BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Ενισχύσεις de minimis για Ιανό ζητούν οι αμπελοκαλλιεργητές Θεσσαλίας

Aντιμέτωποι με μια από της χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, τον Ιανό, ήρθαν οι αμπελοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι οποίες όμως δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

168170882_2216749085125559_1801768875791604636_n__002_

8
0

Ο μεγάλος όγκος νερού περίου 90 και 165 χιλιοστά βροχής στις περιοχές της Χάλκης Λάρισας και Συκαιώνα Καρδίτσας αντίστοιχα, χτύπησε τα φυτά σε ένα από τα κρισιμότερα στάδια, αυτό του χρωματισμού, προκαλώντας σοκ, σε αυτά και σταματώντας το χρωματισμό. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε απώλεια μέρους της παραγωγής αφού το τελικό προϊόν ήταν μη εμπορεύσιμο ή υποβαθμισένο ποιοτικά.

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή αιτήματος επιστολή αιτήματος για ένταξη των αμπελοκαλλιεργητών Θεσσαλίας στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας καθώς και μετρήσεις τηλεμετρικών σταθμών, ο πρόεδρος του Α.Σ Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρης Κοκκινούλης.

Παράλληλα τονίζει το διαχρονικό αίτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Παρατίθεται η επιστολή των αμπελοκαλλιεργητών εδώ.

Την καταβολή ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) και στους παραγωγούς σταφυλιού ποικιλίας Crimson του νομού Λάρισας, ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, καταθέτοντας, ως αναφορά, σχετική επιστολή του Α.Σ Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας “Grapeteam”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, έπειτα και από επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Δημήτρη Κοκκινούλη, αναφέρεται στις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα οι αμπελοκαλλιεργητές του νομού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τον “Ιανό”, οι οποίες, μάλιστα, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, σημειώνει πως μεγάλος όγκος νερού χτύπησε τα φυτά σε ένα από τα κρισιμότερα στάδια, αυτό του χρωματισμού, με αποτέλεσμα απώλεια της παραγωγής, αφού το τελικό προϊόν ήταν μη εμπορεύσιμο ή υποβαθμισμένο ποιοτικά.

Τονίζει, μάλιστα, χαρακτηριστικά, πως σύμφωνα με μετρήσεις δύο τηλεμετρικών σταθμών του Α.Σ Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας στις περιοχές Χάλκης Λάρισας και Συκεώνα Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια του “Ιανού”, τα αμπέλια δέχτηκαν περίπου 90 και 165 χιλιοστά βροχής αντίστοιχα, δηλαδή 90 και 165 τόνους νερού ανά στρέμμα!

Ακόμη, ο κ. Κέλλας ενημερώνει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στο ν. Λάρισας (Χάλκη, Νέο Περιβόλι, Δελέρια, Ροδιά και άλλες περιοχές), καλλιεργούνται περί τα 1000 στρέμματα σταφυλιών ποικιλίας Crimson, ζητώντας και για τους Λαρισαίους παραγωγούς, αντιμετώπιση αντίστοιχη με τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Πέλλας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία