BACK TO
TOP
WineTrails

Νέα εποχή για το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο

Ένα λαµπρό µυαλό, όπως αυτό του Γιώργου Βενετσάνου, ήταν αρκετό για να αλλάξει τον ρου της οινικής ιστορίας της Σαντορίνης µε τη δηµιουργία του πρώτου βιοµηχανικού οινοποιείου στο νησί. Σήµερα οι κληρονόµοι του συνεχίζουν µε το ίδιο πάθος...

Νέα εποχή για το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο

0
1
Το ιστορικό οινοποιείο Βενετσάνου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το λιµάνι του Αθηνιού, µε θέα την Καλντέρα της Σαντορίνης.  Πρόκειται για µία οικογένεια µε µακρά παράδοση στην παραγωγή κρασιού, το οποίο αρχικά πουλούσαν µόνο στο νησί, στη συνέχεια όµως άρχισαν να το εξάγουν. Το τέλος του 19ου αιώνα βρίσκει την οικογένεια στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου ο Αντώνης Βενετσάνος, ακολουθώντας τον πατέρα του, συνέχισε τις εξαγωγές οίνου και άλλων αγαθών. Το κρασί που παρήγαγε µάλιστα έγινε πολύ δηµοφιλές και γνωστό µε τα γράµµατα Α Φ. που αναγράφονταν στις φιάλες
Μετά το θάνατο του Αντώνη Βενετσάνου, τη σκυτάλη στην παραγωγή κρασιού, παρέλαβαν οι δύο γιοι του, Γιώργος και Τζάννες. Ο Γιώργος, ένα λαµπρό µυαλό, δεν ήταν µόνο εξαιρετικός οινολόγος, αλλά είχε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπως η δηµιουργία και άλλων αλκοολούχων ποτών, καθώς επίσης και αρωµάτων. Ανέλαβε την κάναβα της οικογένειας δίπλα στο αρχοντικό στο Μεγαλοχώρι και όχι µόνο αύξησε την παραγωγή, αλλά αναβάθµισε και την ποιότητα. Την ίδια εποχή άνοιξαν ένα κατάστηµα στα Φηρά, όπου πωλούσαν τα σαντορινιά τους κρασιά

Αντισυμβατική οικοδόμησηΤο µεγαλύτερο επίτευγµα όµως ήρθε λίγα χρόνια µετά το τέλος του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου το 1947, όταν ίδρυσαν το πρώτο βιοµηχανικό οινοποιείο της Σαντορίνης. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το οικοδοµικό του σχέδιο, το οποίο µειώνει σηµαντικά την κατανάλωση ενέργειας, ήδη σε µια πρώιµη γι’ αυτά τα θέµατα εποχή, χρησιµοποιώντας κυρίως τη βαρύτητα για τη µεταφορά του γλεύκους και του κρασιού προς το λιµάνι του Αθηνιού για αποθήκευση σε δεξαµενές και για να φορτωθεί στο πλοίο για εξαγωγή



Ένα προϊόν αγάπης Σήµερα η ιστορία του οινοποιείου συνεχίζεται από τους κληρονόµους του Γιώργου Βενετσάνου, Αναστάσιο - Νικόλαο Ζώρζο και τον αδελφό του Ευάγγελο Ζώρζο, οι οποίοι µε την οινολόγο Ιωάννα Βαµβακούρη ίδρυσαν την εταιρεία Οινοποιείο Βενετσάνου.
Κύριος στόχος της είναι η παραγωγή κρασιών ανώτερης ποιότητας, αποκλειστικά από τους ιδιόκτητους αµπελώνες, µε αφοσίωση στις τοπικές ποικιλίες, ιδιαίτερα το Ασύρτικο, διατηρώντας την τυπικότητα του terroir της Σαντορίνης. ∆εύτερος στόχος είναι η µύηση του καταναλωτή στον οινικό πολιτισµό και την απόλαυση ποιοτικών οίνων. Θέλουν να µεταφέρουν ότι το κρασί είναι προϊόν αγάπης, σεβασµού και µακροχρόνιας προσπάθειας. Και οι τρεις µαζί συνεχίζουν το έργο του ιδρυτή µε το ίδιο πάθος και γράφουν τη δική τους ιστορία.  

Οινοτουριστική εμπειρία Το Οινοποιείο Βενετσάνου, είναι επισκέψιµο. Είναι το αποκορύφωµα της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης µε τα πρόσφατα ανακαινισµένα κτίρια. Η περιήγηση στο οινοποιείο είναι µια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον επισκέπτη της Σαντορίνης  και µια γευστική νότα στο ταξίδι του.  Έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί από έµπειρο προσωπικό ξεκινώντας µέσα από τα αµπέλια, στη συνέχεια να το περπατήσει για να ανακαλύψει την ιστορία του, καθώς και τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης. Η ξενάγηση καταλήγει στο χώρο γευσιγνωσίας, όπου ο επισκέπτης µπορεί να δοκιµάσει ή να προµηθευτεί τα κρασιά, καθώς και παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης. Τέλος µπορεί να χαλαρώσει, απολαµβάνοντας τη θέα από την ταράτσα του wine bar

Τα πρώτα κρασιάΣαντορίνη Βενετσάνου 2014: Τα σταφύλια της ετικέτας αυτής προέρχονται από τον ιδιόκτητο αµπελώνα στο «Γιαννά» Μεγαλοχωρίου. Λαµπερό λευκοκίτρινο χρώµα µε πράσινες ανταύγειες. Κοµψά, έντονα και σύνθετα αρώµατα αχλαδιού, λευκών ανθών, εσπεριδοειδών µε κυρίαρχο το πράσινο νεράντζι και το πορτοκάλι µε απαλές νότες µαστίχας και µαραθόριζας. Στόµα πλούσιο µε έντονα δροσιστική λεµονάτη οξύτητα και χαρακτηριστική αλµύρα. Απολαυστική επίγευση µεγάλης διάρκειας.
Νυχτέρι Βενετσάνου 2014: Τα σταφύλια της ετικέτας προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αµπελώνα στα «Λειβάδια». Λαµπερό κίτρινο χρώµα µε αντανακλάσεις χρυσού. Ευγενή αρώµατα γλυκολέµονου και ανθισµένης µανόλιας µε γλυκές νότες µαρµελάδας κίτρου και µαστίχας συνυπάρχουν µε βοτανικά αρώµατα θυµαριού και φασκόµηλου και ορυκτές νύξεις. Η παρουσία βαρελιού είναι αισθητή κυρίως ως βανίλια. Το στόµα έχει όγκο, λιπαρότητα και οξύτητα που δηµιουργεί ισορροπία και έντονη επίγευση. Η ωρίµανση στο βαρέλι παρουσία φίνων οινολασπών εµφανίζεται µε αρώµατα ξύλου, καβουρδισµένου καφέ και ανθοσµίας. Μάλιστα σηµειώνεται ότι οι πρώτες 1.000 φιάλες κυκλοφορούν µε αριθµηµένη επετειακή ετικέτα και για τα δύο αυτά κρασιά.

Από το περιοδικό Wine Trails μηνός Μαΐου 2015
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

28-01-2016 22:05Γ. Αντωνακόπουλος

Έχω ένα μπουκάλι κρασί Vin San του 1967 της οινοποιΐας Α. Βενετσάνος προς πώληση. Δεκτές προσφορές.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία