BACK TO
TOP
WineTrails

Παρουσίαση του προγράμματος οι Δρόμοι των Αμπελώνων

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για το νέο ερευνητικό δίκτυο «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων» στις 04/03 στο Ζάππειο Μέγαρο στα πλαίσια της έκθεσης Οινόραμα, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

adromoiampelwnwnvineyard

21
0

Όπως γίνεται γνωστό μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η πρωτοβουλία έχει αρχικό προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί σχέδιο ερευνητικής και τεχνολογικής καινοτομίας για την υποστήριξη της μοναδικότητας των ελληνικών οινικών προϊόντων και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας τους με τη συνδρομή του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της χώρας.

Επιδιώκεται η απόκτηση οινικής ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων βάσει των χαρακτηριστικών που ευνοούν οι γεωγραφικές-περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Το Εθνικό Δίκτυο «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων» θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως: η γονιδιωματική ανάλυση και εφαρμογή γονιδιωματικών τεχνολογιών σε γηγενείς ποικιλίες αμπέλου για την αποτύπωση της γενετικής ταυτότητας, η βιώσιμη και αποτελεσματική φυτοπροστασία των αμπελώνων, η διαχείριση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν και η ανάπτυξη ψηφιακής βιβλιοθήκης δεδομένων, διαθέσιμη στους Έλληνες οινοποιούς.

Συμμετέχουν, με συμπληρωματική ερευνητική και αναλυτική δράση, φορείς από όλη την Ελλάδα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), το Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠΟΚ), το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης (ΤΕΙ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΠΑΚ).

Επιστημονικός συντονιστής της δράσης έχει οριστεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς.

Το διετές πρόγραμμα «Οι Δρόμοι των Αμπελώνων» χωρίζεται σε τρία υποέργα, τα οποία θα επικεντρωθούν στη γενετική της αμπέλου (συντονιστής το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - Ινστιστούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών > Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου), τον χημικό οργανοληπτικό χαρακτηρισμό ποικιλιών - βιοσυνθετικά μονοπάτια -οινοποίηση (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας > Καθ. Γιώργος Κοτσερίδης) και τη φυτοπροστασία-μικροβίωμα (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας > Καθ. Ιωάννης Βόντας).

Τη διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στην εκδήλωση που κήρυξε την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης ανέφερε: «Οι "εμβληματικές πρωτοβουλίες" που αναλαμβάνει η πολιτεία αποσκοπούν στο να καταδείξουν ότι οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στην έρευνα τα τελευταία χρόνια και μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε σαφή και ορατά αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας. Αυτά επιτυγχάνονται με τη δημιουργία Εθνικών Δικτύων Δράσης που συσπειρώνουν τις δυνάμεις της χώρας σε επιλεγμένους τομείς που επηρεάζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με διακριτά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ένας τέτοιος τομέας είναι η αγροδιατροφή, με εστίαση στα προϊόντα του αμπελώνα, της ελιάς και της μέλισσας. Με τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου, όπως η εμβληματική δράση "Οι Δρόμοι των Αμπελώνων” οι δυνάμεις του ερευνητικού δυναμικού της χώρας συντάσσονται και αξιοποιούν προηγμένες τεχνολογίες και υποδομές για τη βελτίωση των διαδικασιών οινο-παραγωγής, φυτοπροστασίας και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.
Η στενή επαφή και συνεργασία του Εθνικού Δικτύου με τους παραγωγούς και το ΥΠΑΑΤ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού. Έχω την πεποίθηση ότι η επιστημονική έρευνα μέσω των "εμβληματικών πρωτοβουλιών" μπορεί να έχει σημαντική απήχηση και να συνεισφέρει στη διαμόρφωση αναπτυξιακών προοπτικών που εμπνέουν στη μετα-μνημονιακή εποχή».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία