BACK TO
TOP
Γνώμες

Κι όλα αυτά, για τα ίδια λεφτά

Οι κονσερβοβιομήχανοι θέλουν τα ροδάκινα που θα παραλαμβάνουν φέτος για κομπόστα να είναι τουλάχιστον 120 γραμμάρια το καθένα και όχι λιγότερο από 160-170 γραμμάρια κατά μέσο όρο, δηλαδή κάπως μεγαλύτερα απ’ ότι τον περασμένο χρόνο. Φυσικά, με τα ίδια λεφτά.

Η χώρα στον βάλτο

2
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις προτάσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική απαιτεί από τους αγρότες, εκτός από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που έκαναν μέχρι τώρα, κάθε χρόνο, να υποβάλλουν, προκειμένου να είναι δικαιούχοι των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή του τσεκ, και μια σειρά από παραστατικά που να αποδεικνύουν πόσο και τι λίπασμα έριξαν στα κτήματά τους κι αν τήρησαν με αυστηρότητα τα προβλεπόμενα όρια. Φυσικά, για τα ίδια λεφτά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε εφαρμογή των αντίστοιχων κοινοτικών οδηγιών, προχωράει στη θέσπιση τελών χρήσης νερού, τα οποία μάλιστα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, παρά το γεγονός ότι σοβαρά αρδευτικά έργα στις αγροτικές περιοχές έχουν να γίνουν από την εποχή του Τρικούπη. Φυσικά, κι εδώ, οι νέες απαιτήσεις έρχονται για τα ίδια λεφτά.

Κάπως έτσι, χρόνο με το χρόνο ή και μήνα με το μήνα, σε κάθε δραστηριότητα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, προστίθενται και νέα κόστη, έρχονται και καινούργιες δαπάνες, φυσικά για τα ίδια λεφτά!

Η απλή αριθμητική λέει, ότι έτσι, τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Τα χρήματα των αναπτυξιακών προγραμμάτων του αγροτικού χώρου για τα οποία, αυτό τον καιρό, χύνεται τόσο πολύ μελάνι, πριν καλά-καλά φτάσουν στους αγρότες για να στηρίξουν κάποιες επενδύσεις, έχουν χαθεί στα «κανάλια» των μελετητών, των συμβούλων, των ενδιάμεσων, των κρατούντων, των διοικούντων και των πιστωτών. Κι όλες αυτές οι διαρροές, για τα ίδια λεφτά!          

Γιάννης Πανάγος


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία