BACK TO
TOP
Γνώμες

Στο εξής οι Ομάδες είναι για τις Ομάδες

Τα καλά νέα έρχονται αυτή τη φορά από τις Οµάδες Παραγωγών. Μετά από πολύ καιρό κατάρρευσης και αποσύνθεσης των παλαιών δοµών, είναι η πρώτη φορά που δείχνει να παίρνει µπροστά η µηχανή της ανασυγκρότησης. Βέβαια, η ζηµιά που έχει γίνει είναι τεράστια. Ισχυρά συλλογικά σχήµατα έχουν λυγίσει υπό το βάρος της θεσµικής αβεβαιότητας, της έλλειψης χρηµατοδοτικών πόρων, της απουσίας αναπτυξιακού οράµατος ή ακόµα και της κακοδιοίκησης.

Η χώρα στον βάλτο

3
0
Σήµερα, έχουν λόγο στα πράγµατα, όσοι συνεταιρισµοί κατάφεραν να διασωθούν, όπως και οι πρωτοβουλίες εκείνες που θεµελιώθηκαν στο µέσον της οικονοµικής κρίσης, από στελέχη που είχαν το σθένος να κινηθούν κόντρα στο ρεύµα και µε πίστη στις δυνατότητες της αγοράς

Σ’ αυτές τις λίγες οργανώσεις, βλέπουµε πλέον να φυσάει «νέος αέρας» και µια οργανωτική αντίληψη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις διακρίνεται από ρεαλισµό, εξειδίκευση, ευελιξία και κοινή προσέγγιση

Η περίπτωση του Συνεταιρισµού ΘΕΣγη στη Θεσσαλία είναι µια καλή περίπτωση που αντανακλά τις εξελίξεις. «Παιδί» του ΘΕΣγάλα των αγελαδοτρόφων, ο ΘΕΣγη γεννήθηκε από την ανάγκη του πρώτου να έχει πρόσβαση στις ζωοτροφές.

∆εδοµένου ωστόσο του κενού που είχε αφήσει η άλλοτε κραταιά Ένωση Λάρισας, βρήκε γρήγορα χώρο να αναπτυχθεί και να βρει θιασώτες µεταξύ των νέων κυρίως, αγροτών του κάµπου. Στο µέσον της εβδοµάδος ανακοινώθηκε ότι υπό τη σκέπη του συνεταιρισµού γεννώνται τέσσερις σφιχτές Οµάδες Παραγωγών (κηπευτικών, βάµβακος, ψυχανθών και δηµητριακών) οι οποίες εξειδικεύονται στα αντίστοιχα προϊόντα και συσπειρώνουν στις τάξεις τους πλέον σύγχρονους και καταρτισµένους αγρότες του θεσσαλικού κάµπου.
 
Λίγες βδοµάδες νωρίτερα έγινε το ίδιο µε τον συνεταιρισµό Θρακών Αµνός στη Ροδόπη

Σταθερά πίσω απ’ όλες αυτές τις πρωτοβουλίες µε την ιδιότητα του τεχνικού συµβούλου βρίσκεται ο Ντίνος Μπλιάτσιος και η Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε. Αν µάλιστα πάρουµε τοις µετρητοίς τα λόγια του, σε λίγο καιρό θα πρέπει να περιµένουµε ανάλογες πρωτοβουλίες σε περισσότερους από 50 συνεταιρισµούς, δηλαδή µια ολόκληρη γενιά Οµάδων Παραγωγών η οποία θα κρίνει σε πολύ µεγάλο βαθµό την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας τα επόµενα χρόνια.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία