BACK TO
TOP
Γνώμες

Σε υψηλά 4 ετών θα φτάσει η ελαιοκράμβη μες το 2016/2017

Τις καλύτερες τιµές των τελευταίων 4 χρόνων πρόκειται να δουν µέσα στη σεζόν 2016-2017 οι Καναδοί καλλιεργητές ελαιοκράµβης, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του υπουργείου γεωργίας της χώρας (AAFC), το οποίο προβλέπει ότι θα κινηθούν στο επίπεδο των 540 δολαρίων (Καναδά) ο τόνος, ήτοι 373 ευρώ ο τόνος, στην αγορά του Βανκούβερ.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

1
0
Από την άλλη πλευρά, το αυστραλιανό γραφείο εµπορευµάτων Abares εκτιµά ότι οι διεθνείς τιµές της ελαιοκράµβης θα φτάσουν τα 440 δολάρια ο τόνος (περίπου 389 ευρώ ο τόνος). Την ίδια ώρα, στο χρηµατιστήριο Euronext στη Γαλλία τα προθεσµιακά συµβόλαια Αυγούστου για την ελαιοκράµβη κινούνται µεταξύ 359-360 ευρώ ο τόνος

Όµως, παρά τις ελκυστικές τιµές του προϊόντος, το καναδικό υπουργείο γεωργίας αναµένει µείωση κατά 1,8 εκατ. τόνους της φετινής παραγωγής ελαιοκράµβης,η οποία εκτιµάται ότι θα ανέλθει στους 15,4 εκατ. τόνους λόγω µείωσης κατά 4% των φυτεύσεων. Έτσι, οι τιµές της ελαιοκράµβης εκτιµάται ότι θα βρουν «στήριξη στα µειωµένα εγχώρια αποθέµατα, τα οποία υπολογίζονται στους 700.000 τόνους για το 2016-2017, που είναι το χαµηλότερο σηµείο τους εδώ και µια δεκαετία»

Να σηµειωθεί ότι, οι τιµές της ελαιοκράµβης στον Καναδά σηµείωσαν ετήσια άνοδο µέχρι στιγµής για το 2016 της τάξης του 6,1% αγγίζοντας τα 518 δολάρια (Καναδά) ο τόνος (περίπου 358 ευρώ ο τόνος) στις 17 Ιουνίου. Στο ράλι των τιµών, σύµφωνα µε τους διεθνείς αναλυτές, βοήθησε και η άνοδος των τιµών της ανταγωνιστικής σόγιας.

Υπενθυµίζεται ότι, οι τιµές της σόγιας που χρησιµοποιείται επίσης πέραν από την παραγωγή ελαίων και ως ζωοτροφή (όπως και η ελαιοκράµβη) κορυφώθηκαν µετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις το προηγούµενο διάστηµα στην Αργεντινή, η οποία είναι κορυφαία εξαγωγέας για το προϊόν

Ωστόσο, στις 22 Ιουνίου οι τιµές της ελαιοκράµβης στον Καναδά κινήθηκαν διορθωτικά φτάνοντας τα 493 δολάρια (Καναδά) ο τόνος, που είναι το χαµηλότερο σηµείο τους εδώ και 2 µήνες.    
Φανή Γιαννακοπούλου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία