BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Δεν ξεκίνησαν καλά οι τιμές φέτος στο ελαιόλαδο

Σφιγμένη είναι στο ξεκίνημά της η ελληνική αγορά ελαιολάδου, η οποία παρά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής δεν εξασφαλίζει καλύτερες τιμές, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Αgrenda που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 2 Νοεμβρίου αποκλειστικά μαζί με δύο ένθετα, το περιοδικό Profi και τη Γεωργική Μηχανική.

Δεν ξεκίνησαν καλά οι τιμές φέτος στο ελαιόλαδο

1
0
Ακόμα, διαβάστε στη σαββατιάτικη εφημερίδα για τις εξελίξεις με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. «Βροχή» τα sms  το βράδυ της Πέμπτης με τις ειδοποιήσεις για την προκαταβολή του 50% του τσεκ από την επομένη στα ΑΤΜ των τραπεζών. Για μία ακόμη φορά προβλήματα υπήρξαν με τα ποσά των δικαιούχων, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μπαίνοντας στο site του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπίστωσαν ότι θα λάβουν πολύ λιγότερα από αυτά που περίμεναν, ενώ εκτός πληρωμής έμειναν 25.000

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το αναλυτικό τετρασέλιδο αφιέρωμα της Agrenda για τον φόρο στα αγροτεμάχια, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και βλέπουμε αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του φόρου των αγροτεμαχίων, μετά το «αντάρτικο» βουλευτών της περιφέρειας και τις σφοδρές αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου. Στα πολλά φάουλ του σχεδίου για το φόρο ακινήτων είναι και το γεγονός ότι τα παραγωγικά χωράφια αντιμετωπίζονται ως οικόπεδα προς πώληση και επιβαρύνονται φορολογικά ανάλογα με την πρόσοψη σε δρόμο ή την εγγύτητα στη θάλασσα.

Ακόμα, κατώτερη των προσδοκιών η νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής λένε Γερμανοί ειδικοί, που θεωρούν ότι δεν στρέφει τη γεωργία στην αγορά.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Ανάπτυξη

■ Τι αναγράφεται υποχρεωτικά σε όλες τις συσκευασίες ελαιολάδου σελ. 16, 41

■ Αφήνουν το καλαμπόκι δυσαρεστημένοι από την τιμή του οι Βραζιλιάνοι σελ. 6

■ Εξαπλώνεται γρήγορα στη Βόρεια Ελλάδα η ευλογιά στα αιγοπρόβατα σελ. 45

■ Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες εμπορίας και διακίνησης εσπεριδοειδών σελ. 42

■ Χωρίς προοπτική διαδοχής γερνάει το 25% των Γάλλων αμπελουργών σελ. 11

 

Οικονομία

■ Έως τις 20 Δεκεμβρίου υποβολή αιτήσεων για το Leader της Λάρισας σελ. 37

■ Το εφτάψυχο κινητό Caterpillar που δε... μασάει από σκόνες και νερό σελ. 53

■ Ελληνική premium μπίρα ή όπως λέμε «ζ» της Ζυθοποίας Αταλάντης σελ. 40

■ Δωρεάν εργαλεία στο διαδίκτυο για εξαγωγές από μικρές επιχειρήσεις σελ. 20, 37

■ Συνέντευξη: Ο Νίκος Κουτσιανάς, η Apivita και τα αρωματικά φυτά σελ. 32

 

Πολιτισμός

■ Κλείδωσε η σύνταξη των αγροτών στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλιση σελ. 36

■ Έφυγε ο οραματιστής που χάρισε στο μήλο Ζαγορίν το όνομά του σελ. 50

■ Όλο και μεγαλύτερες γίνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ σελ. 11

■ Συνεταιρισμοί γένους θηλυκού δεσπόζουν στη περιοχή της Μαγνησίας σελ. 33

■ Πώς θα γίνει για το έτος 2013 η διανομή τροφίμων για τους απόρους σελ. 43

 

Editorial

Η φορολογία στα  αγροτεμάχια και ο τρόπος χειρισμού του θέματος από τις αρμόδιες αρχές, πιστοποιεί για μια ακόμη φορά την κουτοπονηριά και προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη λήψη μεγάλων αποφάσεων στον τόπο μας.

Εδώ και ένα χρόνο έχει ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και εκτός από τη γνωστή τακτική των διαρροών για τη δημιουργία κλίματος μεταξύ των φορολογουμένων, δεν υπήρξε κάποια σοβαρή και υπεύθυνη προεργασία που να τεκμηριώνει την επιλογή του φόρου και να «αμβλύνει» τις δυσμενείς του επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία. Και μόνο το γεγονός ότι το εν λόγω μέτρο συνιστά ένα είδος «φόρου κατοχής» που επιβάλλεται αδιακρίτως σε αστικού χαρακτήρα περιουσιακά στοιχεία και σε μείζονος σημασίας μέσα παραγωγής, είναι κάτι που θα ‘πρεπε να προβληματίσει τους υπεύθυνους λήψης των αποφάσεων. Αντί αυτού, είδαμε από νωρίς να εγκαταλείπεται η ιδέα της διαφορετικής προσέγγισης ανάμεσα στους γενικής φύσεως κατόχους αγροτικής γης και στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου που αξιοποιούν τη γη σαν μέσο παραγωγής.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, ενέσκηψε στα μέσα επικοινωνίας η «απειλή», ότι αν δεν φορολογηθεί (γενικώς και αδιακρίτως) η φορολογική γη, θα πρέπει να αυξηθεί ο φόρος στα αστικά ακίνητα! Πέρα όμως από ανήθικους εκβιασμούς και αίολα ψευτοδιλήμματα η χώρα δεν θα σωθεί αν δεν συνεχίσει να παράγει.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία