BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Με δυσκολίες η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στους αμπελώνες του νομού Ηρακλείου, παράγοντες της αγοράς και των ελεγκτικών μηχανισμών, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι για τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς.

kriti-ampelones_lifo_1

42
0

Με εξαίρεση τΙς περιοχές των Αρχανών, του Προφήτη Ηλία και του Κυπαρισσίου που κρατούν ακόμα ...ψηλά τη σημαία της αμπελουργίας σε επίπεδο νομού, σε όλες τις άλλες περιοχές τα αμπέλια έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ οι εικόνες περασμένων δεκαετιών με τις αμέτρητες καλλιέργειες, τους χιλιάδες ανθρώπους που αυτές της μέρες ήταν στις καλλιέργειες τους και στους οψιγιάδες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

“23 χρόνια είμαι εξαγωγέας, πρώτη φορά φέτος βλέπω αυτό το κακό. Είναι δραματική η κατάσταση στα αμπέλια, η παραγωγή που είναι προς εξαγωγή έχει μειωθεί σε ένα ποσοστό που φτάνει το 50%, ενώ στις καλλιέργειες υπάρχουν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών που κυμαίνονται από 30 εως 95%”, δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης.

Σε εξέλιξη οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ

“Έχουμε διαπιστώσει πως λόγω του καύσωνα που είχε πλήξει τις καλλιέργειες στις 15 με 20 Μαΐου, αλλά και της ανεμοθύελλας που ακολούθησε στις 6 Ιουνίου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε πάρα πολλές περιοχές με μεγάλο τμήμα της παραγωγής να είναι χαμένο”, ανέφερε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης, ο οποίος σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των ελέγχων και των εκτιμήσεων των ζημιών, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των αμπελουργών.

Οι τιμές παραγωγού

Όσο για τις τιμές παραγωγού, αυτές κυμαίνονται από 0,90 έως 1,20 ευρώ για τις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών που όταν ξεκίνησε η κοπή και η διάθεσή τους ήταν ουσιαστικά και οι μόνες που υπήρχαν στην αγορά. Για το παραδοσιακό, επιτραπέζιο σταφύλι την σουλτανίνα τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί από 0,60 έως 0,85 ευρώ…

Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι δύο δυνατές αγορές, όπου αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τα δικά μας δεδομένα. Η μεγάλη διαφορά μας είναι πως στις χώρες αυτές ο πρωτογενής τομέας και οι αμπελουργοί στηρίζονται, τόσο με την αναμπέλωση σε επίπεδο καλλιεργειών, όσο και σε ζημιές που προκύπτουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Περβολαράκης.

https://www.ekriti.gr/

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία