BACK TO
TOP
Γνώμες

Στροφή στα βρετανικά χωράφια μετά το βύθισμα της στερλίνας

Ασφαλές καταφύγιο θεωρείται πλέον η αγορά καλλιεργήσιµης γης στη Βρετανία σε περιόδους οικονοµικής κρίσης, αναφέρουν οι αναλυτές. Και αυτό γιατί µετά την ανακοίνωση του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στερλίνα βυθίστηκε σε χαµηλό των τελευταίων 31 ετών, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να αγοράσουν περισσότερη γη, µε λιγότερα χρήµατα.

Καθοδικά ο Δείκτης Τιμών του FAO ελέω σιτηρών

1
0
Η βρετανική κτηµατοµεσιτική εταιρεία  Strutt and Parker, αναφέρει πως αµέσως µετά το Brexit, δέχθηκε αιτήσεις ενδιαφέροντος αγοράς γης από πελάτες σε όλο τον κόσµο, που θέλουν να επενδύσουν τα χρήµατά τους στη βρετανική ύπαιθρο.  

Να σηµειωθεί, πως η τιµή της καλλιεργήσιµης γης στη Βρετανία, παρουσιάζει ήδη πτώση 9%. Οι τιµές στο τετράµηνο από Απρίλιο µέχρι Ιούνιο και εν µέσω φηµών για Brexit, έπεσαν 1% συγκριτικά µε τους πρώτους τρεις µήνες της χρονιάς. Αντίθετα, οι τιµές στα βοσκοτόπια ήταν πιο ανθεκτικές, σηµειώνοντας πτώση 5% και ως 2% το τελευταίο τετράµηνο.

«Η µέση τιµή της καλλιεργήσιµης γης στη Βρετανία για το 2016 ήταν 11.600 ευρώ για περίπου 10 στρέµµατα, όµως υπάρχει µεγάλη διακύµανση στις τιµές µε τη χαµηλότερη να φθάνει τα 8.700 ευρώ και την υψηλότερη τα 17.700 ευρώ. Οι διαφορές αυτές µπορεί να οφείλονται στην ποιότητα της γης αλλά κυρίως εντοπίζονται λόγω µειωµένης ή αυξηµένης αντίστοιχα ζήτησης σε διάφορες περιοχές της βρετανικής υπαίθρου».

Παρόλο που πολλά είχαν ειπωθεί σχετικά µε τον πανικό που θα δηµιουργούσε ένα πιθανό Brexit στον αγροτικό κόσµο, λόγω της διακοπής των επιδοτήσεων, ακόµη δεν υπάρχουν άµεσες επιπτώσεις ή σηµάδια πανικού, αναφέρουν οι αναλυτές. Και ενώ κανείς θα περίµενε, οι συναλλαγές να παγώσουν αµέσως µετά την ανακοίνωση του Brexit, ωστόσο, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον αγοράς καλλιεργήσιµης γης, κυρίως από ξένους επενδυτές, που τρέχουν να επωφεληθούν από τη χαµηλή συναλλαγµατική ισοτιµία-όσο αυτή διαρκέσει.

Μαρία Κρόκου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία