BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Πρωτοβουλία αποκατάστασης του αλευρόμυλου Ξάνθης

Ο λόγος για έναν παλιό αλευρόμυλο της Ξάνθης στις όχθες του Κόσυνθου, δίπλα στην παλιά Πόλη. Η αρχιτέκτονας Αγγέλα Γεωργαντά έχει αναλάβει την αποκατάσταση ενώ η προσπάθεια εξεύρεσης των απαιτούμενων πόρων βρίσκεται σε εξέλιξη.

aprwtobouliapokatastashsaleuromulos2

140
0

Πρόκειται για έναν παλιό νερόμυλο, ο οποίος μαζί με δύο άλλα κτίσματα αποτελεί ένα ξεχωριστό κτιριακό συγκρότημα. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη της Ξάνθης και το έργο της αποκατάστασης θα αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Είναι ένας παλιός μύλος. Ένα διατηρητέο κτίσμα που αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη. Ήταν αλευρόμυλος, έπαιρνε κίνηση από τα νερά του Κόσυνθου, από το ποτάμι που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του. Είναι σε καλή και προνομιακή θέση γιατί εκεί είναι η καινούρια γέφυρα που έχει φτιάξει ο Δήμος. Είναι η αρχή και το τέλος πέντε μονοπατιών που εγκαινιάστηκαν πρόσφατα από τον Δήμο Ξάνθης και υλοποιήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Δεν ξέρω μέχρι πότε λειτούργησε. Ένα αυλάκι οδηγούσε τα νερά στον μύλο κι εκεί με υψομετρική διαφορά δημιουργούταν πίεση, περιστρεφόταν η φτερωτή και γυρνούσαν οι δύο μυλόπετρες. Ο καρπός συνθλιβόταν ανάμεσα σε δύο πέτρες.» μετέφερε στην ert.gr η κα Γεωργαντά.



Ένα πετρόκτιστο κτίσμα που σε κάποια προσπάθεια συντήρησης βρέθηκε να συνυπάρχει με άλλο που χτίστηκε πάνω σ’ αυτό που ήδη υπήρχε, πάλι πετρόχτιστος, αλλά νεότερος μύλος. «Πρότασή μας είναι να γίνει ένας πολυχώρος. Υπάρχουν και τα παλιότερα κτίσματα. Να βασιστεί στην παραγωγή του αλευριού, αλλά κυρίως να είναι ένας χώρος, καθώς όλοι συνδέονται με το νερό, ενός μικρού μουσείου υδροκίνησης, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις σε σχέση με το περιβάλλον, το νερό, την κίνηση και τα γειτονικά κτίσματα να υποστηρίξουν όλη αυτή τη δραστηριότητα.» σημείωσε η κα Γεωργαντά.

Παράδειγμα μιας τέτοιου είδους προσπάθειας αποκατάστασης και λειτουργίας είναι ο Μύλος του Αγίου Γερμανού στην Πρέσπα. Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο που έχει αποκατασταθεί από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Σήμερα αποτελεί επισκέψιμο χώρο. Έχει τρεις μηχανισμούς ξεχωριστούς, αλευρόμυλο, χώρο για το πλύσιμο των ρούχων και μαντάνι για την επεξεργασία των υφαντών. Η προσπάθεια έλαβε το Βραβείο Europa Nostra to 2016.


Πηγή: ert.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία