BACK TO
TOP
Γνώμες

Η Ανατολή αντικαθιστά τη Δύση στις επενδύσεις ρωσικής αγροτικής γης

Παραμένει ελκυστική η αγροτική γη της Ρωσίας, παρά την πρόσφατη αποχώρηση της Black Earth Farming που κατείχε περίπου 3.300.000 στρέμματα (330.000 εκτάρια), όπως υποστηρίζει ο Αντρέι Σίζοφ, σύµβουλος της ρωσικής εταιρείας αναλύσεων SovEcon καθώς το ενδιαφέρον της Δύσης αντικαθίσταται από το αυξημένο ενδιαφέρον της Ανατολής. Μάλιστα, λόγω της ζήτησης οι τιμές της γης στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 60% από πέρσι.

Ενισχύεται κατά 3,75% η παγκόσμια παραγωγή σιταριού

3
0

«Η αποχώρηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης εταιρείας Black Earth Farming δεν αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά γης της Ρωσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντρέι Σίζοφ. Όμως, την τελευταία δεκαετία φαίνεται ότι επενδυτικοί όμιλοι που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη, όπως η Black Earth Farming, η Landkom International και η Trigon Agri και «άρπαζαν» γη στη Ρωσία τώρα απομακρύνονται.

«Υπάρχει αυξημένο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά από άλλες χώρες εκτός της Δύσης», σημειώνει ο Αντρέι Σίζοφ της SovEcon. Νέοι κορυφαίοι επενδυτές αναδεικνύονται από την Ασία και τις χώρες του Κόλπου, μιας και έχουν περιορισμένους εγχώριους πόρους και πασχίζουν για έλεγχο της αγροτικής παραγωγής. Επιπλέον, η αναζήτησή τους για ντηλ επεκτείνεται και πέραν της αγροτικής γης με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρεία Mubalada Development από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με σκοπό να επενδύσει 89 δισ. ρούβλια (περίπου 1,46 δισ. ευρώ) στην AFG National, κορυφαία ρωσική εταιρεία ρυζιού.

«Οι επενδυτές στη γη της Ρωσίας κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν την αυξημένη παραγωγικότητα της που την ανέδειξε το 2016 σε κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο. Υπάρχει άνθιση στην παραγωγή της Μαύρης Θάλασσας, μια περιοχή που έχει γίνει μπράντα στη γεωργία όταν πριν από 15 με 20 χρόνια δεν υπήρχε», τονίζει ο Σίζοφ. Και καθώς η Ουκρανία τον περασμένο Νοέμβριο ανανέωσε ως το 2018 σχετικό νόμο που καθιστά δύσκολο σε ξένους αγοραστές να επενδύσουν στη γη της τότε η μόνη εύκολη λύση είναι η Ρωσία.

Φανή Γιαννακοπούλου

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία