BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Kανναβιδιόλη, Coca Cola και επιτροπή Αραχωβίτη

Θέση στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά τροφίμων και ποτών με συστατικά κάνναβης επιδιώκει να πάρει η Ελλάδα αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει την σχετική δυνατότητα αλλά και το πνεύμα της εποχής.

coca-cola-rafi

Μαρία Γιουρουκέλη

15
0

Δεν είναι τυχαίο ότι, μεγάλοι κολοσσοί των τροφίμων και ποτών, όπως η Coca Cola, παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη της μη-ψυχότροπης κανναβιδιόλης σχεδιάζοντας να αποτελέσουν μέρος αυτής της κινητικότητας που παρατηρείται και να βρουν συνεργάτες ενόψει της νόμιμης κυκλοφορίας στον Καναδά των εν λόγω προϊόντων στην αγορά στις 17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης προχώρησε στην υπογραφή απόφασης που έχει στην διάθεση του το agronews.gr για τη συγκρότηση 6μελούς ομάδας εργασίας, που μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να ορίσει τα τρόφιμα που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ΤΗC) και ανώτατα επιτρεπτά όρια (THC) σε αυτά.

Δεκαετίες ολόκληρες πίεζαν οι ενδιαφερόμενοι την πολιτεία να εναρμονίσει την εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή προκειμένου να επιτραπεί και στην Ελλάδα η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Τελικά αυτό συνέβη το 2013, ωστόσο στην πράξη κατέστη δυνατό μόλις το 2016, όταν και υπογράφηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανική χρήση με περιεκτικότητα στη ψυχοδραστική ουσία, τετραϋδροκανναβινόλη (THC) το πολύ μέχρι 0,2%. Αν κάποιος επισκεφτεί καταστήματα βιολογικών τροφίμων, θα ανακαλύψει στα ράφια τους διάφορα σκευάσματα κάνναβης ως ακόμη μια εναλλακτική διατροφική πηγή, όπως όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα από φυτικές πρώτες ύλες.

 

Ολόκληρη η απόφαση Αραχωβίτη για

«Σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για τον ορισμό των τροφίμων που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (TΗC) και τον ορισμό των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (THC) σε αυτά».

Έχοντας υπόψη:
Tις διατάξεις:

α) του άρθρου 41 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ.63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α'98), β) των άρθρων 13, 14 και 15 του ν.2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής διαδικασίας κ.α. διατάξεις» (Α'45),

γ) του π.δ.97/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (ΑΊ38) όπως ισχύει.
2. Τα από 06-08-2018 και 04-09-2018 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
3. Τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Αποφασίζουμε
1. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστάται Ομάδα Εργασίας, που συγκροτείται από τους:

α) Άννα Φουλίδη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α', προϊστάμενη του Τμήματος Πολιτικής και Νομοθεσίας Τροφίμων, της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή.

β) Κωνσταντίνο Μπιλιαδέρη, Καθηγητή του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή.

γ) Νικόλαο Φωκιαλάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή.

δ) Θεοφάνη Γεωργόπουλο, Λέκτορα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή.

ε) Δήμητρα Παπαδημητρίου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Χημικών, με βαθμό Α', προϊστάμενη του Τμήματος Διατροφής και Προδιαγραφών της Διεύθυνσης Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Διατροφής του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή.

στ) Μιχαήλ Θεοδωρόπουλο, εκπρόσωπο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΚΑΝΝΑΒΙΟ, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή.

2. Γραμματέα της Ομάδας Εργασίας ορίζουμε τον Γεώργιο Μακαντάση, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Β', της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χωρίς αναπληρωτή
3. Την Ομάδα Εργασίας θα συνεπικουρούν στο έργο της, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, εκπρόσωποι άλλων οργανισμών και φορέων, χωρίς δικαίωμα ψήφου
4. Έργο της ομάδας είναι η μελέτη, η επεξεργασία και η υποβολή προτάσεων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ορισμό των τροφίμων που μπορούν να περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (TOC) και τον ορισμό των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (THC) σε αυτά
5. Η θητεία της Ομάδας Εργασίας λήγει στις 31-10-2018
6. Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

Η απόφαση αυτή δε δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο υτπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία