BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Καμπανάκι για την παραγωγή βόειου κρέατος στη Βραζιλία, μείωση κατά 25% έως το 2050 προβλέπει μελέτη

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 3 Απριλίου, προβλέπει ότι η παραγωγή βόειου κρέατος στη Βραζιλία θα μειωθεί κατά 25% έως το 2050, ενώ θα υπάρξει μια πτώση κατά 37% στα διαθέσιμα βοσκοτόπια.

COWS

50
0
Η μείωση των διαθέσιμων βοσκοτόπων θα προέλθει από στρατηγικές διατήρησης των δασών και ανταγωνισμό για γη, όπως αποκαλύπτει η ανάλυση της Orbitas, μιας πρωτοβουλίας συμβούλων κλιματικής αλλαγής. 

Σε μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, 3 Απριλίου, η Orbitas διαπίστωσε ότι παρά την παρουσία κλιματολογικών κινδύνων, υπάρχουν νέες ευκαιρίες για τους παραγωγούς που επενδύουν σε βιώσιμες βελτιώσεις απόδοσης και διαφοροποιούν τις πηγές εσόδων τους

Η Orbitas διαπίστωσε ότι οι κτηνοτρόφοι που μεταβαίνουν σε πιο βιώσιμη παραγωγή βοοειδών «θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική τους ανθεκτικότητα και τις επιδόσεις τους, με αναμενόμενη αύξηση 88% στις γεωργικές κεφαλαιοποιήσεις». 

Βραζιλιάνικη παραγωγή βόειου κρέατο

Η Βραζιλία αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών βοείου κρέατος και είναι η δεύτερη στον κόσμο σε απόθεμα, με 232 εκατομμύρια βοοειδή. 

Ο τομέας συνεισφέρει σχεδόν 10% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Βραζιλίας και απασχολεί 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 2,5 εκατομμυρίων αγροτών. 

Οι κίνδυνοι για τον κτηνοτροφικό τομέα της Βραζιλίας σε αυτό το σενάριο, είναι οι εξής: 
  • Οι παραγωγοί βοοειδών που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου θα αντιμετωπίσουν αυξανόμενο κόστος. 
  • Οι πολιτικές διατήρησης της γης και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός για γη από άλλους τομείς θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 37% των διαθέσιμων βοσκοτόπων. 
  • Υπάρχει πιθανότητα 80% απώλειας κερδοφορίας για τους περισσότερους παραγωγούς με οικονομικά σοκ στις τιμές και στο κόστος μεταφοράς, εάν δεν αυξήσουν βιώσιμα την αποδοτικότητα της παραγωγής έως το 2050
  • Οι παραγωγοί στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας είναι οι πιο ευάλωτοι καθώς τα τρέχοντα κέρδη μπορεί να είναι έως και 12 φορές λιγότερο από αυτά στο νότο.Οι παραγωγοί που δεν αυξάνουν την αποδοτικότητα της παραγωγής ή δεν διαφοροποιούν τα έσοδα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές απώλειες άνω των 155 δολαρίων/εκτάριο έως το 2050. 
  • Οι αντιδράσεις στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 25% της εγχώριας παραγωγής βοείου κρέατος και σημαντική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης βοείου κρέατος. 
  • Η αύξηση των τιμών και η μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση της Βραζιλίας κατά 38% και την παγκόσμια ζήτηση κατά 5%.
Η Orbitas επεσήμανε ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τους εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας στη Βραζιλία, σύμφωνα με μια πρόβλεψη που είναι ευθυγραμμισμένη με ένα σενάριο με μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου:  
  • Οι παραγωγοί βοοειδών θα αποκτούσαν ευκαιρίες να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους μέσω της αγροδασοκομίας και των δασικών προϊόντων μη ξυλείας και μέσω της βιοποικιλότητας και των αγορών άνθρακα. 
  • Οι παραγωγοί θα μπορούσαν να βιώσουν αύξηση κατά 18% στην απόδοση των βοσκοτόπων που σχετίζεται με τεχνολογικές αλλαγές χαμηλού κόστους έως το 2050. 
  • Οι αναγεννητικές πρακτικές αποκατάστασης του εδάφους θα μπορούσαν να αυξήσουν την απόδοση ανά εκτάριο σε σοβαρά υποβαθμισμένα βοσκοτόπια έως και 310%, αυξάνοντας την κερδοφορία κατά πάνω από 375 δολάριο/εκτάριο για τους παραγωγούς με τη χαμηλότερη παραγωγικότητα σήμερα. 
  • Τα προϊόντα βόειου κρέατος χωρίς αποψίλωση των δασών και χαμηλών εκπομπών θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αυξημένες ευκαιρίες τιμολόγησης παραγωγού κατά 19% υψηλότερες από το 2020. 
  • Η επένδυση σε τεχνικές χαμηλού κόστους θα μπορούσε να αυξήσει την ανθεκτικότητα στους οικονομικούς κινδύνους της κλιματικής μετάβασης. Αυτές περιλαμβάνουν πρακτικές διαχείρισης βοσκοτόπων, αυξημένη αποτελεσματικότητα και χρήση λιπασμάτων και μεθόδων βιώσιμης γεωργίας, όπως ολοκληρωμένα συστήματα καλλιέργειας-κτηνοτροφίας-δάσους και δασοκομίας. 
  • Η Βραζιλία έχει την δυνατότητα να επενδύσει στο διεθνές εμπόριο, με προβλεπόμενη αύξηση του μεριδίου της στις παγκόσμιες εξαγωγές βόειου κρέατος κατά 9% έως το 2050. 
  • Οι καθαρές εκπομπές από τη χρήση γης το 2050 θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 1.356 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Ο Niamh McCarthy, διευθυντής της Orbitas, δήλωσε: «Το μέλλον του κλάδου των βοοειδών της Βραζιλίας θα είναι πολύ διαφορετικό από το πώς εμφανίζεται και λειτουργεί σήμερα.» 

«Ο τομέας καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρούς κλιματικούς κινδύνους, εάν θέλει να διατηρήσει την συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας και ως βασικού προμηθευτή στις παγκόσμιες αγορές μηρυκαστικών», πρόσθεσε


Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 07 του Τυροκόμου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος