BACK TO
TOP
Γνώμες

Η περίπτωση της φακής

Ο χάρτης της ελληνικής γεωργίας αλλάζει, η στροφή μεγάλου αριθμού αγροτών προς τα προϊόντα διατροφής είναι γεγονός, ωστόσο αυτό το οποίο ταλανίζει ακόμα τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής είναι οι στρεβλώσεις της αγοράς και η δυσκολία που δείχνουν οι παραγωγοί να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

Η χώρα στον βάλτο

2
1

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τομέας των οσπρίων. Μετά από χρόνια συζητήσεων, αξιόλογος αριθμός αγροτών επέλεξε να κινηθεί δραστήρια προς τις εν λόγω καλλιέργειες (ρεβίθια, φασόλια φακές κ.α.), συνεκτιμώντας τόσο τη ενίσχυση της ζήτησης όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα, εδώ και πολλά χρόνια, παραμένει ελλειμματική.

Σημειωτέον ότι μέχρι το 2010 το σύνολο της καλλιέργειας οσπρίων δεν ξεπερνούσε τα 150.000 στρέμματα, ήτοι 30-35.000 τόνοι παραγωγή, όταν οι καταναλωτικές ανάγκες της χώρας προσέγγιζαν τους 75.000 τόνους (σήμερα υπολογίζεται να ξεπερνούν τους 100.000 τόνους).

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες από την αγορά λένε ότι φέτος η φακή παραμένει στα αζήτητα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ρεβίθια και τα φασόλια, ωστόσο στην περίπτωση της φακής… βγάζει μάτι! Κι αυτό γιατί, ενώ η εγχώρια ζήτηση παραμένει σταθερή και τα ράφια των σούπερ μάρκετ διαλαλούν μόνο «ντόπιο» προϊόν, οι αποθήκες των παραγωγών, οι ποσότητες των οποίων λογικά δεν καλύπτουν ούτε το μισό της ζήτησης, παραμένουν γεμάτες! Μήπως να το δούμε; 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-09-2013 12:52Δημήτρης Μπαζάνας

150.000 στρέμματα και 18.000 τόνοι παραγωγής. Συνήθως σε εποχές οικονομικής κρίσης η ζήτηση των οσπρίων αυξάνεται,απλά στην περίπτωση της ελλάδας αυξήθηκε η ζήτηση της καναδέζικης φακής. Είμαι παραγωγός απο την λάρισα 50 τόνων φακής ετησίως,η παραγωγή φέτος ήτανε 50% μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία