BACK TO
TOP
Γνώμες

Κερδισμένη η Κίνα στα μήλα λόγω των εξαγωγών

Τους 40 εκατ. µετρικούς τόνους αναµένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά η σοδειά µήλων της Κίνας για το 2014, φτάνοντας τους 41 εκατ., ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 2 δις µπούσελ και περίπου στο 54% της παγκόσµιας παραγωγής, ενώ η σοδειά των ΗΠΑ φτάνει µόλις το 6%.

Λιγότερη ελαιοκράμβη φέρνουν οι χαμηλές τιμές

1
0
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αµερικάνικης Ένωσης Μήλων τον Αύγουστο, η Κίνα αναµένεται να πουλήσει µεγάλο µέρος της παραγωγής της στη Ρωσία, η οποία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η ευρωπαϊκή συγκοµιδή υπολογίζεται περίπου 12% πάνω από τον µέσο όρο, στους 12 εκατ. µετρικούς τόνους ή 624 εκατ. µπούσελ, σύµφωνα µε τον γενικό γραµµατέα της ∆ιεθνούς Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών.

Το 30% της ευρωπαϊκής σοδειάς καλλιεργείται στην Πολωνία, και εκτιµάται στους 3,5 εκατ. µ.τ (186εκατ. µπούσελ), σηµειώνοντας άνοδο 13%. Η καναδική σοδειά µήλων εκτιµήθηκε στα 22 εκατ. µπούσελ, ελαφρώς µεγαλύτερη από την προηγούµενη και η µεγαλύτερη από το 2007,σύµφωνα µε τους αναλυτές. Για το Μεξικό, η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική. Η σοδειά των 24,5 εκατ. µπούσελ του 2013, που ήταν 50% µεγαλύτερη από το κανονικό, αντιµετώπισε ελλείψεις σε εργατικό δυναµικό, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους ελεγχόµενου περιβάλλοντος, µε αποτέλεσµα µήλα χαµηλής ποιότητας να εισέρχονται στην αγορά από κοινές αποθήκες στο τέλος της εµπορικής περιόδου.

Πλέον, οι τιµές βρίσκονται χαµηλά αλλά αναµένεται ανάκαµψή τους το Νοέµβριο, όταν και η µικρότερη σοδειά του 2014 εισέλθει στην αγορά. Το µέγεθος της φετινής σοδειάς εκτιµήθηκε στα 16εκατ. µπούσελ. Η φετινή παραγωγή της Νοτίου Αµερικής µειώθηκε εξαιτίας του παγετού, στους 695,000 µ.τ (36,5εκατ. µπούσελ) στην Αργεντινή, 1,2εκατ. µ.τ (64εκατ. µπούσελ) στη Βραζιλία και 1,6εκατ. µ.τ (84εκατ. µπούσελ) στη Χιλή. Οι καλλιεργητές της Ν. Αµερικής εξάγουν σε αγορές σε όλο τον κόσµο και µόνο η Χιλή εξάγει ένα µεγάλο µερίδιο στις ΗΠΑ

Απόστολος Σκούρτας
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία