BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με τρία αιτήματα στον Σταύρο Αραχωβίτη η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας

Στάση αναμονής από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη.

ARAXOVITIS-696x522

10
0

Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και εκτός από τον Υπουργό παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, ενώ την Ομάδα Παραγωγών εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Κακαλέτρης και παρευρέθηκε και από το ΚΕΑ Πύργου ο Άλκης Κωνταντόπουλος.

Τα αιτήματα

Η συνάντηση, σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, έγινε σε θετικό κλίμα, καθώς τέθηκαν όλα τα αιτήματα από την πλευρά της Ομάδας, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στην σύσκεψη αγροτών στην Αμαλιάδα, και καταγράφηκε η διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου να δοθούν λύσεις.
Μείζον θέμα, που τέθηκε κατά προτεραιότητα, είναι η καταβολή των στρεμματικών ενισχύσεων σε σταφιδοπαραγωγούς και τοματοπαραγωγούς. Αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους, καθώς δεν μειώθηκε το όριο των 5000 τόνων ανά στρέμμα στη βιομηχανική τομάτα, ούτε στα 150 κιλά το στρέμμα στην Κορινθιακή σταφίδα, με αποτέλεσμα παραγωγοί ακόμη και για 10 κιλά να χάσουν την στρεμματική ενίσχυση. 
 Επίσης, στο νομό Ηλείας τα πορίσματα των ενστάσεων της βιομηχανικής τομάτας δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη, ούτε στον ΕΛΓΑ ούτε στους παραγωγούς, ενώ στην Κορινθιακή σταφίδα οι εκτιμήσεις έγιναν με μέσο όρο κατά δημοτικό διαμέρισμα και έτσι αδικήθηκαν παραγωγοί.

Ο Υπουργός εξέφρασε την θέση του Υπουργείου που είναι να καταβληθούν τα χρήματα σε όλους τους παραγωγούς, γι’ αυτό και η Ομάδα Παραγωγών καλεί όσους παραγωγούς δεν έχουν λάβει την στρεμματική ενίσχυση, να ενημερώσουν την Ομάδα Παραγωγών μέχρι τις 31 Μαΐου (και για το λόγο μη καταβολής), προκειμένου να αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση τα προβλήματα. Για το θέμα αυτό κατατέθηκε και σχετικό υπόμνημα.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι η μη καταβολή του 30% των αποζημιώσεων που αφορούν σε ζημιές που έγιναν στις καλλιέργειες κατά την διάρκεια του 2018.

Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι αναμένεται άμεσα η σχετική υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα.

Στην συνάντηση τέθηκε και το θέμα καταβολής των ΠΣΕΑ για το έτος 2016, καθώς επίσης και τι μέλλει γενέσθαι με τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών.

«Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα, ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αφορούν στην πληρωμή των παραγωγών» ανέφερε ο κ. Βαλιανάτος.

Μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακολούθησε επίσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Πηγή:patrisnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία