BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Η Wall Street «εθίζει» τους επενδυτές στις εταιρείες της κάνναβης με υποσχέσεις 15ετίας υψηλών αποδόσεων

Ο επενδυτής Nelson Peltz, που είναι γνωστός για τα µεγάλα µερίδια που διατηρεί σε Procter & Gamble και General Electric, συµφώνησε την περασµένη εβδοµάδα να παρέχει υπηρεσίες στρατηγικού συµβούλου στην Aurora, µια καναδέζικη εταιρεία παραγωγής κάνναβης. Η συγκεκριµένη είδηση, σύµφωνα µε άρθρο των Financial Times θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την άνοδο της τάξεως του 14% για τις µετοχές της εταιρείας στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας τα κέρδη της χρονιάς σε παραπάνω από 80%

1-Nelson-Peltz_2

Αλίκη Χουλιάρα

8
0

Πρόκειται για ένδειξη, σηµειώνει το άρθρο, ότι οι µετοχές κάνναβης βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, καθώς τα εµπόδια στο θεσµικό πλαίσιο υποχωρούν και οι επενδυτές βρίσκουν µεγαλύτερο ενδιαφέρον σε προϊόντα µε βάση την κάνναβη.

Έχοντας περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από τη στιγµή που ο Καναδάς επέτρεψε τη χρήση της από ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς, hedge funds, µεµονωµένοι επενδυτές και long-only αµοιβαία κεφάλαια µπαίνουν στο παιχνίδι.

Ο Anthony Scaramucci που έχει επιστρέψει στην επενδυτική του εταιρεία SkyΒridge αφού διετέλεσε επικεφαλής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραµπ στον Λευκό Οίκο, σχεδιάζει να διοργανώνει συζητήσεις για την κάνναβη στα πλαίσια του φόρουµ SALT στο Λας Βέγκας, µαζί µε άλλα φλέγοντα ζητήµατα όπως η τεχνητή νοηµοσύνη και η θεραπεία βλαστοκυττάρων. Ο κλάδος αποκτά ρεύµα, είπε ο ίδιος, «τα επόµενα δεκαπέντε χρόνια θα ζήσει την ανάπτυξη που είχαµε δει µε τις επιχειρήσεις πληροφορικής στα µέσα προς τα τέλη της δεκαετίας του 1990».

Η πρόκληση για τους επενδυτές, υπογραµµίζουν οι Financial Times, είναι να καταφέρουν να διακρίνουν τους νικητές από τους ηττηµένους. Πολλές start-ups θα αποτύχουν, εκτίµησε ο Bruce Linton, διευθύνων σύµβουλος της Canopy Growth, µιας άλλης καναδικής εταιρείας παραγωγής κάνναβης. «H Google επιβίωσε της έκρηξης της πληροφορικής (dotcom boom) αλλά µια οµάδα άλλων επιχειρήσεων εξαφανίστηκαν.»

Η µεγάλη τοµή για τη βιοµηχανία επήλθε όταν ο Καναδάς - η δεύτερη χώρα µετά την Ουρουγουάη – νοµιµοποίησε την κάνναβη, µε ισχύ από τον περασµένο Οκτώβριο.

To 2018 κάποια σχήµατα από τον Καναδά µπήκαν στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης και τον Nasdaq, που επιτρέπουν τη συµµετοχή σε εταιρείες εφόσον η δραστηριότητα τους είναι νόµιµη στην περιοχή όπου λειτουργούν. Παράλληλα, κάποιες εταιρείες µε έδρα τις ΗΠΑ που είναι εγκεκριµένες σε επίπεδο πολιτείας αλλά όχι οµοσπονδίας έχουν εισαχθεί στο Χρηµατιστήριο του Καναδά.

Ήδη κάποιες πολιτείες της Αµερικής έχουν νοµιµοποιήσει την κάνναβη για φαρµακευτική ή ψυχαγωγική χρήση. Σε οµοσπονδιακό επίπεδο, επίσης, τα πράγµατα κινούνται. Tο Νοµοσχέδιο για τη Γεωργία που πέρασε στα τέλη της προηγούµενης χρονιάς αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των ελεγχόµενων ουσιών, επιτρέποντας στους Αµερικανούς αγρότες να την καλλιεργούν για βιοµηχανική χρήση. Το Νοµοσχέδιο όριζε τη βιοµηχανική κάνναβη σαν µια ποικιλία που περιέχει τετραϋδροκανναβιδιόλη (THC) σε ποσοστό µικρότερο από 0.3%. Αγκάθι παραµένει η θέση που θα υιοθετήσει ο Οργανισµός Τροφίµων και Φαρµάκων, ο οποίος έχει σηµειώσει ότι τα προϊόντα που χρησιµοποιούν κάνναβη και επικαλούνται θεραπευτικές ιδιότητες χρειάζονται την έγκρισή του, ενώ υπογράµµισε ότι εξακολουθεί να είναι παράνοµο το εµπόριο συµπληρωµάτων διατροφής µε περιεκτικότητα κανναβιδιόλης (CBD) ανάµεσα στις πολιτείες.

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αισιόδοξοι. Η Cowen, µία από τις λίγες επενδυτικές τράπεζες µε έδρα τις ΗΠΑ που πραγµατοποιούν έρευνα γύρω από την κάνναβη εκτιµά ότι η κανναβιδιόλη (CBD) µπορεί «µε συντηρητικούς υπολογισµούς» να αποφέρει πωλήσεις της τάξεως των 16 δις δολαρίων στις ΗΠΑ µέχρι το 2025.



Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 22 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Wine Trails

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία