Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Mέτρα στήριξης ζητούν οι αμπελουργοί Κρήτης

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες αμπελουργοί στην Κρήτη, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων διάθεσης στο επιτραπέζιο σταφύλι αλλά και της σταφίδας και της μετέπειτα αδυναμίας απορρόφησης τους από το κανάλι της οινοποίησης.

kriti_kafasi

32
0

Πανδημία, χαμηλές τιμές και μετέπειτα ο καύσωνας του καλοκαιριού δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα, όπως περιγράφει σε επίκαιρη του ερώτηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Ηράκλειο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος ζητά την λήψη άμεσων μέτρων απορρόφησης των οινοστάφυλων, μέσω επέκτασης του μέτρου απόσταξης κρίσης, προωθητικών πρωτοβουλιών κλπ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Σε απόγνωση έχουν περιέλθει χιλιάδες αμπελουργοί στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον Ν.Ηρακλείου Κρήτης καθώς η παραγωγή τους, όχι μόνο δεν απορροφάται από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά καταλήγει στις χωματερές.

Οι γενικότερες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊου και τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες του καλοκαιριού δημιουργήσαν, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές με τις κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις μεγάλα προβλήματα στο επιτραπέζιο σταφύλι, στη τιμή και την απορρόφηση του, με μόνο δρόμο την οινοποίηση του.

Από την άλλη, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, έχουν μεγάλα αποθέματα εξαιρετικού κρασιού από πέρυσι στις αποθήκες τους, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να διαθέσουν στην αγορά  ενώ φέτος ελλείψει κινήτρων (άτοκών χρηματοδοτήσεων κλπ)  και μη ενεργοποίησης περαιτέρω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του μέτρου της απόσταξης κρίσης, αδυνατούν να απορροφήσουν άλλες ποσότητες οινοστάφυλων.

Την ίδια ώρα, μεγάλες είναι και οι ποσότητες αδιάθετης σταφίδας από την περσυνή παραγωγή με τη ζήτηση να είναι ελάχιστη ως μηδενική.

Επειδή οι εκπρόσωποι των παραγωγών, οι συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις εκφράζουν την αγωνία τους ενώ οι αμπελουργοί αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους

Επειδή εύλογα περιμένουν τη στήριξη της πολιτείας

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Τι συγκεκριμένα θα πράξετε για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής οινοσταφύλων και σταφίδας;

-Προτίθεστε να λάβετε μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς, οι οποίοι έχουν περιέλθει σε απόγνωση; Εξετάζετε την οικονομική ενίσχυση τους με έκτακτη χρηματοδότηση;

-Προτίθεσθε να επεκτείνετε το μέτρο της απόσταξης κρίσης ειδικά για φέτος και να μπορέσουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις κλπ να παραλάβουν και να απορροφήσουν επιπλέον ποσότητες σταφυλιών για οινοποίηση;

-Γιατί δεν προχωρείτε σε άτοκες χρηματοδοτήσεις οινοποιητικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων αλλά και των οινοποιητικών εν γένει επιχειρήσεων, προκειμένου να στηρίξετε την προσπάθεια τους;

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθηση του εξαιρετικού Κρητικού κρασιού αλλά και της ελληνικής σταφίδας;».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία