BACK TO
TOP
Γνώμες

Υπάρχει Ένωση Νέων Αγροτών;

Το ερώτηµα εδώ και καιρό είναι: Υπάρχει Ένωση Νέων Αγροτών πανελλήνιας εµβέλειας; Κι αν δεν υπάρχει, µήπως θα πρέπει να την ανακαλύψουµε; Ή σε κάθε περίπτωση να την αναβιώσουµε;

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

336
1

∆εν υπάρχει χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να µη διαθέτει θεσµοθετηµένη οργάνωση του είδους, στις περισσότερες των περιπτώσεων µάλιστα, µε σοβαρή επιρροή στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.

Την πρώτη δεκαετία µετά το 2000, πάντως, υπήρχε και στην Ελλάδα µια αξιόλογη δικτύωση αυτής της µορφής. Ήταν µάλιστα τόσο ισχυρή η παρουσία της και τόσο ευρεία η δικτύωσή της, που ο τότε πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ (στα πάνω του ακόµα) ανησυχούσε µήπως του κλέψουν την παράσταση. Προσπαθούσε µάλιστα να δηµιουργήσει δίκτυο νέων αγροτών, εντός της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειµένου να παρακάµψει και να υποβαθµίσει το ρόλο της πρώτης.

Σήµερα, που βρίσκεται η υπόθεση της Ένωσης; Βλέπουν κατά καιρούς το φως της δηµοσιότητας κάποιες φωτογραφίες µε κάποιον δήθεν πρόεδρο τον Νέων Αγροτών, ηλικίας, πολύ πάνω των 40 ετών, δηλαδή πολύ πάνω απ’ αυτή που προβλέπει το καταστατικό για να είναι κανείς µέλος της οργάνωσης και αυτό είναι όλο.

Πότε αλήθεια έγιναν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών; Με ποια σύνθεση και µε ποιες διαδικασίες βρέθηκε στο τιµόνι της οργάνωσης, ο φερόµενος σήµερα ως εκπρόσωπός της; Σε ποιες περιοχές λειτουργούν ακόµα πυρήνες νέων αγροτών και τι εκπροσωπούν; Πόσα είναι τα εγγεγραµµένα µέλη σε κάθε περιοχή και πώς βεβαιώνεται η συµµετοχή τους στην αντίστοιχη δοµή;

∆εν είναι δουλειά της Agrenda να τα βρει όλα αυτά, ούτε εντάσσεται στην αποστολή της η αξιολόγηση της κάθε οργάνωσης που διεκδικεί ρόλο συνοµιλητή του κράτους στο όνοµα µάλιστα ενός µεγάλου αριθµού επαγγελµατιών. Προφανώς και είναι δουλειά της Πολιτείας να ξέρει, κάθε φορά, ποιος είναι ο κάθε φορέας που µιλάει εξ ονόµατος µιας ολόκληρης επαγγελµατικής οµάδας και ποιος είναι ο εκπρόσωπός του ή οι εκπρόσωποί του (για να µην αδικούµε τον… πρόεδρο) που διαβαίνουν κάθε φορά το κατώφλι του υπουργείου και την πόρτα του υπουργού.

Αν όλα αυτά ξεκαθαρίσουν τότε η δουλειά όλων θα είναι ευκολότερη και οι προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών στον αγροτικό χώρο πιο αποτελεσµατικές. Οι έχοντες την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης οφείλουν να κατανοήσουν ότι µε αναξιόπιστους χειροκροτητές και µε οργανώσεις σφραγίδες η πορεία είναι ξανά προδιαγεγραµµένη. Το καράβι να βρεθεί στα βράχια! 


Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-01-2024 17:35νέος αγρότης

Πανάγο οι Έλληνες είναι ραγιάδες. Αποδείχθηκε αυτό άλλη μια φορα και με την ενωση νέων αγροτιών. Η ενωση νέων αγροτών είναι ίσως η μοναδική οργάνωση (με πανελλήνια εμβέλεια) που δημιουργήθηκε από κάτω προς τα πιάνω. Αν και κυνηγήθηκε αγρια από όλα τα κόμματα και από τις τότε υπάρχουσες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις κατάφερε να καθιερωθεί στο χώρο και να μεταφέρει ένα θεσμο της ΕΕ στη χωρα μας. Και μόνο ότι κατάφερε να καθιερωθεί στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ (εκπροσωπώντας την ΕΝΑ υπήρξα μέλος του ΔΣ της ευρωπαϊκής επιτροπής νέων αγροτών) λέει πολλά. Η δυναμική που είχε η ΕΝΑ αλλά και αυτά που έκανε τα πρώτα χρονια της λειτουργείας της δεν τα συναντάς εύκολα ούτε σε μεγάλους οργανισμούς. Το ότι κατάφερε και στάθηκε από το μηδέν, εχοντας απέναντι ολο το πολιτικο σύστημα, αυτό νομίζω τα λέει όλα. Τώρα γιατί κατρακύλησε και είναι σήμερα μια οργάνωση χωρίς ουσία, ψάξε να το βρεις στο ραγιαδισμό του Έλληνα. Το πολιτικο σύστημα πηρε τη ρεβάνς.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία