BACK TO
TOP
Agrenda

Ζήτηση για Καρολίνες από ρυζόμυλους που δίνουν 35λεπτά/κιλό

Η ζήτηση από την εσωτερική αγορά και οι ανάγκες για εξαγωγές οδηγούν τους μεταποιητές να τάζουν συμβόλαια ακόμα και για 20.000 τόνους, αφού οι χαμηλές τιμές που πρόσφεραν έως πέρυσι γύρισαν «μπούμερανγκ», οδηγώντας σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, σε έλλειψη προϊόντος και αύξηση τιμών.

1-Ryzi

Λεωνίδας Λιάμης

71
0

Εγγυηµένη απορρόφηση παραγωγής για τουλάχιστον 10.000 τόνους, µε κατώφλι τα 35 λεπτά το κιλό, υπόσχεται η µεταποιητική βιοµηχανία στο ρύζι τύπου «Καρολίνα», ενόψει της φετινής καλλιεργητικής σεζόν για να πείσει τους παραγωγούς να σπείρουν, καθώς το προϊόν, εξαιτίας λαθών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, έχει καταστεί πλέον δυσεύρετο µε αποτέλεσµα η τιµή παραγωγού σήµερα να ξεπερνά τα 40 λεπτά το κιλό.

Η πρόταση κατατέθηκε εκ µέρους µελών του Συνδέσµου Ορυζόµυλων Ελλάδος µε αποδέκτη το Συνεταιρισµό Β’ Χαλάστρας Θεσσαλονίκης και κινείται στη λογική της σύναψης τύπου συµβολαιακής συνεργασίας µε µέλη της οργάνωσης, η οποία δείχνει «ζεστή» να την αποδεχθεί.

«Είχαµε µια συνάντηση µέσα στο τρίτο δεκαήµερο του Μαρτίου και µας ζητήθηκε να αναλάβουµε να καλλιεργήσουµε Καρολίνες γιατί, πλέον, οι παραγόµενες ποσότητες δεν αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες», τόνισε στην εφηµερίδα Agrenda ο επικεφαλής του Συνεταιρισµού Β’ Χαλάστρας, Αχιλλέας Καµπούρης. Παραδέχθηκε δε, πως «θα κλείσουµε τη συµφωνία», αλλά έσπευσε να σηµειώσει ότι «το πολύ να πάµε στους 5.000–6.000 τόνους. ∆εν θα µπορέσουµε να καλύψουµε όλη την ποσότητα που επιζητούν οι µεταποιητές, διότι τα µέλη µας καλλιεργούν κυρίως µεσόσπερµα ρύζια. Για να καταλάβετε, από τους σχεδόν 50.000 τόνους που συγκέντρωσε ο Συνεταιρισµός το 2018, οι Καρολίνες δεν ξεπερνούν τους 1.500 τόνους».

 

Συµβόλαια για 20.000 τόνους Καρολίνα σηκώνει η µεταποίηση

Τη διαπραγµάτευση µεταξύ των δύο µερών επιβεβαιώνει και ο Σταύρος Μπέγκας, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της «Μπέγκας ΑΕ» αλλά και ταµίας του Συνδέσµου Ορυζόµυλων Ελλάδος, αποκαλύπτοντας ότι η ίδια πρόταση θα υποβληθεί και στο Συνεταιρισµό Α’ Χαλάστρας, για να διασφαλιστεί πως θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι όγκοι. Η συνεργασία θα αφορά την καλλιέργεια της ποικιλίας Gloria, εξήγησε ο κ. Μπέγκας και διευκρίνισε ότι η µεταποίηση, µε δεδοµένη τη ζήτηση από την εσωτερική αγορά και τις ανάγκες για εξαγωγές, δεν θα έλεγε όχι ακόµη και σε συµβόλαια για 20.000 τόνους Καρολίνας.

Με την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας, πάντως, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οι ορυζώµυλοι κάνουν την ανάγκη φιλοτιµία, καθώς οι χαµηλές τιµές που πρόσφεραν τελευταία χρόνια, στην ουσία γύρισε «µπούµερανγκ», οδηγώντας σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, σε έλλειψη προϊόντος και εν τέλει σε εκτόξευση της τιµής του.
Αποκορύφωµα αυτής της κοντόφθαλµης, όπως αποδείχθηκε, τακτικής ήταν η περσινή σεζόν, όταν οι καλλιεργούµενες εκτάσεις λόγω της τιµής των 22-23 λεπτών το κιλό που πληρώθηκε η «Καρολίνα» την εµπορική περίοδο 2017-2018, περιορίστηκαν δραστικά τόσο στον κάµπο της ∆υτικής Θεσσαλονίκης, όσο και κυρίως σε εκείνο των Σερρών.
Αποτέλεσµα ήταν η παραγωγή του 2018 να είναι πολύ µικρή, µε συνέπεια το εµπόριο να πληρώνει σήµερα 40 και 42 λεπτά το κιλό, στο χέρι του παραγωγού και παρόλα αυτά να µην µπορεί να βρει προϊόν για τις παραγγελίες του.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία