BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Διαμαρτυρία Λαρισαίων αμυγδαλοπαραγωγών για την ακαρπία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου αμυγδαλοπαραγωγοί από τις περιοχές των δήμων Τεμπών και Κιλελέρ, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις για το πρόβλημα της ακαρπίας που παρουσιάζουν φέτος οι καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών. Επίσης, συμφωνήθηκε την ερχόμενη Τρίτη (23/04) αντιπροσωπεία αγροτών και αυτοδιοικητικών να μεταβούν στην Αθήνα και να συναντηθούν στο υπουργείο με τον Υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για πολιτική λύση στο πρόβλημα.

adiamartyriamygdaloparagwgwnlarisas

20
0

Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ ζητώντας με υπόμνημα την άμεση αναγγελία της ζημιάς και αποπληρωμή της απώλειας εισοδήματος για το 2019, τη μείωση ή και την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές καθώς και αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για συμπερίληψη ως παθογόνων αιτίων αποζημίωσης και άλλων παραγόντων.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος ο οποίος έκανε λόγο για ένα «λογικότατο και δίκαιο αίτημα που αφορά την ολοκληρωτική καταστροφή σε μία περιοχή όχι μόνο του δήμου μας, αλλά όλου του Νομού, στο 100%. Η αμυγδαλοκαλλιέργεια είναι μονοκαλλιέργεια και καλύπτει το 20% στον δήμο Τεμπών της πανελλαδικής παραγωγής. Ήδη οι παραγωγοί έχουν καταβάλει τα καλλιεργητικά έξοδα για το 2019 και θα πληρωθούν το 2020 εφόσον πληρώσουν και τα έξοδα της επόμενης χρονιάς.  Καταλαβαίνετε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα» εξήγησε.

O πρόεδρος του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας κ. Αντώνης Ζέλφος ανέφερε πως ο βασικότερος σκοπός της παράστασης διαμαρτυρίας είναι η διεκδίκηση αποζημίωσης για την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής, με 1.600.000 δέντρα να μην φέρουν καρπούς και τον ΕΛΓΑ όπως σημείωσε, να έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει ζημιά.

Την ανάγκη δίκαιης και γρήγορης αποζημίωσης των αγροτών επεσήμανε και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολος Μπίλλης, προτρέποντας να υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς «δε γίνεται να απαντάμε σε έναν παραγωγό ότι δεν δικαιούται αποζημίωση γιατί αυτήν την ώρα δεν έχει καρποδεσία».

 

 

Πηγή: onlarissa.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία