BACK TO
TOP
Γνώμες

Διεπαγγελματικές και σκοπιμότητες

Όλοι ευαγγελίζονται την αναγκαιότητα της συνεργασίας, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με περισσότερη αντίληψη αγοράς και λιγότερο συντεχνιακό πνεύμα, λίγοι όμως εργάζονται με προσήλωση στο συγκεκριμένο στόχο.

Η χώρα στον βάλτο

2
0

Η εμπειρία δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η καχυποψία απέναντι στο συνεργατισμό αλλά και η εκμετάλλευσή του πολλές φορές δια ίδιον όφελος δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζει μόνο τους αγρότες, πολλοί από τους οποίους άλλωστε έχουν καεί από ανάλογα εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών, επομένως έχουν έναν λόγο να είναι διστακτικοί.

Μεγάλες δυσκολίες ανακύπτουν τον τελευταίο καιρό και σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες που διέπονται από τη λογική των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, κι εδώ η ευθύνη δεν αφορά μόνο την πλευρά των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής αλλά περνάει και στους υπόλοιπους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας.  

Σύμφωνα με το νομοθέτη, «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (κι αυτό έχει τη σημασία του), που έχουν ως μέλη συλλογικούς φορείς των διάφορων οικονομικών δραστηριοτήτων από όλα ή ορισμένα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του ίδιου προϊόντος. Σκοπός τους είναι η επεξεργασία πολιτικών, με τη σύναψη διεπαγγελματικών συμφωνιών, που γίνονται αποδεκτές από την πολιτεία, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των μελών τους, η βελτίωση της απόδοσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και η επίλυση συλλογικών προβλημάτων των μελών τους, εφόσον δεν αντιβαίνουν στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία».

Μέχρι εδώ όλα καλά, στην πράξη όμως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά. Εξαίρεση αποτελεί ίσως η διεπαγγελματική του κρασιού (ΕΔΟΑΟ), όπου, εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις σε επίπεδο στελεχών, όπως π.χ. ο Γιάννης Μπουτάρης, το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο κλάδο αμπελοκαλλιεργητές και οινοποιοί, κάποιες φορές ταυτίζονται, διευκόλυναν την κατάσταση.

Στο ελαιόλαδο η διάρρηξη των σχέσεων ήρθε πολύ νωρίς, παρά τα πλουσιοπάροχα κοινοτικά κονδύλια που είχε να διαχειρισθεί η οργάνωση, στο κρέας η πρωτοβουλία μάλλον ταλαιπωρείται, στα πυρηνόκαρπα το ίδιο, ενώ στη Φέτα δεν έχει δώσει ακόμα ούτε τις υπογραφές. Από μονόπλευρες προσεγγίσεις διαπνέεται και η αναβίωση της διεπαγγελματικής του βάμβακος, όπου το «έργο» είναι στα χέρια των εκκοκκιστών, χωρίς να έχει πείσει για το αδιάβλητο των στόχων. Ωστόσο, ο καιρός θα δείξει. 

Γιάννης Πανάγος

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία