BACK TO
TOP
Επιχειρηματικότητα

Στη Β. Ελλάδα Κινέζοι εξετάζουν ενδεχόμενα εξαγωγών πυρηνόκαρπων

Αγώνα δρόμου για να διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα επιτρέψουν να «ξεκλειδώσει» η πόρτα της αχανούς και κυρίως πολλά υποσχόμενης κινεζικής αγοράς στα ελληνικά πυρηνόκαρπα, έχουν σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 10 ημέρες παράγοντες του κλάδου από τη Μακεδονία.

liamis

Λεωνίδας Λιάμης

9
0

Στόχος είναι να πειστούν οι αρμόδιες κινεζικές αρχές ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος στη χώρα μας πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να συνταχθεί το προβλεπόμενο πρωτόκολλο, που θα επιτρέψει την έναρξη των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα του «κίτρινου Δράκου».

Στο πλαίσιο αυτό από την Πέμπτη 20 του μήνα έως και το Σάββατο 29 Ιουνίου, βρίσκονται στην Πέλλα, την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη τρεις Κινέζοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι από τα Τελωνεία του Πεκίνου, της Σαγκάης και της Νταλιάν, με αρμοδιότητα στα τμήματα ελέγχων για τη διασφάλιση της ποιότητας και κάνουν αυτοψία.

Με τη συνδρομή εκπροσώπων της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και της εταιρείας εμπορίας φρούτων «Πρωτοφανούσης ΑΕ», που πήραν την πρωτοβουλία και ανέλαβαν και τα έξοδα της φιλοξενίας τους, οι Κινέζοι τελωνειακοί υπάλληλοι πέρασαν από «ψιλό κόσκινο» όλο τα σημεία που εμπλέκονται στο κύκλωμα μέχρι την εξαγωγή.

Έτσι έγιναν έλεγχοι σε φυτώρια παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού, στις διαδικασίες και στα σημεία συγκομιδής, συγκέντρωσης, διαλογής και συσκευασίας των φρούτων, σε ινστιτούτα που ασχολούνται με το αντικείμενο, εργαστήρια χημικών αναλύσεων και φυτοϋγειονομικών ελέγχων όπως επίσης και σε τελωνεία από τα οποία γίνονται εξαγωγές.

«Έδειξαν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από αυτά που αντίκρισαν κι ευελπιστούμε πως με την εισήγησή τους θα συνταχθεί το πολυπόθητο πρωτόκολλο, με το οποίο θα ανοίξει η πόρτα για τη συνεργασίας μας για την εξαγωγή πυρηνόκαρπων», είπε στην Agrenda, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος αποκάλυψε επίσης πως «σήμερα Σάββατο, είναι κανονισμένο το τελικό meeting, πριν επιστρέψουν οι Κινέζοι στη χώρα τους, στο οποίο έχουν κληθεί να μετάσχουν και εκπρόσωποι από το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά η συνεργασία θα ενεργοποιηθεί από την επόμενη εμπορική σεζόν και τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το βάρος θα πέσει στην προώθηση του κερασιού, καθώς, ως φρούτο, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο κινεζικό καταναλωτικό κοινό, σε σημείο, ώστε η τιμή του να υπερβαίνει ακόμη και 20 ευρώ το κιλό. Με αυτή την τιμή, άλλωστε, καθίσταται εφικτή η ανάληψη του κόστους αεροπορικής μεταφοράς του προϊόντος, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ποιοτικής υποβάθμισης, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί εάν για την εξαγωγή επιλεγούν άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, όπως είναι τα πλοία, καθώς κάνουν πολλές ημέρες για να φτάσουν στην Κίνα.

 «Θα είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εξάγει κεράσια στην Κίνα», ανέφερε ο κ. Γιαννακάκης, προσθέτοντας πως δευτερευόντως θα διερευνηθεί η δυνατότητα εξαγωγής και κάποιων ποσοτήτων βερίκοκα, ροδάκινα και δαμάσκηνα. Να σημειωθεί πως σήμερα το μόνο ελληνικό φρούτο που έχει εξασφαλίσει σχετικό πρωτόκολλο για εξαγωγές στην αγορά της Κίνας είναι το ακτινίδιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία