BACK TO
TOP
Γνώμες

Επαγρυπνούν οι επενδυτές στη ζάχαρη ελέω μεταβλητότητας του ρεάλ

Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη εβδομάδα για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές σε βασικά αγροτικά εμπορεύματα, όπως η ζάχαρη, καθώς το βραζιλιάνικο ρεάλ ενδέχεται να περάσει σε μια φάση μεταβλητότητας. Να σημειωθεί ότι η Βραζιλία είναι ηγετική χώρα σε διεθνές επίπεδο στο εμπόριο ζάχαρης.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

2
0

Πιο αναλυτικά, «το δολάριο προχώρησε σε μια αντεπίθεση έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ όμως τώρα όλο αυτό δείχνει να αποδυναμώνεται», ανέφερε ο Έντι Τόφπικ, επικεφαλής ξένου συναλλάγματος της ADM Investor Services, η οποία ανήκει στον κολοσσό αγροτικών εμπορευμάτων Archer Daniels Midland στα πλαίσια του Φόρουμ AgriRisk που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από 29-30 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. «Το δολάριο αφού ανέκαμψε από τα χαμηλά 15 μηνών σε σχέση με το ρεάλ τώρα φαίνεται να συγκρατείται από περαιτέρω κέρδη», εξήγησε ο ίδιος.

Αν και τα χρηματιστηριακά ταμπλό -τα  οποία σύμφωνα με τον Τόφπικ είναι κρίσιμα για την επιτυχή διαπραγμάτευση συναλλάγματος- υποδηλώνουν ότι η αγορά είναι στα πρόθυρα ενός «σφικτού κόμπου» (bow-tie) γεγονός που θα σημάνει την άνοδο του δολαρίου, είναι τα μοτίβα των συναλλαγών το διάστημα από 6 έως 13 Δεκεμβρίου που θα καθορίσουν αν τελικά αυτό θα συμβεί.

«Όταν οι γραμμές από την τάση των τιμών περνούν προς τα πάνω, αυτό σημαίνει συνήθως μεταβλητότητα και αλλαγή μοτίβου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τόφπικ και σημείωσε «ότι αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι είτε το βραζιλιάνικο νόμισμα θα ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα είτε θα παραμείνει αδύναμο».  

Και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας καθώς ένα ισχυρό ρεάλ αυξάνει την αξία σε όρους δολαρίου των προθεσμιακών συμβολαίων στη Νέα Υόρκη για τη ζάχαρη, ενώ τυχόν αδυναμία στο νόμισμα της Βραζιλίας οδηγεί σε πτώση τα προθεσμιακά συμβόλαια του προϊόντος.

Έτσι, μιας και για 2η συνεχή συνεδρίαση το ρεάλ κινήθηκε ψηλότερα τα προθεσμιακά συμβόλαια ζάχαρης για παράδοση το Μάρτιο του 2017 στην αγορά της Νέας Υόρκης ανέβηκαν κατά 0,6% στα 19,95 σεντς ανά λίμπρα.

Φανή Γιαννακοπούλου

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία