BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Tο λουκέτο στις ΗΠΑ βραχυκυκλώνει την αγορά αγροτικών εμπορευμάτων

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά των αγροτικών προϊόντων, μετά το λουκέτο της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ, αφού η κίνηση αυτή γεμίζει με ανασφάλεια την αγορά. Παράλληλα περιορίζει τη ροή της πληροφορίας, καθώς μεταξύ των υπηρεσιών που έχουν επηρεαστεί προς ώρας από την εξέλιξη αυτή βρίσκεται και το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Tο λουκέτο στις ΗΠΑ βραχυκυκλώνει την αγορά αγροτικών εμπορευμάτων

1
0

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκθέσεις του USDA αποτελούν πολύτιμο εργαλείο όχι μόνο για τους Αμερικανούς αγρότες, αλλά και για το σύνολο του παγκόσμιου αγροτικού τομέα. Ενδεικτικό είναι ότι αρκετές από τις προγραμματισμένες μελέτες έχουν ήδη καθυστερήσει, γεγονός που αφήνει «στο σκοτάδι» καίριους τομείς της αγοράς εμπορευμάτων, δεδομένου ότι στοιχεία αυτών επηρεάζουν τη διαμόρφωση των χρηματιστηριακών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα.

Σημαντικές εκθέσεις, όπως αυτή της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης των αγροτικών εμπορευμάτων, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία που καθορίζουν την τάση της αγοράς, έχουν αναβληθεί πλέον επ’ αόριστον. Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας θα αναβάλει τη δημοσίευση των εκθέσεων σχετικά με τη φυτική και ζωική παραγωγή κατά τη διάρκεια του λουκέτου. Παράλληλα, η Εθνική Αγροτική Στατιστική Υπηρεσία (NASS) δεν θα δημοσιεύει τις ημερήσιες εκθέσεις της, καθώς οι υπάλληλοι της έχουν λάβει άδεια απουσίας από τα καθήκοντα τους.

Το πρώτο «θύμα» των εξελίξεων αυτών υπήρξε το καλαμπόκι, η τιμή του οποίου υποχώρησε στα χαμηλά τριών ετών στο χρηματιστήριο του Σικάγο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχουν αυξημένες ανησυχίες ότι το λουκέτο της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα διαταράξει τη λειτουργία του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), μειώνοντας τη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η Ουάσινγκτον φαίνεται να αφήνει για την ώρα ανεπηρέαστο το χρηματιστήριο της Wall Street. Η αγορά παρέμεινε ήρεμη και οι τάσεις ήταν ανοδικές, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται ανησυχίες για την αντίδραση που θα έχει σε περίπτωση που το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο καθησυχασμένη κι αν δείχνει η Wall Street για την κατάσταση, μια παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην υποτονική οικονομία.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, αυξάνονται οι ανησυχίες πως το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να αυξήσει τις πιθανότητες η χώρα να μην μπορεί να πληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις της στα τέλη του μήνα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics Μαρκ Ζαντί, υπολογίζει ότι ένα shutdown διάρκειας τριών έως τεσσάρων εβδομάδων θα στερήσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη.


Αβεβαιότητα για τους αμερικανούς αγρότες και τις αμερικανικές εξαγωγές

Το αγροτικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, γνωστό και ως Farm Bill, επισκιάστηκε από τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης. Στον αέρα βρίσκονται παράλληλα οι αγροτικές εξαγωγές, καθώς με τη λήξη του Farm Bill το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) έχει χάσει την αρμοδιότητά του να τρέχει τις αγροτικές εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, η παράταση που είχε το πάρει το Farm Bill για 2η φορά έληξε την Τρίτη 1η Οκτωβρίου με τους νομοθέτες να εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο για το πώς να αντιμετωπίσουν τις περικοπές στα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για τους άπορους Αμερικανούς.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Κογκρέσο είναι πιο πιθανό να αναβιώσει το αγροτικό νομοσχέδιο για 1 ή 2 χρόνια ακόμα, παρά να συμφωνήσει σε ένα νέο νομοσχέδιο.

«Δεν έχουν καν τη διαδικασία έτοιμη για να προχωρήσουν σε κάτι καινούργιο», τόνισε ο  Γενικός Γραμματέας του USDA, Τομ Βιλσακ σε ομιλία του την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στην ένωση United Fresh, μία ομάδα εμπορίου για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και τους μεταποιητές.
Η Γερουσία που κυριαρχείται από τους δημοκρατικούς πρότεινε 4, 5 δισ. δολάρια για να κλείσει το παραθυράκι του Farm Bill για τα κουπόνια τροφίμων. Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή θέλει να περικόψει 40 δισ. δολάρια στα κουπόνια τροφίμων για πάνω από 10 χρόνια μέσω αυστηρότερων κανόνων επιλεξιμότητας που θα αποκλείσουν 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Με τη λήξη του Farm Bill, το USDA χάνει μέρος της εξουσίας του για να τρέξει τις αγροτικές εξαγωγές, την παγκόσμια επισιτιστική βοήθεια, τη στήριξη των κτηνοτρόφων από καταστροφές κοπαδιών και κάποια προγράμματα διατήρησης της αγροτικής παραγωγής. Οι επιδοτήσεις των καλλιεργειών, η ασφάλιση των καλλιεργειών και τα κουπόνια τροφίμων, μονίμως ελέγχονται και να παραμείνουν σε ισχύ.

Το Κογκρέσο ανέλαβε δύο διαδικαστικά βήματα τις τελευταίες 4 ημέρες προς τις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση μιας τελικής εκδοχής του αγροτικού νομοσχεδίου, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, Βουλή, δεν έδωσε την έγκρισή της για να ξεκινήσουν οι διαπραγματευτές τις συνομιλίες.

Το νέο πενταετές αγροτικό νομοσχέδιο θα μπορούσε να κοστίσει 500 δισ. δολάρια με τα κουπόνια τροφίμων που αντιπροσωπεύουν τα 3/4 των δαπανών.

Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, η Γερουσία ζήτησε επισήμως από τη Βουλή για μια «σύσκεψη» για το Farm Bill και όρισε τους ίδιους 12 διαπραγματευτές που είχε προτείνει και τον Αύγουστο. Το ανανεωμένο ραντεβού ήταν απαραίτητο, διότι η Βουλή συγχώνευσε τα ξεχωριστά προγράμματα αγροτικών επιδοτήσεων και κουπόνια των τροφίμων σε ένα νομοσχέδιο τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν τελικές αποφάσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία