BACK TO
TOP
Γνώμες

Δύσκολο ανάγνωσμα

∆εν είναι ότι η πρόεδρος της Κοµισιόν, Ursula von der Leyen, δεν ήξερε για τη θλιβερή κατάσταση του κράτους δικαίου και τη χαµηλή τήρηση των αξιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Judy-Dempsey_M_2

Τζούντι Ντέμπσεϊ

27
0

Αλλά για να το εξηγήσει, η Κοµισιόν στις 30 Σεπτεµβρίου, δηµοσίευσε το πρώτο της report για την «κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η 26σελιδη έκθεση, συνοδευόµενη από 27 ξεχωριστές αναφορές για κάθε ένα από τα κράτη-µέλη, είναι δύσκολο ανάγνωσµα. Είναι πολύ µεγάλο. Η γλώσσα είναι συχνά γραφειοκρατική ή ασαφής. Το πιο θλιβερό από όλα είναι πως πλατειάζει.

Προτάσεις όπως «το κράτος δικαίου είναι µια καλά εδραιωµένη αρχή» στη Σελίδα 1, είναι ένα µόνο παράδειγµα. Κι αυτό που διαβάζει κανείς στη σελίδα 5: «Ο µηχανισµός του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου αναµένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται µέσω διοργανικών συζητήσεων και διαλόγου µε τα κράτη-µέλη, ως µια συλλογική άσκηση εκµάθησης και ως ενεργοποίηση της υποστήριξης της ΕΕ». Αυτά τα λόγια σίγουρα θα έχουν προκαλέσει ανατριχίλα στους ηγέτες Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας, οι οποίοι βρίσκονται σε θέση να αγνοήσουν πλήρως το κράτος δικαίου για αρκετά χρόνια! [...]Αφού διαβάσει κανείς όλες τις αναφορές, η ετυµηγορία είναι σαφής. Το κράτος δικαίου είναι σε άσχηµη κατάσταση ιδιαίτερα σε Κεντρική Ευρώπη, Βουλγαρία και Ρουµανία. Η Κοµισιόν µπορούσε να ήταν πιο επικριτική και να αναφέρει ονόµατα, αλλά έτσι όπως έχουν οι αναφορές αξίζουν. Ωστόσο, αποτυγχάνουν σε τρία σηµεία.

Πρώτον, η Κοµισιόν δεν έχει κάνει συστάσεις. Θα µπορούσε να αναφέρει πώς θα πρέπει να διανεµηθούν τα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά funds στα κράτη-µέλη. Συχνά συνεισφέρουν µε ποσοστό άνω του 3% του ΑΕΠ µιας χώρας. 2%! Αυτό είναι πολλά χρήµατα των φορολογούµενων. Τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιµοποιηθούν για να επιβάλουν κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου. [...]

∆εύτερον είναι το πώς οι ξένοι ολιγάρχες, βρίσκουν άνετα, ασφαλή καταφύγια για τα λεφτά τους, τα assets τους και για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε πολλά κράτη-µέλη. Η ικανότητά τους να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική είναι καλά τεκµηριωµένη [...]

Και τρίτον, υπάρχουν στρατηγικές, γεωπολιτικές επιπτώσεις της διφορούµενης στάσης απέναντι στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου.[...].

Το κράτος δικαίου είναι το µεγάλο στρατηγικό asset της ΕΕ. Οι γείτονές της θεωρούν το κράτος δικαίου ως θεµελιώδης στρατηγική επιλογή.

*Aναλύτριας του ιδρύµατος Carnegie Εurope

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία