BACK TO
TOP
Γνώμες

Αριστοτελικός ηγέτης και επιχειρησιακή ηθική

Η ηθική είναι το σύνολο των κανόνων και των αξιών που ορίζουν τι είναι επιτρεπτό, τι είναι απαγορευτικό και ποιες πράξεις είναι αποδεκτές και ορθές στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ηθική αποσκοπεί στην αναγνώριση εκείνων των κανόνων που είναι αναγκαίο να διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και των αγαθών που έχουν αξία να αναζητηθούν. Όμως όσο απλό κι αν φαίνεται η ηθική είναι στην ουσία ένα σύνθετο ζήτημα ιδίως όταν μια συνθήκη επιβάλλει μία άλλη σε σχέση με άλλες αξίες.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

37
0

Ένα ηθικό ζήτημα αφορά μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με αρκετές πράξεις και πρέπει να διαλέξει με γνώμονα την ηθική ορθολογικότητα. Στην παρούσα μελέτη στρέφεται το ενδιαφέρον στην επιχειρησιακή ηθική, δηλαδή όλες εκείνες τις αξίες, αρχές και ηθικά κριτήρια που συντονίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στον επιχειρηματικό κόσμο.

Η επιχειρησιακή ηθική αναζητά τα μέσα που είναι τα κατάλληλα για την καλύτερη βελτίωση των συγκρούσεων μεταξύ των μελών μιας επιχείρησης όταν έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα, τα οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει.  Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν ηθικά διλήμματα και να αναζητήσουν λύσεις σε συγκρούσεις που προκαλούνται όταν οι επιχειρησιακοί στόχοι αντιτίθενται στις ηθικές αρχές και αξίες. Όμως για να λάβει υπόσταση η έννοια της ηθικής των επιχειρήσεων κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη μιας ηθικής ηγεσίας η οποία θα καθοδηγεί την επιχείρηση με γνώμονα τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας.

 

Με στοιχεία από τη Διπλωματική Εργασία  «Η ηγεσία στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο» της Ευαγγελίας Μεθυμάκη – Πειραιώς 2018. Για τη μεταφορά, Γιάννης Πανάγος.  


*Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία