BACK TO
TOP
Γνώμες

Πριμ εξόδου και νέα γενιά

Αν υπάρχει αυτό τον καιρό ένα πεδίο συζήτησης που να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του αγροτικού κόσµου στη χώρα µας, αυτό δεν είναι άλλο από το επίµαχο κοινοτικό σχέδιο πριµοδότησης της εξόδου των αγροτών από το επάγγελµα και της οργάνωσης της διαδοχής στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

12
3

Την τελευταία εβδοµάδα και στον απόηχο το πρωτοσέλιδου της Agrenda για το συγκεκριµένο θέµα, «έσπασαν» τα τηλέφωνα της εφηµερίδας από αγρότες – αναγνώστες που ήθελαν να µάθουν κάτι παραπάνω για το πότε, για το πώς και για το πόσο (εφάπαξ).

Το ενδιαφέρον είναι δικαιολογηµένο, καθώς οι περισσότερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόλυτη παρακµή.

Υποστηρίζονται κατά βάση από αγρότες άνω των 55 ετών, δηλαδή από µια γενιά ανθρώπων που γεύτηκε τις καλές εποχές της ελληνικής γεωργίας, έµεινε από επιλογή στο αγροτική επάγγελµα, ωστόσο είδε τα όνειρά της να καταρρέουν και την χρεοκοπία να έρχεται. Οκτώ στους δέκα αγρότες αυτής της γενιάς, ψάχνουν να βρουν έναν εύσχηµο τρόπο να τα παρατήσουν. Βλέπουν ότι µε τα σηµερινά κόστη παραγωγής και τα πολύ µικρά περιθώρια κέρδους, δεν υπάρχει προοπτική βιωσιµότητας.

Ξέρουν καλά ότι οι λίγοι, πολύ λίγοι, που ξεχώρισαν σε κάθε περιοχή, είναι,  είτε αυτοί που είχαν εξ αρχής πολλά κτήµατα και την ευχέρεια να οργανωθούν κατάλληλα, επενδύοντας σωστά στις νέες τεχνολογίες, είτε αυτοί που εκµεταλλεύθηκαν -σε κάποιες περιπτώσεις πέραν του δέοντος- το καθεστώς των άµεσων ενισχύσεων. Ήταν κι αυτός ένας  τρόπος να εξοικονοµήσουν κεφάλαια για να έχουν την ίδια συµµετοχή να «τρέξουν» στη συνέχεια κάποια από τα ενδιαφέροντα επενδυτικά προγράµµατα, στην ουσία αυτά που τους κράτησαν στο παιχνίδι.

Για τους πολλούς πάντως, τα πράγµατα έχουν δυσκολέψει πολύ. Εποµένως, αυτό που θα ήθελαν είναι µια τονωτική ένεση, δηλαδή ένα καλό εφάπαξ ποσό, το οποίο θα τους επιτρέψει αφενός να «πλύνουν τα πιάτα» αφετέρου να διευκολυνθούν στην παράδοση της σκυτάλης στην επόµενη γενιά. Το καλό είναι ότι µια τέτοια εξέλιξη, υπό προϋποθέσεις πάντα, θα διευκόλυνε και την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας, προκειµένου να παίξει το ρόλο της στο επιδιωκόµενο νέο παραγωγικό µοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, η νέα τεχνολογία, η οποία ενδεχοµένως να αλλάξει και τον ρου της ιστορίας, πάει χέρι – χέρι µε τη νέα γενιά.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

14-09-2020 01:20Κωνσταντίνος Γ.

Περισσότερα χρήματα του ευρωπαιου (και ελληνα) φορολογουμενου στον κουβα. Μετά τις επιδοτήσεις οι οποιες ειναι ο πραγματικός λόγος που ενα σωρό παρασιτικοι αγρότες διατηρούνται σε μια στρεβλη παραγωγική διαδικασία και εμποδίζουν οποιαδήποτε εξέλιξη στο χώρο, μετά τα "αγροτικά φωτοβολταϊκά" που γέμισαν παραγωγική γη με τσιμέντα, τώρα σπάνε τα τηλέφωνα της εφημερίδας επειδή τα γνωστά παράσιτα μυρίστηκαν και νέο παραδάκι στον ορίζοντα εν είδει κάποιου "εφαπαξ" (το οποίο φυσικά ποτε δεν πληρωσαν). Ένας είναι ο τρόπος να καθαρίσει ο κλάδος από τα παρασιτα: άμεση διακοπή των επιδοτήσεων και αντιμετώπιση των αγροτών όπως κάθε άλλου φορολογουμενου επιχειρηματία. Επιπλέον, δασμοί σε οποια χωρα θέλει να εξαγει επιδοτούμενα προϊόντα στην ΕΕ, ώστε να παίζουν όλοι με τους ίδιους όρους. Nα δεις για ποτε θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για αυτούς που θέλουν να φέρουν και να εφαρμόσουν νέες ιδέες στο χώρο.

Απάντηση

11-09-2020 14:38βασιλης

εκτιμώ ειναι μετρά για να καταστρέψουν οτι έκτισαν με κόπους οι νέοι θα ειναι καταστροφικο για τους νεους που επενδυσαν

Απάντηση

07-09-2020 13:10ΕΛΕΝΗ ΑΛΗΓΕΩΡΓΑ

Με τι όρους θα δοθούν τα αγροτεμάχια από τους παλιούς στους νέους αγρότες , και αν τους παλιούς τους συμφέρει αυτή η μεταβίβαση.Ας μας απαντήσει κάποιος που γνωρίζει αυτό το θέμα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία