BACK TO
TOP
Γνώμες

Τώρα χρειάζεται χαρτί και μολύβι

Όλοι θέλουν τους αγρότες επιχειρηµατίες, όµως λίγοι αντιλαµβάνονται ότι οι αγροτικές εκµεταλλεύσεις είναι επιχειρήσεις, εποµένως, όταν υποχρεώνονται να παράγουν ζηµιές οδηγούνται στη χρεοκοπία.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

561
1

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και πρώτων υλών - εφοδίων, οδηγούν µε µαθηµατική ακρίβεια σε οικονοµική κατάρρευση το µεγαλύτερο µέρος των µονάδων που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής.

Πιο συγκεκριµένα, ο διπλασιασµός στα τιµολόγια του αγροτικού ρεύµατος, ο τριπλασιασµός στο κόστος των λιπασµάτων και η αύξηση άνω του 50% στο αγροτικό πετρέλαιο, είναι παράµετροι που δεν αφοµοιώνονται από την εν γένει οικονοµική λειτουργία των αγροτικών επιχειρήσεων και φυσικά δεν αντισταθµίζονται από την όποια αύξηση στις τιµές των αγροτικών προϊόντων.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σοβαρή άνοδος των τιµών παραγωγού αφορά σε λίγα µόνο αγροτικά προϊόντα, µε πιο χαρακτηριστικά το σκληρό σιτάρι, το καλαµπόκι και το βαµβάκι. Αντίθετα η δραστική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής διαχέεται σε όλο το φάσµα της αγροτικής δραστηριότητας, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα.

Επιπλέον, αν ληφθεί υπόψη ότι το µεγαλύτερο µέρος των αγροτικών εσόδων δεν προέρχεται από την αγορά αλλά από τις κοινοτικές ενισχύσεις (επιδοτήσεις), οι οποίες όχι µόνο δεν αυξάνονται αλλά βαίνουν συνεχώς µειούµενες, τότε καθίσταται σαφές ότι η απήχηση της ανόδου των τιµών παραγωγού είναι ακόµα µικρότερη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιθύνοντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα, η παραγωγική διαδικασία σε µια σειρά από αγροτικά προϊόντα κρίσιµης σηµασίας και µεγάλης εµβέλειας, όπως είναι τα σιτηρά, η καλλιέργεια ελιάς, τα υπαίθρια κηπευτικά και πολλά άλλα, καθίσταται παντελώς ασύµφορη.

Το ξέσπασµα της καταιγίδας, από το οικονοµικό αδιέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που στηρίζουν σήµερα αυτές τις καλλιέργειες είναι θέµα χρόνου, καθώς τα οικονοµικά περιθώρια που πάντοτε ήταν ασφυκτικά, τώρα εξαντλούνται. Σηµειωτέον ότι η στρόφιγγα του δανεισµού γι’ αυτές τις επιχειρήσεις έχει κλείσει προ πολλού. Το γεγονός ότι η πανδηµία και οι συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης δυσκολεύουν περαιτέρω την συλλογική έκφραση των συντελεστών του αγροτικού χώρου δεν σηµαίνει ότι υπάρχουν ακόµα αντοχές. Οι αρµόδιες αρχές, υποχρεούνται να πάρουν χαρτί και µολύβι, πριν να είναι πολύ αργά.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-12-2021 21:29Στεφανος Χατζαρας

Σοβαρη ανοδο στο σιταρι , η ανοδο ηταν για ορισμενους εμπορους φιλε Γιαννη το90% των παραγωγων πουλησε 0,25 με0,27

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία