BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Με ρίσκα και αβεβαιότητες η φετινή καμπάνια τεύτλων

Στα χωράφια τους βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας 1η Απριλίου και σπέρνουν, όσοι τευτλοπαραγωγοί παίρνουν το ρίσκο να καλλιεργήσουν και φέτος, σε μια σεζόν που ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση και, για την ώρα τουλάχιστον, με δόση αισιοδοξίας, αλλά και πολλές αβεβαιότητες, απορίες και αναπάντητα ερωτηματικά.

evz01

Λεωνίδας Λιάμης

12
0

Ήδη, από το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαρτίου η ζαχαροβιομηχανία παρείχε σπόρο, από το εργοστάσιο στο Πλατύ σε αρκετούς παραγωγούς και από σήμερα αναμένεται να ενταθεί η τροφοδοσία και από τα άλλα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Λάρισα, Σέρρες και Ορεστιάδα.

Το «σύνθημα» για να πιάσουν δουλειά τα τρακτέρ, έδωσαν το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, σε σύσκεψη με αντιπροσωπεία παραγωγών, από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο διαχειριστής του fund Innovation Brain, Λούκας Φέκερ ως εκπρόσωπος του επίδοξου στρατηγικού επενδυτή της ΕΒΖ. Στο πλάι τους στάθηκε κι ο πρόεδρος του Συλλόγου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, ο οποίος είναι, ταυτόχρονα, ιδρυτικό μέλος της Hellenic Farmers Company, που θα συνεργαστεί με τον επενδυτή.

Βελτίωση τιμολογίου και διαβεβαιώσεις για πληρωμές

Στο κλειστό μέρος της σύσκεψης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο Agronews υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε όσους επιλέξουν να καλλιεργήσουν και ότι το επενδυτικό σχήμα που ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ομίλου της ΕΒΖ έχει αποσπάσει και την έγκριση της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς.

Επίσης, ο Λούκας Φέκερ συμφώνησε με την πρόταση του παραγωγών να υπάρξει βελτίωση του τιμολογίου στην κατηγορία του χαμηλού (σ.σ. 11 pol) ζαχαρικού τίτλου, ώστε να πληρωθεί με 32 ευρώ ο τόνος, αντί των 28 ευρώ, που ίσχυε με το τιμολόγιο της ΕΒΖ, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τις υπόλοιπες κατηγορίες και εκτός από το δωρεάν σπόρο, είπε πως θα βοηθήσει με τα λιπάσματα και τα φυτοπροστατευτικά, τα οποία οι αγρότες θα αποπληρώσουν με την εκκαθάριση. Δεσμεύτηκε μάλιστα να υπογράψει μαζί τους συμβόλαια, που θα περιληφθούν όλα αυτά, τα οποία ευελπιστεί να έχει ετοιμάσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Στο κρίσιμο ερώτημα των παραγωγών για το θέμα της πληρωμής, όσων αποφασίσουν να συνεργαστούν με το σχήμα, ο διαχειριστής του fund “Innovation Brain” υποσχέθηκε ότι περίπου 30-40 ημέρες μετά την παράδοση της σοδειάς, θα δίδεται ένα ποσό από τα οφειλόμενα και η εξόφληση θα πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα του 2019. Το θέμα όμως είναι αν υπάρχουν όντως τα χρήματα για να γίνουν αυτά.

Έκκληση για συμμετοχή, στόχος τα 25.000 στρέμματα



Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Σάκης Πίππας, πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Hellenic Farmers Company (σ. σ. ο Λούκας Φέκερ είπε πως στο σχήμα που θα αποκτήσει την ΕΒΖ οι αγρότες θα κατέχουν το 20% του κεφαλαίου) μίλησε για δικαίωση όσων πάλεψαν να μη σβήσει το φουγάρο της ΕΒΖ, έκανε έκκληση στους παραγωγούς να στηρίξουν την καλλιέργεια και αφού χαρακτήρισε καλό το τιμολόγιο που θα ισχύσει εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι εφικτό οι εκτάσεις που θα σπαρθούν να είναι διπλάσιες των 13.000 στρεμμάτων της καλλιεργητικής σεζόν του 2018.

Καμπάνια αποκλειστικά με τους επενδυτές

Νωρίτερα ο Στέργιος Πιτσιόρλας αφού ξεκαθάρισε πως την καλλιέργεια για το 2019 θα την «τρέξουν» οι τευτλοπαραγωγοί αποκλειστικά με τον δυνάμει στρατηγικό επενδυτή, αρκέστηκε να τονίσει ότι ο τελευταίος θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο η πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β-δ του πτωχευτικού κώδικα. Ανέφερε ακόμη πως μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθούν στους παραγωγούς τα χρήματα από το deminimis, που θα δώσει το ΥπΑΑΤ και σε περίπου ένα μήνα θα γίνει η εξόφληση της σοδειάς του 2018.

Περαιτέρω είπε πως πίσω από το Innovation Brain υπάρχει ένα δεύτερο επενδυτικό fund, του οποίου την ταυτότητα για την ώρα δεν θέλησε να αποκαλύψει (σ. σ. πληροφορίες του Agronews αναφέρουν πως είναι το AnaCap Financial Partners και πράγματι η Πειραιώς το έχει αξιολογήσει ως σοβαρό και φερέγγυο) κι εμφανίστηκε βέβαιος πως η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, σύντομα, χωρίς προβλήματα.

… και αν στραβώσει;

Το εύλογο ερώτημα, όμως, που παραμένει να αιωρείται, για το τί θα γίνει αν, για παράδειγμα, το due diligence (σ. σ. τεχνικο-οικονομικός έλεγχος) που είναι σε εξέλιξη από τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή καταλήξει σε αρνητικό πόρισμα κι υποχρεωθεί, τελικώς, να  κάνει πίσω -ενδεχόμενο διόλου απίθανο, αλλιώς τί νόημα είχε να ξεκινήσει αυτό τον έλεγχο- ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι είναι τυπική η διαδικασία, διότι είχε προηγηθεί ανάλογος έλεγχος από το fund του Λούκας Φέκερ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Την αμφιβολία αυτή συμμερίζονται αρκετοί από τους παραγωγούς οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη και ορισμένοι, μάλιστα, σημείωναν πως δεν πρόκειται να μπουν στη διαδικασία να σπείρουν. Άλλοι πάλι έλεγαν στο Agronews πως η στόχευση για 25.000 στρέμματα απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ρεαλιστική, για αρχές Απριλίου και με πολλούς παραγωγούς να έχουν προγραμματίσει ήδη να κάνουν άλλες καλλιέργειες και κατέβαζαν το στόχο στα 17.000 στρέμματα και οι πιο απαισιόδοξοι στα 6.000 – 7.000 στρέμματα.

Μόνο το Πλατύ φέτος κι αυτό με ζημία, αλλιώς προχωρά η Πειραιώς

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λειτουργία, τουλάχιστον για φέτος, θα αφορά μόνο στο εργοστάσιο στο Πλατύ, η οποία θα είναι σίγουρα και ζημιογόνα, με το εύρος της ζημίας να είναι συνάρτηση των εκτάσεων που τελικώς θα σπαρθούν από τους παραγωγούς, αφού ακόμη και το ευνοϊκό σενάριο των 25.000 στρεμμάτων απέχει από το σημείο που η βιομηχανία μπορεί να δουλέψει βγάζοντας έστω τα έξοδά της.

Αν παρ’ ελπίδα ναυαγήσει η προοπτική εισόδου του στρατηγικού επενδυτή θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης της Πειραιώς, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και προβλέπει μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ ΑΕ σε εταιρείες ειδικού σκοπού με στόχο την πώλησή τους και τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά απόσυρση από το κομμάτι της καλλιέργειας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία