BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στην Κίνα

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, βρίσκεται προς υπογραφή η διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Κίνας για την εξαγωγή του κρόκου Κοζάνης στην κινεζική αγορά. Με την εμπορική αυτή συμφωνία το προϊόν θα προστατεύεται και έναντι του ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι ο κρόκος Κοζάνης είναι προϊόν Π.Ο.Π. με προστασία από την Ε.Ε (τα υπόλοιπα προϊόντα λέγονται σαφράν). Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αραχωβίτης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε, επόμενος στόχος είναι η αγορά της Ινδίας. «Είμαστε σε διαδικασία διεύρυνσης των αγορών μας, σε φάση εξωστρέφειας» όπως ανέφερε.

krokos_kozanis

24
0

Η καλλιέργεια του κρόκου Κοζάνης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

  • Καλλιεργούνται 5.500 στρέμματα κρόκου
  • 30% αυτών είναι βιολογικές καλλιέργειες
  • Το 70% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται (στοιχεία ελληνικού ΥΠΟΙΚ - 2018)
  • Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εισαγωγές του ελληνικού κρόκου Κοζάνης
  • Ο ελληνικός κρόκος εξάγεται επίσης σε Ευρώπη/Αυστραλία/Βιετνάμ

Με το Νομοθετικό Διάταγμα 818/1971 ο Συνεταιρισμός έχει το δικαίωμα αποκλειστικής συλλογής, συλλεκτικής επεξεργασίας και εμπορικής διάθεσης του προϊόντος.

Στην έρευνα του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι εντός του 2018 ιδρύθηκε η εταιρεία Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕΒΕ. Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε €3,680 εκατ. με συμμετοχή:

  • 30% του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών - Capital Connect Venture Partners
  • 15% της Κορρές Φυσικά Προϊόντα ΑΕ και
  • 55% του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

 

Η αγορά της Κίνας

Στην Κίνα απαιτείται ειδική άδεια για να γίνουν εισαγωγές σαφράν στην Κίνα ως φαρμακευτικό προϊόν. Στόχος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης είναι τόσο η διάθεση του προϊόντος στην φαρμακευτική αγορά αλλά και στην αγορά της  διατροφής, κυρίως στις αγορές delicatessen.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αγοράς του Υπουργείου Οικονομικών για την Κίνα, στο σαφράν, συνεπώς και στον κρόκο Κοζάνης ισχύει η εξής δασμολογική πολιτική:

  • Κανονικός δασμός 14%
  • Προτιμησιακός δασμός 2%
  • ΦΠΑ 13%

 

Ο διεθνής ανταγωνισμός

Μέχρι την υπό ενεργοποίηση εμπορική συμφωνία Ελλάδας – Κίνας, το Ιράν ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής της κινεζικής αγοράς με σαφράν. Το Ιράν είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του σαφράν στον κόσμο, με 300 τόνους ετησίως, ποσότητα που καλύπτει άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Δεύτερη είναι η Ελλάδα με τον κρόκο Κοζάνης και  ακολουθούν το Κασμίρ, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ισπανία.

 

Πηγή: Food Reporter

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία