BACK TO
TOP
Γνώμες

Προσεγμένες πρώτες ύλες το μυστικό στα ζυμαρικά του μέλλοντος

Οι τάσεις στην κατανάλωση ζυμαρικών μέχρι το 2050 θα διαμορφωθούν με γνώμονα την πρωτοποριακή επιλογή των πρώτων υλών και αλεύρων, καθώς και την απλότητα, την αειφορία και τη χρήση λιγότερων ζυμαρικών στο πιάτο, λένε έμπειροι παραγωγοί ζυμαρικών και τεχνολόγοι τροφίμων.

NM-by-Food-Ink-Corn-Cob-Dish-Printing-Closeup_2_2

Δανάη Λάζαρη

49
0

Ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα, καλείται να διαφοροποιηθεί προκειμένου να καλύψει τις όλο και λιγότερο τυποποιημένες, αλλά όλο και πιο ανεπτυγμένες καταναλωτικές απαιτήσεις τις επόμενες δεκαετίες, εξελίσσοντας περαιτέρω τους μέχρι σήμερα νεωτερισμούς ως προς την επιλογή της πρώτης ύλης. Αναμένεται συνεπώς τα επόμενα χρόνια, η χρήση οσπρίων αλλά και αλεύρου ολικής άλεσης να εδραιωθεί περαιτέρω, συνδυαστικά με όλο και πιο απαιτητικές προδιαγραφές σε ό,τι αφορά στο σκληρό σιτάρι, όπως είναι η ιχνηλασιμότητας της πρώτης ύλης αλλά και η ποιότητα αυτής.

Στο μέλλον, ένα πιάτο ζυμαρικών θα αποτελεί ένα προϊόν καινοτόμο, παρασκευασμένο από άλευρα πάσης προέλευσης, όπως όσπρια και σπιρουλίνα. Είναι πιθανόν να έχει ακόμα απλούστερη μορφή από τη σημερινή, με μια απλή γαρνιτούρα τομάτας και λαχανικών. Ταυτόχρονα θα έχει χαρακτήρα βιώσιμο και πιο «παγκόσμιο», με επιρροές από διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις, και κυρίως θα είναι «ειλικρινές» προς τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, τα ζυμαρικά διαμορφώνονται παράλληλα με τον τρόπο ζωής μας και προσαρμόζονται στις τρέχουσες καταναλωτικές τάσεις και επιστημονικές εξελίξεις. Αποτελούν ένα προϊόν τόσο βασικό, και σε αυτό οφείλεται η εξάπλωση της χρήσης τους σε όλο τον κόσμο, καθώς το υλικό αυτό μπορεί να πλαστεί και να προσαρμοστεί στις μαγειρικές διαφόρων κοινωνιών, ακολουθώντας τάσεις τόσο κλασικές, όσο και παράξενες. Σήμερα αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα παγκοσμίως, με την κατανάλωση τους τα τελευταία δέκα χρόνια να έχει σχεδόν διπλασιαστεί στους 15 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παραμείνουν και μελλοντικά στη θέση αυτή στην καθημερινή μας διατροφή.

Έμπειροι παραγωγοί ζυμαρικών και τεχνολόγοι τροφίμων, σε συνεργασία με τη Unione Italiana Food, μια εταιρεία που περιλαμβάνει συνολικά 800 brands που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία, όπως Barilla, Danone, Coca-Cola Italia, ισχυρίζονται πως το μέλλον τους θα καταλήξει σε έξι κυρίαρχες τάσεις, που θα επηρεάσουν το πώς ένα πιάτο θα σερβίρεται σε 30 χρόνια από τώρα, το 2050.

  • Την κλασική-παραδοσιακή τάση, με ζυμαρικά που θα σερβίρονται απλά με σάλτσα τομάτας, αντιπροσωπεύοντας ένα ολόκληρο τρόπο ζωής.
  • Την τάση ζυμαρικών που πρεσβεύει την ηθική και την αειφορία, με συνοδευτικά τοπικών προϊόντων, που βασίζονται στη χορτοφαγία, τα βιολογικά λαχανικά, και την αποφυγή σπατάλης, με πλεονεκτήματα τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον.
  • Την παγκόσμια τάση, όπου τα ζυμαρικά θα είναι ευέλικτα, με ποικίλους συνδυασμούς, ως προϊόν ενός κόσμου παγκοσμιοποίησης.
  • Την τάση πρωτοπορίας και διαφορετικότητας, με νέα υλικά που σήμερα αποφεύγουμε, ή με τη χρήση τεχνολογίας, όπως η 3D εκτύπωση.
  • Την απλότητα, με τις υγιεινές επιλογές να υπερτερούν των gourmet γεύσεων, με μικρότερες ποσότητες στο πιάτο και απλότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται.
  • Την τάση κατανάλωσης με συνείδηση, και με ειλικρίνεια προς το καταναλωτικό κοινό, χωρίς χρήση παραπλανητικών πληροφοριών στο προϊόν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία