BACK TO
TOP
Γνώμες

Υπάρχει ζωή μετά από ένα οικονομικό σοκ;

Υπάρχει ζωή µετά από ένα οικονοµικό σοκ; Η σύντοµη απάντηση είναι ναι. Ωστόσο ένα καλύτερο ερώτηµα θα αφορούσε στο είδος της ζωής µετά από ένα οικονοµικό σοκ, δηλαδή στην εικόνα της κοινωνίας και στον αντίκτυπό του στις ζωές των πολιτών, επιπτώσεις που µάλλον συντηρούνται µέχρι να έρθει το επόµενο.

Πέτρος Γκόγκος

6
0

Με το ερώτηµα αυτό πάντως ασχολήθηκαν επί µια εβδοµάδα σε ειδικό σεµινάριο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Φόρουµ Άλπµπαχ, η Στέφανι Βολ, Γερµανίδα οικονοµολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, και η περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα, Άννα ∆ιαµαντοπούλου, πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, πρώην βουλευτής και υπουργός και νυν πρόεδρος της δεξαµενής σκέψης ∆ίκτυο.  

Καµία χώρα δεν πεθαίνει  εξαιτίας ενός οικονοµικού σοκ, υποστήριξε σε µια µετέπειτα συζήτηση η κα. ∆ιαµαντοπούλου, εξηγώντας πως αµέσως µετά από αυτό όµως εµφανίζονται µεγάλες διαφορές στο πολιτικό σύστηµα, στα συναισθήµατα των πολιτών και στις προοπτικές της χώρας. «Υπό το πρίσµα της πολιτικής θεωρίας, τα µέτρα λιτότητας µε τον τρόπο που εφαρµόστηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, έχουν µια αρνητική επίπτωση στην ∆ηµοκρατία, η οποία εντοπίζεται στην άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισµού», σύµφωνα µε την καθηγήτρια Βολ, η οποία έκανε µια διάκριση ανάµεσα στα διάφορα είδη του  λαϊκισµού, σύµφωνα µε τις κατευθύνσεις που έδωσε στην ευρύτερη έννοια ο µεγάλος θεωρητικός του 20ου αιώνα Ερνέστο Λακλάου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα, αναµφίβολα η ΕΕ πήρε ένα τεράστιο µάθηµα στο τι δεν πρέπει να ξαναγίνει σε µια τέτοια περίπτωση. «∆εν υπάρχει πολιτική ένωση στην Ευρώπη» ανέφερε η κα. ∆ιαµαντοπούλου, εξηγώντας πως πράγµατι οι µηχανισµοί πλέον υπάρχουν, ενώ νέοι  βρίσκονται στα σκαριά, όπως το Ευρωπαϊκό Νοµισµατικό Ταµείο, στο οποίο θα µετεξελιχθεί ο Μηχανισµός Σταθερότητας, όµως παραµένει δύσκολο να το παρθούν συλλογικές αποφάσεις. Ο λόγος για αυτό έγκειται στην επιµονή των εθνικών συµφερόντων σύµφωνα µε την κα. Βολ, η οποία ανέφερε πως τα κράτη- µέλη πολλές φορές δραστηριοποιούνται το ένα σε βάρος του άλλου. «Αν πραγµατικά είχαµε µια ένωση, θα ακολουθούσαµε το παράδειγµα άλλων ισχυρών οικονοµιών όπως της Κίνας και των ΗΠΑ».

*∆ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΠΜΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία