BACK TO
TOP
WineTrails

Όταν η τέχνη της ευζωίας συναντά το κρασί

Ο σύγχρονος άνθρωπος επιδιώκει, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία του,  την κατάκτηση της ευζωίας, κυρίως λόγω της κόπωσης που έχουν επιφέρει οι καταιγιστικοί ρυθμοί της καθημερινότητάς του. Όσο λοιπόν ενσωματώνει τις αξίες του wellness στον τρόπο σκέψης και δράσης του, τόσο ως καταναλωτής έχει την τάση να επιλέγει brands και προϊόντα, με τα οποία «μοιράζεται» τις ίδιες αξίες. Μιλώντας λοιπόν για το κρασί, το ερώτημα είναι πώς η βιομηχανία του οίνου μπορεί να χρησιμοποιήσει την έννοια του wellness για να πει μία νέα «ιστορία» στους ανθρώπους;  

Credit-Jeremy-Robinson-2

Μαρίνα Σκοπελίτου

29
0

Η Morgan Perry ανακάλυψε την αγάπη της για το κρασί, εργαζόμενη στο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων για κάποιες από τις μεγαλύτερες φίρμες ποτών του κόσμου. Παράλληλα, ζώντας στην πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ», τη Νέα Υόρκη, επέλεξε να μυηθεί στη φιλοσοφία της yoga, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσει και να αποβάλλει το στρες της καθημερινότητας. Τελικά, αποφάσισε να συνδυάσει αυτές τις δύο μεγάλες της αγάπες σε μία επιχειρηματική ιδέα. Ως πιστοποιημένη δασκάλα yoga και κάτοχος του Level 3 Award in Wines του WSET, ίδρυσε το 2017 το «Vino Vinyasa».
Το business plan  της ουσιαστικά ένωσε τη Vinyasa Yoga με την οινική γευσιγνωσία. Πλέον παραδίδει τα «ιδιαίτερα» μαθήματά της στη Νέα Υόρκη, το Ώστιν, και το Λος Άντζελες.



Η ιστορία της Morgan Perry αναδεικνύει με τον καλύτερο ίσως τρόπο το πώς το κρασί μπορεί να συνδυαστεί με την έννοια του wellness, ενώ η επιτυχία του εγχειρήματός της αποδεικνύεται από τις συνεργασίες της με μεγάλες εταιρείες, όπως η Four Seasons και η Dropbox.



Φυσικά, η περίπτωση της Perry  δεν είναι η μοναδική. Η αμερικανική έκδοση του γυναικείου περιοδικού «Shape» έγραφε πριν λίγο καιρό ότι yogis και οινόφιλοι συναντώνται στη Νέα Υόρκη, τους αμπελώνες της Καλιφόρνια, τη Χαβάη και την Ιταλία, επιβεβαιώνοντας ότι το πάντρεμα του οίνου με τη σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά αρμονικό και πετυχημένο.

Αξίζει να αναφερθεί πως παρόμοιες εκδηλώσεις διοργανώνονται πλέον και στην Ελλάδα, με ενδεικτική το «1ο Yoga and Wine Workshop» της ηλεκτρονικής κάβας botolia.gr, αλλά και το τριήμερο Yoga Retreat, που διοργάνωσε από τις 15-17 Φεβρουαρίου το Κατώγι Αβέρωφ.  «Για εμάς το κρασί είναι ένα διατροφικό αγαθό και ένα στοιχείο πολιτισμού που συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του ανθρώπου. Πολλές επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν τα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο η κατανάλωση κρασιού με μέτρο. Η ανθρώπινη ευεξία έχει μία γόνιμη σχέση με το κρασί  και αυτό θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από τις δράσεις που διοργανώνουμε», ανάφερε σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωσης η υπεύθυνη marketing του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ, Μαρία Δήμου.

Ωστόσο, η γιόγκα δεν είναι η μόνη σωματική άσκηση που ταιριάζει και μπορεί να συνδυαστεί με την οινική απόλαυση.  Από το Μπορντώ μέχρι το Μίσιγκαν διοργανώνονται αγώνες δρόμου για οινόφιλους και ποδηλατικές διαδρομές σε αμπελώνες, ενώ στην περιοχή Franciacorta της Ιταλίας μπορείς κανείς να γυμναστεί υπό την καθοδήγηση ειδικού «personal wine trainer».

Επιπλέον, η εναρμόνιση της κατανάλωσης οίνου με τις αρχές του wellness μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους, όπως η επιλογή κατανάλωσης vegan κρασιών ή η χρήση καλλυντικών με βάση τα δραστικά συστατικά του καρπού της αμπέλου.

Yoga Retreat στο Κατώγι Αβέρωφ

Ένα αναζωογονητικό τριήμερο Yoga Retreat, διοργάνωσε στις 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου το Κατώγι Αβέρωφ. Κατά τη διάρκεια του, οι επισκέπτες του ξενοδοχείου-οινοποιείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τρία μαθήματα yoga, υπό την καθοδήγηση δασκάλας Ειρήνης Πανά, να απολαύσουν  την πανέμορφη φύση του Μετσόβου, να ξεναγηθούν στο οινοποιείο, να συμμετάσχουν σε μία ξεχωριστή γευστική δοκιμή κρασιών και  να επισκεφθούν την Πινακοθήκη Αβέρωφ  και το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα.

«Στο Κατώγι Αβέρωφ υποστηρίζουμε ένθερμα την αλληλεπίδραση του οίνου με άλλες δράσεις που προάγουν την ποιότητα της καθημερινότητας. Άλλωστε, είμαστε υποστηρικτές του μαραθώνιου αγώνα δρόμου Ursa Trail που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μέτσοβο, δείχνοντας έμπρακτα πως το κρασί μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με δραστηριότητες που προάγουν την υγεία και την ευεξία», ανέφερε η κ. Δήμου.

Για το σημείο σύνδεσης της φιλοσοφίας της yoga με την οινική γευσιγνωσία, κατατοπιστική ήταν η τοποθέτηση της κ. Πανά.  «Yoga είναι η επιστήμη της ευζωίας. Επεμβαίνει σε όλες τις πτυχές που συνθέτουν την ύπαρξή μας – σώμα, ζωτική ενέργεια, νου, συναίσθημα, ψυχή και πνεύμα και αποσκοπεί πρωτίστως να εναρμονίσει το συντονισμό των διαφορετικών λειτουργιών ώστε ολόκληρο το σώμα να είναι υγιές. Επίσης, βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων και του νου, εξισορροπώντας, αν όχι θεραπεύοντας δυσαρμονίες που προκαλεί η επαφή μας με την καθημερινότητα, όπως οι φοβίες, ο πανικός και το στρες. Απώτερος στόχος της είναι η απαλλαγή του νου από τα περιττά φορτία που εμποδίζουν την ανακάλυψη και την εκδήλωση του ανώτερου εαυτού μας. Yoga και οινική γευσιγνωσία είναι ένα όμορφο πάντρεμα καθώς και τα δυο βοηθούν στη χαλάρωση και την αποβολή του στρες της καθημερινότητας. Ξύπνημα των αισθήσεων και βελτίωση της διάθεσης μας αλλά και της υγείας μας όταν γίνονται με σωστό τρόπο και μέτρο».

Η ανταπόκριση του κοινού σε αυτή την εκδήλωση του Κατώγι Αβέρωφ ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, έτσι προγραμματίζονται ήδη τα επόμενα yoga retreat. Επίσης, στα απώτερα σχέδια του οινοποιείου είναι ο σχεδιασμός και η λειτουργία θεματικού οινικού spa στο χώρο του ξενοδοχείου, όπου θα προσφέρονται υπηρεσίες ευεξίας.

 Στο πλάνο του τουρισμού  ευεξίας το ελληνικό κρασί

Το ελληνικό κρασί θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να συνδεθεί με τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τουρισμό ευεξίας, σύμφωνα με τον Σπύρο Κοντοστάνο, μέλος της ομάδας Wellness Moments, μίας ομάδας έμπειρων επαγγελματιών στους τομείς του fitness, της διατροφής και του κρασιού, η οποία το τριήμερο 5-7 Απριλίου διοργανώνει το δικό της Urban Yoga Retreat στο Μαρκόπουλο Αττικής.  Οι συμμετέχοντες θα πάρουν μέρος σε δραστηριότητες yoga και διαλογισμού υπό την καθοδήγηση της δασκάλας Σίσσυς Φραγκιαδάκη, θα γνωρίσουν το κρασί επισκεπτόμενοι το Οινοποιείο Παπαγιαννάκος και θα γευτούν πρωτότυπα και υγιεινά, cruelty-free γεύματα.

«Το κρασί και οι ιδιότητές του βρίσκονται πολύ συχνά στο επίκεντρο ερευνών που αναδεικνύουν τα οφέλη από την κατανάλωσή του. Εκτός από τις ευεργετικές του ιδιότητες όμως, μπορεί να αποβεί βλαπτικό για την υγεία, όπως κάθε τι που καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό. Είμαστε υπέρμαχοι της κατανάλωσης με μέτρο και της ανάπτυξης μια οινικής κουλτούρας, με ζητούμενο την απόλαυση και το αρμονικό πάντρεμα με την εκάστοτε περίσταση κατανάλωσης», ανέφερε στο WT ο κ. Κοντοστάνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία