BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Δεν πείθει η πρόταση Φέκερ για ΕΒΖ, σε άλλα fund αναζητείται λύση

Στις 2-3 εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, προερχόμενες από σοβαρά, όπως χαρακτηρίζονται, επενδυτικά fund του εξωτερικού, φέρονται να εστιάζουν την προσοχή τους η Ernst & Young, που δρα ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς, και το υπουργείο Οικονομίας, για τη διάσωση της ΕΒΖ, καθώς ούτε η νέα πρόταση του «Innovation Brain», που έγινε γνωστή στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται να τους έπεισε, ώστε να την κάνουν αποδεκτή.

evz-fortigo

Λεωνίδας Λιάμης

6
1

Πηγές κοντά στα πρόσωπα που διαχειρίζονται την υπόθεση της ΕΒΖ ΑΕ, ανέφεραν στο Agronews πως η καινούρια προσφορά του επενδυτικού κεφαλαίου, στο οποίο προΐσταται ο Lucas Fucker, κρίθηκε ότι δεν είναι δεσμευτική για το πτωχευμένο ελληνικό τμήμα της ζαχαροβιομηχανίας και ως εκ τούτου απορρίφθηκε από την πιστώτρια τράπεζα.

«Στόχος είναι να σωθεί ουσιαστικά η επιχείρηση κι όχι να δοθεί για ένα κομμάτι ψωμί η δραστηριότητα της Σερβίας, που όπως γίνεται εμφανές αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την προσφορά, είναι αυτή που θέλει να αποκτήσει το Innovation Brain», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές.

Με δυσμενέστερους όρους η νέα από την προηγούμενη προσφορά

Η αλήθεια είναι πως, με βάση τα όσα δημοσιοποιήθηκαν αναφορικά με τη νέα πρόταση του επενδυτικού fund, που δίνει προθεσμία αποδοχής ή όχι, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αποτελεί μια δυσμενέστερη εκδοχή της προηγούμενης, καθώς προσφέρει λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του ομίλου της ΕΒΖ, αλλά με όρους που παραπέμπουν στις συμφωνίες των αποικιοκρατών με τις χώρες στις οποίες αποικούσαν.

Κι αυτό διότι το ποσό που ισχυρίζεται πως θα επενδύσει στον όμιλο, τα λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή, θα προέλθουν από δανεισμό, ενώ επίσης η νέα εταιρεία με την επωνυμία Helvetic Agri, η οποία θα αναλάβει τα περιουσιακά στοιχεία της EBZ δεσμεύεται να αναλάβει μόλις 8 εκατ. ευρώ τραπεζικές υποχρεώσεις, σε σύνολο 170 εκατ. ευρώ, τις οποίες θα αναχρηματοδοτήσει η ίδια η Πιστρώτρια Τράπεζα με ευνοϊκούς όρους.

Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει επίσης ανταλλαγή χρέους προς την Τράπεζα Πειραιώς με περιουσιακά στοιχεία της EBZ, όπως μεταξύ άλλων τα κεντρικά γραφεία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα ακίνητα των εργοστασίων σε Ξάνθη και Σέρρες (χωρίς τον εξοπλισμό τους), τις εγκαταστάσεις της Σίνδου, διάφορες αγροτικές εκτάσεις (χωράφια) της ΕΒΖ, ενώ ζητά τα αποθέματα ζάχαρης που είναι ελεύθερα εμπράγματων βαρών και φυσικά τις μετοχές των σερβικών θυγατρικών, απαλλαγμένες από οποιεσδήποτε υποχρεώσεις.

Οι ελπίδες στα 2-3 fund που φέρονται να ενδιαφέρονται

Τούτων δοθέντων και με δεδομένο πως «η άμμος στην κλεψύδρα» της ΕΒΖ έχει σχεδόν εξαντληθεί, οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί με τους εκπροσώπους των 2-3 άλλων ενδιαφερόμενων επενδυτικών fund, ένα από τα οποία επιβεβαιώνεται πως είναι το PillarStone, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τον όρο της διάσωσης της εταιρείας.

«Δεν είναι ακριβές ότι τους έχουν δοθεί συγκεκριμένα χρονικά όρια για να απαντήσουν. Θα έχουν τα περιθώρια που απαιτούνται για μια τέτοια συμφωνία», επισήμαναν στο Agronews οι ίδιες πηγές, διαψεύδοντας ότι τους ασκείται πίεση να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές είτε έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου είτε έως το τέλος του έτους.

Μετά τις 25 Δεκεμβρίου θα μάθουν οι αγρότες πότε θα πληρωθούν

Όσο βέβαια δεν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της διάσωσης, δεδομένης της έλλειψης ρευστού, τα προβλήματα στην ΕΒΖ διογκώνονται και αυτό γεννά προβληματισμό και στους παραγωγούς για το τί θα γίνει με τα 1,7 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται για τη σοδειά που παρέδωσαν το 2018.

Αυτό που ισχύει προς το παρόν είναι πως μετά τις 25 Δεκεμβρίου (κατ΄ άλλους μετά τις 20 του μήνα), θα τους καλέσει η διοίκηση προκειμένου να τους ενημερώσει πότε θα μπορέσει να τους εξοφλήσει. Μέχρι τότε οι παραγωγοί απλώς περιμένουν κι ελπίζουν να μην έχουν τις περιπέτειες που είχαν τα προηγούμενα 3-4 χρόνια σε σχέση με τις πληρωμές τους.

Απλήρωτοι για σχεδόν 3 μήνες παραμένουν κι οι εργαζόμενοι, για τους οποίους ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε για όσους είναι κοντά σε όριο συνταξιοδότησης να υπάρξει ένα προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και για τους υπόλοιπους να έχουν δικαίωμα μετάταξης στο δημόσιο. Κι εδώ μέχρι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, η αγωνία χτυπάει κόκκινο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2018 11:15ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Πρίν λίγα χρόνια ο Κος Γιαννακίδης Δημήτριος(ένας από τούς λίγους γνώστες τού θέματος), έκανε κάποιες προτάσεις και δεν εισακούσθηκε.Μήν εθελοτυφλείτε.Κάποιοι δέν θέλουν να σωθεί η ζάχαρι γιατί έχουν άλλα συμφέροντα,τόσο σε εθνικό επίπεδο,όσο και σε Ευρωπαικό-Παγκόσμιο.Βλέπετε τό θέμα έχει πολύ ψωμί.Εύχομαι κάποτε να συνέλθουμε.Καλή τύχη σ'όλους που εμπλέκονται και ιδίως τούς παραγωγούς και εργαζόμενους.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία