BACK TO
TOP
WineTrails

Γαστρονομική εμπειρία «Antama» με το Porto Carras

Μπορεί το τσίπουρο να γίνει ο πρωταγωνιστής μιας γαστρονομικής εμπειρίας; Η απάντηση είναι χωρίς αμφιβολία θετική.

02

Μαρίνα Σκοπελίτου

32
0

Το ελληνικό απόσταγμα που πέρασε από 40 κύματα, απέκτησε στα χέρια των σύγχρονων αποσταγματοποιών μια εντελώς νέα υπόσταση που του δίνει άξια μια θέση στις λίστες των καλών εστιατορίων. Του λόγου το αληθές απέδειξε η βραδιά με θέμα τα «Καρνάγια των Κυκλάδων», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου στο  εστιατόριο «Άδολο» της Νέας Κηφισιάς με τη συνοδεία των αποσταγμάτων «Antama» του Κτήματος Porto Carras.

Τα αρώματα από τα κυκλαδίτικα καρνάγια έδωσαν την έμπνευση στον executive chef, Βασίλη Τσατσάκη, και τον καλεσμένο του, Ηλία Μαμαλάκη, για ένα μενού βασισμένο σε παραδοσιακές νησιωτικές γεύσεις αλλά με μία πιο «εστιατορική» προσέγγιση. Από τα πιάτα του μενού ξεχώριζαν το κανταΐφι με λακέρδα και μους αβοκάντο, η μαρινάτη τσιπούρα με τουρσί αρμυρίκι και καπνιστό ταραμά, η παντρεμένη σαρδέλα με αγιολί μαύρου σκόρδου, το πεϊνιρλί θαλασσινών και το γεμιστό καλαμάρι με αρσενικό Νάξου, μανούρι και κατσικίσιο τυρί. Όλα πικάντικα και ελαφρώς «ανεβασμένα» στο αλάτι ταίριαξαν ιδανικά με το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, «Antama», του Κτήματος Porto Carras.


Το εκρηκτικό Μοσχάτο συνάντησε την κομψή Μαλαγουζιά

Το τσίπουρο «Antama» παράγεται από στέμφυλα Μοσχάτου και Μαλαγουζιάς του βιολογικού αμπελώνα του Κτήματος. Το εκρηκτικό Μοσχάτο και η κομψή και αρωματική Μαλαγουζιά δίνουν ένα απόσταγμα καθαρό, κρυστάλλινο και άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Τα αρώματά του θυμίζουν σύκο, σταφίδα, καρύδι και τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή, αχλάδι, λεμόνι, βερίκοκο, ενώ τα λευκά άνθη, όπως η γαρδένια και το γιασεμί, έρχονται να ολοκληρώσουν την παλέτα.


Το πλούσιο σώμα, η ισορροπία, η πολυπλοκότητα και η απαλή αλλά μακρά επίγευση έρχονται να συμπληρώσουν τις αρετές του «Antama», που όπως αποδείχθηκε συνοδεύει άριστα την παραδοσιακή κουζίνα, τα πιάτα θαλασσινών, ενώ μπορεί να σταθεί και μόνο του ως απεριτίφ.

Μετά την ολική αλκοολική ζύμωση, τα στέμφυλα αποστάζονται με τη μέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης στο αποσταγματοποιείο του Κτήματος. Από τα τρία μέρη του αποστάγματος - «κεφαλές», «καρδιά» και «ουρές» -  συλλέγεται μόνο η «καρδιά», η οποία εμπεριέχει τα αρώματα των σταφυλιών, απαλλαγμένη από βλαβερές ουσίες.

Μετά την παραμονή του αποστάγματος στις δεξαμενές για 2-4 μήνες, περίοδο κατά την οποία σταθεροποιούνται τα συστατικά του, παρασκευάζεται το τσίπουρο. Η παρασκευή του επιτυγχάνεται με την αραίωση από νερό χαμηλής σκληρότητας και χωρίς χλώριο για να επιτευχθεί η επιθυμητή πυκνότητα αλκοόλης.

Το τσίπουρο «Antama» χωρίς γλυκάνισο έχει πιστοποιηθεί ως Βιολογικό Προϊόν από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων και φέρει στη φιάλη του το σήμα του Ελληνικού Προϊόντος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία