BACK TO
TOP
Γνώμες

Οι εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν τις αγορές

Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χρονιάς για τις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα έχει αντίκτυπο μόνο στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Θα ήταν λάθος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως ψήφος εμπιστοσύνης για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους σχετικά με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και να δείξουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο. Ρίχνοντας μια ματιά στις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του αυτό που φαίνεται είναι πως οι περισσότεροι υποστηρικτές του είναι πολύ ευχαριστημένοι.

Naeem_Aslam_2

Νάιμ Άσλαμ

4
0

Εστιάζοντας στις αγορές και στους traders, η ιστορία έχει δείξει ότι οι ενδιάμεσες εκλογές δεν επηρεάζουν σημαντικά την τιμή του δολαρίου ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία από το 1922, η μέση απόδοση της αγοράς 9 μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές ήταν 0,3% και 12 μήνες μετά ήταν 17,1%. Ωστόσο φέτος μιλάμε για τον Τραμπ και δεδομένης της αντιπαράθεσης που υπάρχει γύρω από την κυβέρνηση αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν για πρώτη φορά στην ιστορία να φέρουν μια απροσδόκητη κίνηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αμερικανική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και αυτός είναι και ο βασικός  λόγος για τον οποίο δεν αποτυπώνεται το ρίσκο των traders στην αγορά. Για παράδειγμα, ο δείκτης του δολαρίου έχει διαπραγματευτεί χαμηλότερα σε σχέση με άλλα βασικά ζεύγη νομισμάτων εκτός από το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο. Το πολύτιμο μέταλλο, ο χρυσός, διαπραγματεύεται επίσης κοντά στο επίπεδο των $1,230 από το προηγούμενο υψηλό των $1,240. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ δεν εξέφρασε καμία ανησυχία ούτε με τις ενδιάμεσες εκλογές. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι η Fed θα συνεχίσει στο "μονοπάτι" της αύξησης των επιτοκίων που έχει σχεδιάσει. 

Ελλείψει σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων σήμερα, όλοι εστιάζουν στις ενδιάμεσες εκλογές. Επομένως τι θα πρέπει να περιμένουν οι traders και πως θα συνεχίσουν το trading; 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο του Σώματος και οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ελέγχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενδείξεις στις οποίες, όπως έχει αποδειχτεί και κατά το παρελθόν, δεν μπορεί κανείς να βασιστεί εξ ολοκλήρου. 

Παρ' όλα αυτά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους είναι θετικό για την άνοδο του δολαρίου μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζει την ιδεολογία του Τραμπ. Με άλλα λόγια, εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο και των δύο, δηλαδή του Σώματος και της Γερουσίας, αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά θετική για το δολάριο διότι σημαίνει ότι θα επικρατήσουν οι πολιτικές του Τραμπ.  Το ζεύγος δολάριο – γιεν θα μπορούσε εύκολα να αγγίξει το επίπεδο των 114 και το ζεύγος ευρώ – δολάριο θα μπορούσε να μειωθεί στο 1,1350. Ομοίως, η αγορά των μετοχών θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα και οι δείκτες όπως ο S&P και ο Dow Jones να φτάσουν σε νέα ρεκόρ. 

Αν το Κογκρέσο χωριστεί στα δύο, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί στο Σώμα, τότε οι μελλοντικές πολιτικές του Τραμπ θα οδηγηθούν στο αδιέξοδο.  Ο πρόεδρος δεν θα μπορέσει να δει τις πολιτικές του να γίνονται πραγματικότητα όπως ένας χαμηλότερος φόρος για τη μεσαία τάξη αλλά και αρκετές άλλες αμφιλεγόμενες πολιτικές.

Το χειρότερο ωστόσο σενάριο για την κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν οι Δημοκρατικοί να ελέγξουν τόσο το Σώμα όσο και τη Γερουσία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σημαντικά χαμηλότερα τόσο τον δείκτη του δολαρίου όσο και τις χρηματαγορές. 

*Αρθρογράφος στο CNBC και στο Bloomberg, πραγματοποίησε μια σειρά επενδύσεων και διαπραγμάτευσης στο London School of Economics.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία