «Θέλουμε τον Τραμπ».



"Είμαστε ο λαός, δεν εισακουγόμαστε, παρ' όλο που το μόνο που ζητάμε είναι να μην πεθάνουμε της πείνας. Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε άλλο να χάσουν, σημαίνει ότι τους τα έχουν πάρει όλα." λέει στο βίντεο του Guardian διαδηλωτής. 

"Είμαστε η νεότερη γενιά που τώρα βγαίνει στην αγορά εργασίας, βρισκόμαστε σε καθεστώς αβεβαιότητας - ακόμη και με μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαια, δεν μπορούμε πια να είμαστε σίγουροι για τίποτε." αναφέρει άλλος μικρότερης ηλικίας διαδηλωτής. 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφίες: Reuters, newsit.gr, AΠΕ-ΜΠΕ, theguardian.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία