BACK TO
TOP
Γνώμες

Η εμπειρία μιλάει στη γραμμική καλλιέργεια

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υπέρπυκνης καλλιέργειας ελιάς θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε σε αυτό το άρθρο, γιατί στις μέρες μας αυτή η καλλιέργεια εκτός από το ότι είναι κερδοφόρα, είναι και σχετικά απλή.

anastasopoulos_kostas

Κώστας Αναστασόπουλος

1452
4

Παραγωγή ελαιόδεντρων
Στην αρχή είχαμε τη γνωστή διαφωνία σχετικά με το αν αξίζει κάποιος να πληρώσει τα δικαιώματα για να αγοράσει κλώνο κατοχυρωμένο στο εξωτερικό ή φυτό μεγαλωμένο στην Ελλάδα, από ελληνικό φυτώριο. Λογικό είναι η ομάδα που ανέλαβε την αντιπροσωπεία συγκεκριμένου οίκου, να προωθήσει το πρώτο. Ευτυχώς υπάρχει σχετική ισπανική βιβλιογραφία, που αποδεικνύει ότι η ελεύθερη ποικιλία και ο κλώνος, έχουν ίδια απόδοση. Ενώ βέβαια δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η εισαγωγή φυτών από χώρες που έχουν πληγεί από Xylella Fastidiosa ,  εκτός από τους κινδύνους που επιφυλάσσουν για τον εισαγωγέα, επισύρουν και ποινές από το υπουργείο Γεωργίας, αν δεν τηρηθούν οι κανόνες καραντίνας

Στο δεύτερο στάδιο, είχαμε τα φυτώρια-επιχειρήσεις που δεσμεύτηκαν να παρέχουν το μηχάνημα συγκομιδής στους πελάτες τους η καθεμία και τους απλούς φυτωριούχους που παρήγαγαν το φυτό (μόσχευμα) χωρίς καμία τεχνογνωσία για το υπόλοιπο κομμάτι.

Στο τελευταίο στάδιο, έχουμε μία οικογενειακή επιχείρηση -τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγοί -με 15 έτη εμπειρίας στη γραμμική καλλιέργεια ελιάς. Έχουν ταξιδέψει στην Ισπανία επανειλημμένα στο παρελθόν (La Boella, χωριό Arbeca, εγκαταστάσεις Todolivo κ.α.), παράγουν ελληνικά φυτά στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους στην Κορινθία (Κιάτο & Ξυλόκαστρο), αναλαμβάνουν κάθε χρόνο -σε διάφορα σημεία της Ελλάδας όπως Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο - τη συγκομιδή ελιάς με τα ιδιόκτητα μηχανήματα συγκομιδής. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία ετών τους καθιστούν ικανούς στο χώρο. Είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αγρότη ή επενδυτή επιθυμεί να ενημερωθεί.

 

Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση δεν γίνεται ανάλογα με το σχήμα του αγροτεμαχίου, αλλά με κατεύθυνση Βορρά - Νότο, ώστε να μπορεί να στεγνώνει το υπέδαφος φυσικά (από τον ήλιο) και να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης βλαβερών μικρο-οργανισμών.

 

Προετοιμασία ελαιώνα
Δεδομένου ότι τον τρίτο χρόνο μπαίνει σε παραγωγή, θα πρέπει να εφαρμόσουμε λίπανση ανάπτυξης μέχρι τον δεύτερο χρόνο και μετά λίπανση καρποφορίας. Αυτό γίνεται, διότι ενώ θέλουμε να παίρνουμε παραγωγή κάθε χρόνο (με το σωστό κλάδεμα) πρέπει να αποφύγουμε την ξυλοποίηση όσο γίνεται και να καθυστερήσουμε την ανανέωση της φυτείας που λαμβάνει χώρα μεταξύ 18ου και 20ού έτους. Το νερό που χρειάζεται είναι πολύ λιγότερο από άλλες ετήσιες καλλιέργειες (βαμβάκι, στάχυ, ρύζι κ.λπ.), σίγουρα όμως, δεν μπορεί να αποδώσει τα προβλεπόμενα, σε ξερικό περιβάλλον.


Συγκομιδή
Η συγκομιδή γίνεται με τα ιδιόκτητα μηχανήματά μας, με ένα πολύ χαμηλό κοστολόγιο για τον παραγωγό-επενδυτή. Έτσι μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα της γραμμικής καλλιέργειας (χαμηλό κοστολόγιο, ποιοτικό ελαιόλαδο λόγω ανοξείδωτων κάδων, ανώτερη ποιότητα λόγω ταχύτητας ελαιοποίησης), χωρίς το υπέρογκο κόστος απόκτησης του μηχανήματος (200.000 - 250.000 ευρώ τιμή αγοράς).


Απόσβεση επένδυσης

Η συγκομιδή ξεκινάει από τον τρίτο χρόνο και τον πέμπτο έχει γίνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης. Από τον όγδοο χρόνο, ο αγρότης επενδυτής έχει περάσει το στάδιο του break even και μπορεί πλέον να έχει καθαρές εισπράξεις για πάνω από μία δεκαετία. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και σε περιόδους πτώσης της τιμής του ελαιολάδου (κοντά στα 2,00 ευρώ ), το συνολικό κόστος παραγωγής με τις εισροές παραμένει μικρότερο του 1,00 ευρώ.

 

Διαχείριση καλλιέργειας
Κλείνοντας θα πρέπει να τονίσουμε, ότι όποιος επιλέξει να κάνει αυτού του τύπου την επένδυση, θα πρέπει να έχει δίπλα του έμπειρους συνεργάτες, οι οποίοι μπορούν να τον στηρίξουν σε όλα τα στάδια της εξέλιξης, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή ή και την εξαγωγή αν χρειαστεί.

 
*Τεχνολόγος-Γεωπόνος Απόφοιτος ΑΓΣ

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

06-08-2023 17:56Κωνσταντίνος

Θέλω να βάλω γραμμική καλλιέργεια ελιάς, ποιος την κάνει να έρθω σε επαφή μαζί του, ευχαριστώ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-07-2020 00:19Νικόλαος Ταπεινος

Θέλω να καληεργισω για αρχή 100 στρέμματα και μετά να βάζω κάθε χρόνο κ ποιο πολλά.. Παρακαλώ εποικινωνησετε μαζί μου

Απάντηση

05-07-2020 10:32Vilcens Gremi

Καλιμερα σας!! ενδιαφερουμε να κανω Αλβανια 500 στρεματα γραμικι ελια. Πος θα ερθουνε σε επαφι Εφχαριστω με τιμι Vilcens Gremi

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία