BACK TO
TOP
Γνώμες

Ένα έγκλημα στα βιολογικά

Αυτό που έγινε µε το πρόγραµµα ενίσχυσης της παραγωγής βιολογικών προϊόντων ισοδυναµεί µε έγκληµα. Ένας αναπληρωτής υπουργός µε αυξηµένες οικολογικές ευαισθησίες, σε µε προφανή προσπάθεια να παράσχει εξυπηρετήσεις στο χώρο από τον οποίο προέρχεται, επέλεξε να οριοθετήσει το εν λόγω πρόγραµµα κατά τρόπο που να το οδηγεί… στα βράχια.

Η χώρα στον βάλτο

1
0

Αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, βλέποντας ότι µε τους βερµπαλισµούς του πρώτου, ωφελούνται κατά κάποιο τρόπο οι πέριξ της λίµνης Κάρλας εκλογείς του (Σαρακατσαναίοι και λοιποί Θεσσαλοί), σκέφθηκε… εδώ είµαστε!

Κάπως έτσι, από τη σχετική προκήρυξη, αποκλείστηκαν παντελώς οι παλιοί βιοκαλλιεργητές και παραδοσιακοί υποστηρικτές της βιολογικής κτηνοτροφίας, για να δοθεί έµφαση στους δραστηριοποιούµενους πέριξ των περιοχών Natura (ρεπορτάζ σελ. 8), οι οποίοι, παρότι δεν είχαν µέχρι σήµερα καµιά σχέση µε το «άθληµα», καλούνται να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της βιολογικής παραγωγής.

Ακόµα κι αν η σκέψη για υποβοήθηση, µέσω της καλλιεργητικής - παραγωγικής µεθόδου, των περιοχών Natura, είναι σωστή, ο βίαιος επανακαθορισµός της όλης δοµής του προγράµµατος λειτουργεί υπονοµευτικά στην ανάπτυξη του κλάδου των βιολογικών.

Αν ήθελε ο υπουργός να τιµήσει τις περιοχές του δικτύου Natura δεν είχε παρά να εξασφαλίσει χρηµατοδοτικούς πόρους (budget) για µια δεύτερη προκήρυξη, η οποία θα απευθυνόταν αποκλειστικά στους ενδιαφερόµενους των συγκεκριµένων περιοχών. Επέλεξε να τα κάνει από την αρχή όλα λάθος και τώρα λούζεται τα αποτελέσµατα των επιλογών του. Το κακό είναι ότι µαζί µ’ αυτόν ταλαιπωρείται ένας ολόκληρος κόσµος της παραγωγής, µια ολόκληρη κοινωνία.

Γιάννης Πανάγος

      
   


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία