BACK TO
TOP
Γνώμες

Η παγκόσμια ελευθερία φθίνει

Με την άνοδο του εθνικισµού και υβριδικών µορφών αυταρχισµού, τα δικαιώµατα και οι ελευθερίες των πολιτών δέχονται επιθέσεις σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Tanja_Porcnik

Τάνζα Πόρσνικ

12
0

∆εν εκπλήσσει το γεγονός ότι µεταξύ των χωρών µε τη µεγαλύτερη επιδείνωση στην ελευθερία πέρσι είναι η Αγκόλα, η Βενεζουέλα και το Τατζικιστάν. Τα καλά νέα είναι ότι η ελευθερία έχει ριζώσει σε διάφορα είδη κοινωνιών και διαδίδεται σε πολλές από αυτές.

Πρόσφατα εκδόθηκε ο πέµπτος ετήσιος ∆είκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας (Human Freedom Index) το πιο περιεκτικό µέτρο ελευθερίας που δηµιουργήθηκε ποτέ για έναν µεγάλο αριθµό χωρών σε όλο τον κόσµο. Ο δείκτης καλύπτει 162 χώρες και χρησιµοποιεί 76 διαφορετικούς υποδείκτες προσωπικής και οικονοµική ελευθερίας. [...]. Στον φετινό δείκτη, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία κατατάσσονται ξανά ως οι δύο πιο ελεύθερες χώρες στον κόσµο, ενώ ξανά η Βενεζουέλα και η Συρία καταλαµβάνουν τις τελευταίες θέσεις. Η πιο ελεύθερη χώρα στην Ανατολική Ευρώπη είναι η Εσθονία (15η θέση παγκοσµίως), ενώ ακολουθούν η Τσεχία (21η), η Λιθουανία (22η) και η Ρουµανία (30η). Η λιγότερο ελεύθερη χώρα στην περιοχή είναι η Ουκρανία (118η), της οποίας προηγούνται η Ρωσία (114η), η Λευκορωσία (92η), η Μολδαβία (71η) και η Σερβία (58η).

Ο φετινός δείκτης επιβεβαιώνει ότι η παγκόσµια ελευθερία συνεχίζει να υποχωρεί. Στο επίπεδο των χωρών, η ανθρώπινη ελευθερία υποχωρεί στις περισσότερες χώρες, µε 88 χώρες να σηµειώνουν µείωση στις επιδόσεις τους σε σύγκριση µε 70 χώρες που τη βελτίωσαν από πέρυσι. Την ίδια περίοδο, η πιο σηµαντική επιδείνωση στην ανθρώπινη ελευθερία καταγράφηκε σε Αγκόλα, Σεϋχέλλες, Βενεζουέλα, Μπρουνέι και Ισραήλ. Οι χώρες που είδαν τις µεγαλύτερες βελτιώσεις στην ανθρώπινη ελευθερία είναι Λευκορωσία, Ανατολικό Τιµόρ, Τσαντ, Γκαµπόν και Σουρινάµ.

Ξανά λοιπόν, η ελευθερία όχι µόνο έχει ριζώσει σε διαφορετικά σύνολα κοινωνιών, αλλά και επεκτείνεται σε πολλές χώρες του πλανήτη. Οι υψηλότερες µέσες επιδόσεις σηµειώνονται σε Βόρεια Αµερική (Καναδάς και ΗΠΑ), ∆υτική Ευρώπη και Ανατολική Ασία. Από την άλλη πλευρά, οι χαµηλότερες επιδόσεις σηµειώνονται στη Νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

 

*Πρόεδρου και συνιδρύτριας της ανεξάρτητης δεξαµενής σκέψης Visio Institut της Σλοβενίας, στέλεχος του Fraser Institute και ερευνήτρια στο Cato Institute.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία