BACK TO
TOP
Εαρινές καλλιέργειες

Προβάδισμα έναντι των ζιζανίων δίνει το έγκαιρο κλείσιμο της φυτείας καλαμποκιού

Μικρότερο παράθυρο ανταγωνισμού με τα ζιζάνια έχει το καλαμπόκι, σε σχέση με άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, λόγω του μεγάλου ρυθμού ανάπτυξης και της έντονης σκίασης που δημιουργεί.

madagascar-culture-mais-choisir-varietes

59
0

Ωστόσο, στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και η φυτεία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από ζιζάνια, για να μην σημειωθεί σημαντική μείωση της παραγωγής. Η μείωση της παραγωγής εξαρτάται από την ένταση του ανταγωνισμού και από τα επικρατέστερα είδη και τους πληθυσμούς. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σημαντική πίεση από τα ζιζάνια αρκεί ένα μηχανικό σκάλισμα από τις 3 έως τις 5 εβδομάδες μετά το φύτρωμα. Αντίθετα, σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού, η έναρξη των εφαρμογών ζιζανιοκτονίας, έρχεται νωρίτερα, γύρω στις 2-3 βδομάδες από το φύτρωμα

Σε δυσμενείς συνθήκες για την πρώτη ανάπτυξη της καλλιέργειας, όπως είναι η υψηλή ξηρασία, η υπερβολική εδαφική υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες εδάφους, καθυστερεί η εγκατάσταση της φυτείας. Κατά συνέπεια, η πίεση του ανταγωνισμού αυξάνεται. Ως γενικό κανόνα, τα πιο ανταγωνιστικά ζιζάνια είναι είναι αυτά που έχουν ένα ύψος γύρω στα 10 εκατοστά όταν το φυτό του καλαμποκιού βρίσκεται στο τρίτο ή τέταρτο πραγματικό φύλλο. Επομένως, η καλή πρώτη ανάπτυξη της καλλιέργειας, θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στην αντιμετώπισή τους.

Παράγοντες που επηρεάζουν τα ζιζανιοκτόνα εδάφους

Για να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, τα ζιζανιοκτόνα εδάφους θα πρέπει να απορροφηθούν από τις ρίζες των νεαρών φυτών, και άρα θα πρέπει να έιναι διαθέσιμα στο εδαφικό υδατικό διάλυμα.

Σχετικά με τη δομή, που καθορίζεται από το ποσοστό της άμμου, ιλύος, και αργίλου. Υψηλό ποσοστό αργίλου και οργανικής ουσίας στο έδαφος, σημαίνει και μεγαλύτερη δέσμευση των ζιζανιοκτόνων από τα εδαφικά κολλοειδή και άρα υψηλότερες δόσεις σχετικά με τα ελαφρά ή αμμώδη εδάφη.

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Ένα βέλτιστο σύστημα διαχείρισης ζιζανίων δε μπορεί να στηρίζεται μόνο στα ζιζανιοκτόνα, για λόγους κόστους αλλά και μακροπρόθεσμης αειφορίας της καλλιέργειας. Έτσι, οι παραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν ορισμένες στρατηγικές, ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστική ικανότητα του αραβοσίτου έναντι στα ζιζάνια, όπως:

  • Σωστή επιλογή υβριδίου με μεγάλη προσαρμοστικότητα στην περιοχή
  • Σωστή επιλογή του χρόνου σποράς
  • Αμειψισπορά
  • Εφαρμογή επί της γραμμής λιπασμάτα και ζιζανιοκτόνα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία