BACK TO
TOP
Agrenda

Ψευδοσπορά με ψεκασμό αποδίδει 36% στο κριθάρι

Το όφελος της ολοκληρωµένης και σωστής ζιζανιοκτονίας είναι µεγάλο για την απόδοση των καλλιεργειών και νέες µέθοδοι που προκύπτουν από την έρευνα αυξάνουν συνεχώς το δυναµικό παραγωγής. Συγκεκριµένα, αύξηση µέχρι και 36% στη στρεµµατική απόδοση του κριθαριού, όταν συνδυάζεται µε τον ψεκασµό και την ψευδοσπορά, έδειξαν πειράµατα που παρουσίασε ο Ηλίας Τραυλός, πρόεδρος της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας και καθηγητής Γεωργίας και Ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, στο 20ό Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΖΕ.

4-Eze

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

133
0

Φιλοσοφία εξωστρέφιας και «ανοιχτών δρόµων» για ενηµέρωση όλων των ενδιαφεροµένων επιθυµεί ο κ. Τραυλός να χαρακτηρίζει το παρόν και το µέλλον της ΕΖΕ και σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε το συνέδριο, που έλαβε χώρα στο Αγρίνιο, από τις 4 έως τις 6 Απριλίου µε θέµα: Ζιζανιολογία- Προβλήµατα, τάσεις και σύγχρονες προκλήσεις. Οι οµιλητές συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ σε φιλικό κλίµα στο roof garden του ξενοδοχείου Marpessa στον Αγρίνιο και την Πέµπτη στις 9 το πρωί άρχισαν οι συνεδρίες στον δηµοτικό κινηµατογράφο Άνεσις.

Πάνω από 30% αυξήθηκε η παραγωγή σύµφωνα µε πειράµατα και σε περιπτώσεις που εφαρµόστηκε µόνο ψευδοσπορά χωρίς ψεκασµό. Παράλληλα τονίστηκε κατά το συνέδριο πως πλέον η εφαρµογή ψευδοσποράς είναι επιδοτούµενη, όταν δεν διενεργείται χηµική καταπολέµηση. Παρ’ όλα αυτά η χηµική καταπολέµηση αποτελεί ίσως το πιο χρήσιµο εργαλείο ζιζανιοκτονίας, πρέπει όµως να συνδυάζεται µε καλλιεργητικές τεχνικές και να γίνεται χρήση της µε φειδώ, καθώς η ανάπτυξη ανθεκτικότητας από τα ζιζάνια σε δραστικές ουσίες είναι σε πολλές περιπτώσεις ταχύτατη. Έρευνα για νέες δραστικές ουσίες είναι πάντα απαραίτητη για να υπάρχει εναλλαγή και να εµποδίζεται ο σχηµατισµός ανθεκτικότητας, αλλά και για να έχουµε διαθέσιµα όπλα σε περίπτωση που λόγω ανθεκτικότητας καταστούν τα σηµερινά ανεπαρκή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Σταύρος Αραχωβίτης που βρέθηκε στο Αγρίνιο εξήρε τη συνεισφορά της ΕΖΕ και τη σηµασία του έργου που επιτελεί, εξυπηρετώντας όχι µόνο την αύξηση της παραγωγής και του κέρδους του αγρότη, αλλά και την αειφορία του περιβάλλοντος που δώθηκε στις τωρινές γενιές και πρέπει να παραδοθεί στις επόµενες υγειές και παραγωγικό και όχι τοξικό και κατεστραµένο.

  

Εμπειρίες από  Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού


Σπορές κάλυψης του εδάφους, συγκοµιδή ή καταστροφή των σπόρων των ζιζανίων µηχανικά ή µε καύση ήταν µερικές από τις καινοτόµες µεθόδους ζιζανιοκτονίας που παρουσιάστηκαν από τον Νίκο Κορρέ, καθηγητή στο πανεπιστήµιο του Arkansas στις ΗΠΑ. Οι εν λόγω µέθοδοι έφεραν εντυπωσιακά αποτελέσµατα, ειδικά σε µία εποχή που η ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα χηµικά ζιζανιοκτόνα έχει αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα και υπάρχει περίπτωση αν δε χειριστούµε όλα τα µέσα που έχουµε, όπως τις καλλιεργητικές τεχνικές και τη σωστή χρονικά αλλά και ως προς τον τρόπο εφαρµογής µηχανική καταστροφή, να καταλήξουµε µε πληθυσµούς ζιζανίων που δεν θα έχουµε όπλα να τους καταστρέψουµε. Σύµφωνα µε τη Νατάσα Τσεκούρα, γεωπόνο από την ερευνητική οµάδα του κ. Τραυλού, πρέπει να δοθεί περισσότερη σηµασία στη χώρα µας όσον αφορά την εµφάνιση ανθεκτικότητας καθώς ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήµατα µε ζιζάνια σε καλλιέργειες µεγάλης αξίας όπως το ρύζι. Επισηµάνθηκε επίσης από τον κ. Κορρέ στην παρουσίασή του πως στις ΗΠΑ και συγκεκριµένα στην πολιτεία του Arkansas, οι πόροι για την έρευνα έρχονται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Υπάρχει ταµείο στο οποίο συγκεντρώνονται χρήµατα από τους παραγωγούς και υπ’ ευθύνη του αντιπροέδρου του πανεπιστηµίου κατανέµονται στην έρευνα για τα ζιζάνια. Ακόµη, δίνεται το δικαίωµα στους παραγωγούς να επικοινωνήσουν µε το πανεπιστήµιο για κάποιο δυσεξόντοτο ζιζάνιο στις καλλιέργειές τους και οι ερευνητές να το µελετήσουν ως προς την ανθεκτικότητά του και να παρέχουν στον παραγωγό λύση για το πρόβληµα.

Έρευνα σε ίδιο µοτίβο διενεργείται και στην Αυστραλία, όχι µόνο από πανεπιστήµια αλλά και από ιδωτικές εταιρείες που απασχολούνται ερευνητές. Σύµφωνα µε τον Πέτρο Μπουτσάλη, καθηγητή στο πανεπιστήµιο της Αδελαϊδας στην Αυστραλία, το µεγαλύτερο πρόβληµα στη ζιζανιοκτονία της Αυστραλίας είναι η εµφάνιση ανθεκτικότητας, καθώς η εν λόγω χώρα είναι δεύτερη στον κατάλογο µε τα περισσότερα επικίνδυνα για την παραγωγή ανθεκτικά ζιζάνια. Σε έναν κατάλογο, στον οποίο οι ΗΠΑ είναι πρώτες και η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 22, αρκετά υψηλά στο παγκοσµιο στερέωµα αγροτικής παραγωγής.

Εξελίξεις στον τοµέα της ροµποτικής παρουσίασε ο Γεράσιµος Πετεινάτος, καθηγητής στο πανεπιστήµιο Hohenheim της Γερµανίας: Συσκευές που σκανάρουν το χωράφι, αναγνωρίζουν τα ζιζάνια και ψεκάζουν αποκλειστικά το κάθε φυτό που δηµιουργεί πρόβληµα έχουν τεθεί σε εφαρµογή. Ακόµη, ροµποτική τεχνολογία ενσωµατώνεται σε τρακτέρ µε σκοπό την αυτοµατοποιηµένη στοχευµένη ζιζανιοκτονία ακριβώς ανάµεσα στα καλλιεργούµενα φυτά, χηµικά ή ακόµη και µηχανικά µε τους δίσκους σκαλίσµατος να περνάνε χιλιοστά από τη γραµµή των ωφέλιµων φυτών. Σηµειώθηκε βέβαια από τον κ. Πετεινάτο πως η τεχνολογία απέχει 10 έως 20 χρόνια από την πλήρη ανεµπόδιστη εφαρµογή της, καθώς µέχρι τώρα χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και διόρθωση κατά την εφαρµογή όπου κρίνεται απαραίτητο.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 6 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία