BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μεταποίησης, 12 δις ετησίως από τη γεωργία

Επιπλέον πόρους 12,2 δις, σε ετήσια βάση και 200.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εξασφαλίσει ο αγροτικός κλάδος της Ελλάδας μέσα στα επόμενα χρόνια, εφόσον η χώρα καταφέρει να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο κομμάτι της τυποποίησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Agrodiatrofiko-forum-1_2

Πέτρος Γκόγκος

14
0

Το παραπάνω υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, σε ειδική εκδήλωση σχετική με τις παγκόσμιες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που διοργάνωσε στις 19 Απριλίου το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας με γενικότερο θέμα: «Τομέας τροφίμων, Πυλώνας ανάπτυξης», τοποθετήθηκε ο κ. Κασίμης πάνω στις προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα με τον κατάλληλο επενδυτικό σχεδιασμό.

Όπως υποστήριξε, ο κλάδος διαθέτει μεγάλη δυναμική και σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν αρκετοί, έδειξε πως κατά την διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, αντιστάθηκε καλύτερα από κάθε άλλον κλάδο, σε ό,τι αφορά την απασχόληση αλλά και την ανάκαμψη των εξαγωγών, με τα προϊόντα αγροδιατροφής να συνιστούν πλέον το 20% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ωστόσο επεσήμανε πως «έχουμε μείνει  πίσω σε τομείς όπως είναι η προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν, παρουσιάζοντας της χαμηλότερες επιδόσεις στο κομμάτι αυτό στην Ευρώπη, αλλά και στο κομμάτι των διακλαδικών συνδέσεων». «Οι προοπτικές είναι εδώ» συνέχισε, εξηγώντας πως προσπάθειες προς την κατεύθυνση της μείωσης της ψαλίδας, αφήνουν τα περιθώρια παραγωγής επιπλέον 12,2 δις ετησίως και του ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας.


Για το γαλλικό μοντέλο που συνδυάζει δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση μίλησε η Delphine Letendart από την Groupama Assurances Mutuelles, στην εισήγησή της με θέμα "Χρηματοδότηση και διαχείριση κινδύνου".


Μάλιστα είπε πως η επιδίωξη των παραπάνω θα βρεθούν στον πυρήνα του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την επερχόμενη  ΚΑΠ. Αναφορικά με αυτό, εξήγησε πως στις σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υπάρχουν πέντε επιχειρησιακές προτεραιότητες. Η πρώτη σχετίζεται με την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. «Έχουμε μετακινήσει πόρους και πολιτικές της ΚΑΠ για να ενισχύσουμε τον επιχειρησιακό άξονα».

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυς της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας και η στήριξη των διακλαδικών συνδέσεων της γεωργίας με τους υπόλοιπους τομείς. «Είναι αδιανόητο η παραγωγή της Κρήτης να μην απορροφάται από τον τουρισμό του νησιού» σχολίασε σχετικά ο κ. Κασίμης, συμπληρώνοντας πως στην Ελλάδα μόλις το 10% της αγροτικής παραγωγής απορροφάται από άλλους κλάδους όταν στην Ιταλία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60%.

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την ανάπτυξη της κατάρτισης των αγροτών και της εισαγωγής της καινοτομίας στην ύπαιθρο, ενώ ο τέταρτος άξονας αφορά το περιβάλλον και την διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της ενίσχυσης των τοπικών προγραμμάτων ανάπτυξης αποτελεί τέλος τον πέμπτο άξονα.

Ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Laurent Thuillier και ο γ.γ ΥπΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης ανέφεραν πως οι δυο χώρες είναι σύμμαχοι στις προσπάθειες να μην χαθεί ο  ¨κοινός" χαρακτήρας της ΚΑΠ.

Στη συνέχεια ο κ. Κασίμης ξεχώρισε ορισμένα «επίδικα» σημεία της νέας ΚΑΠ, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο της εξωτερικής σύγκλισης. Όπως ανέφερε, η χώρα εμφανίζει τις υψηλότερες ενισχύσεις ανά εκτάριο στην ΕΕ, αλλά η διαφορά αυτή είναι πλασματική, αφού η μέση ενίσχυση ανά εκμετάλλευση δεν ξεπαιρνά τα 3.100 ευρώ, και άρα υπολείπεται κατά 50% των μέσων ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία